Ljeto za Vatu | Banyan Botanicals

info uploads vata summer guide

Savjeti za hladnu i blaženu sezonu

Veleposlanica Banyana, Allison Morse

Ako vašom konstitucijom dominira vata, ljetna vrućina vam vjerojatno neće previše smetati. Umjesto toga, htjet ćete biti sigurni da niste pretjerano izloženi ljetnim suhim, oštrim, pokretljivim i ekspanzivnim kvalitetama.

Ovo je posebno važno jer, ako se vaša vata pogorša do kraja ljeta, bit će mnogo teže imati zdravu sezonu vate koja dolazi u jesen. Dakle, uživajte u vrućini i usredotočite svoju pozornost na to da ostanete prizemljeni, mirni, opušteni i dobro hidrirani.

Namirnice za favoriziranje

  • Ljeti ćete možda otkriti da možete podnijeti blago zagrijavanje hrane kao što su marelice, banane, brusnice, citrusi, mango, breskve, ananas, korjenasto povrće i kuhani špinat.
  • Ako se trebate rashladiti, posegnite za avokadom, krastavcima, cilantrom, ljetnom tikvicom ili tikvicama.1
  • Također ćete imati koristi od masne, hranjive hrane poput kokosa, datulja, bamije, maslina, slatkog krumpira, pšenice, kvinoje i riže.
  • Druge namirnice koje vam pomažu uključivale bi grah, mung grah, miso i širok izbor mliječnih proizvoda.
  • Budući da će većina začina podržati vaš agni (probavnu vatru), a ne pregrijati ga, slobodno ugodite svojim okusnim pupoljcima – samo izbjegavajte jako vatrena jela.

Kuhanje i sastojci za jelo

Prihvatljiva sezonska uživanja

Slatke, kremaste poslastice uzemljuju, umiruju i njeguju te mogu biti dobar dodatak vašoj ljetnoj prehrani, ali nemojte pretjerivati ​​s ledenom i smrznutom hranom poput sladoleda i sladoleda.

Umjesto toga, probajte pudinge od riže ili tapioke, chai, začinjeno mlijeko i lassis (slatki ili začinjeni napici od jogurta). Također možete uživati ​​u hranjivom kruhu i drugim pečenim poslasticama koje imaju rashlađujuću energiju, ali su pune hranjivih tvari.

Možda ćete otkriti da možete izdržati ljetne vrućine, a da se potpuno ne odreknete odležanog sira, kiselog vrhnja, žestokih pića ili crnog vina, ali pazite na povećanu vrućinu ili kiselost te hrane.

Namirnice koje treba svesti na minimum

Htjet ćete ograničiti unos oporog voća kao što su jabuke, kruške, bobičasto voće, šipak i sušeno voće.

Hrana poput lubenice, salate, sirovog povrća, brokule, prokulice, kupusa, cvjetače i bijelog krumpira može preopteretiti vašu osjetljivu probavu.2 Ako jedete ovu hranu, pobrinite se da je dobro nauljena, dobro začinjena i pokušajte je jesti za ručak, a ne za večeru.

Vaša najbolja strategija u određivanju idealne ljetne prehrane bit će razviti svijest o svojim prehrambenim navikama i tome kako se osjećate nakon jela. Naučite obratiti pozornost na suptilne znakove neravnoteže vate poput plinova, nadutosti ili suhe kože.

Prilagodbe načina života

Najvažnija stvar koju možete učiniti za sebe ljeti je da ostanete čvrsto na zemlji. Vaša tendencija može biti da vas zanese ekspanzivna, pokretna priroda ljeta, zaboravljajući stvoriti stabilnost za sebe.

Kako biste smirili svoj živčani sustav, možete uživati ​​u mješavini pola-pola sezamovog ulja i kokosovog ulja za svoju abhyangu (samomasažu uljem) prije kupanja ili se odlučiti za ulje za dnevnu masažu, koje kombinira oba ulja s infuzijom tridošnih ajurvedskih biljaka.

Umjesto da se pakirate u onoliko koliko možete, razvijte snažnu namjeru da se odmorite, opustite i održavate donekle otvoren raspored. Možda odaberite boravak umjesto odmora koji prolazi kroz više vremenskih zona.

Potražite umirujuće i nježne oblike tjelovježbe poput joge za balansiranje vate, opuštajućeg plivanja, tai chija ili šetnje u prirodi.

Integrirajte puni jogijski dah i najmanje 10 minuta Savasane (poza leša) u svoju praksu joge, dišite duboko tijekom dana i provedite neko vrijeme opuštajući se na kauču.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.