Ljeto za Pitta-Kapha & Kapha-Pitta

Savjeti za hladnu i blaženu sezonu

Banyan prijateljica Erin

Budući da je ljeto pitta sezona, vaš će primarni fokus biti održati vašu pittu sretnom, ali također ćete htjeti iskoristiti prirodnu tendenciju ljeta da poduprete kaphu.

Kuhanje i sastojci za jelo

Namirnice za favoriziranje

Usredotočite se na ljetnu hranu koja je dobra i za pittu i za kaphu: jabuke, bobičasto voće, trešnje, kruške, šipak, suhe šljive, grožđice, šparoge, brokula, kupus, cvjetača, celer, cilantro, zeleni grah, lisnato povrće, bamija, grašak, krumpir, rutabaga, sirovi špinat, klice, amarant, ječam, suha zob , basmati riža, rižini kolačići, većina graha, svježi sir i kozje mlijeko.1

Također razmislite o upotrebi blagih začina poput svježeg đumbira, kardamoma, klinčića, korijandera, kumina i kurkume kako biste pojačali agni (probavnu vatru).

Prihvatljiva sezonska uživanja

Ovo je dobro doba godine da umjereno uživate u slatkom. Lakši slatkiši više će podržati kaphu nego teški, kremasti izbori i pazite da ne poremetite probavni pogon s previše hladne ili smrznute hrane.

Namirnice koje treba svesti na minimum

Potrudite se smanjiti hranu koja bi mogla uzrokovati neravnotežu bilo koje od vaših primarnih dosha, kao što su zrele banane, zeleno grožđe, grejp, kivi, limun, šljive, rabarbara, tamarinda, masline, smeđa riža, urad dal, tvrdi sirevi, kiselo vrhnje i jogurt iz trgovine (domaći je u redu).1

Razvijte pažljivu svijest o svojim prehrambenim navikama i naučite primijetiti učinak koji različita hrana ima na vas. Pripazite na znakove prekomjerne vrućine (kiselost, kiselkast okus) i prekomjerne težine (letargija, niska energija nakon jela, magla u mozgu).

Prilagodbe načina života

Vaš izazov tijekom ljetnih mjeseci je izbaciti kaphu iz samozadovoljstva bez pogoršanja pitte. Budite aktivni u hladnije doba dana, kako biste se mogli potruditi bez pregrijavanja.

Za jogu vježbajte tradicionalnu rutinu pitta balansa modificiranu za kaphu s tempom koji vas lagano gura. U konačnici, vi tražite ravnotežu između potrebe kaphe za aktivnošću i pittine oštre i često pretjerano naglašene prirode.

  • Uključite neke pokrete, otvaranje prsa, savijanje leđa i poze za izgradnju snage, ali pazite na svoju pitta sklonost naprezanju.
  • Odvojite vrijeme za mirne reflektivne poze poput nagiba naprijed.
  • Završite vježbanje s 5-10 minuta u Savasani (poza leša).

Možda će vam biti korisno pročitati gornje odjeljke o pitti i kaphi za neke korisne savjete o podržavanju ovih dosha tijekom ljetnih mjeseci.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.