Zima za Kapha | Banyan Botanicals

info uploads winter guide kapha

Banyan grafički dizajner, Jamie

Zima je vrijeme kada će kapha dosha vjerojatno biti povišena, što dovodi do osjećaja zagušenosti i stagnacije u umu i tijelu. Ako imate kapha konstituciju, onda je kapha neravnoteža u ovo doba godine još vjerojatnija.

Da biste ove zime održali ravnotežu kaphe, htjet ćete se suprotstaviti njenim hladnim, vlažnim i teškim svojstvima elementima topline, suhoće i svjetlosti.

Proizvodi za Kapha-balansiranje

Idealna zimska hrana za Kapha

Iako su zimi potrebni neki sastojci i prehrana, kapha dobro reagira na laganu, suhu hranu. Upotrijebite svoju prehranu za potpirivanje probavne vatre, održavanje topline, ukapljivanje sluzi i izvlačenje viška vlage iz vašeg sustava.

  • Općenito, jedite manje nego što ste možda skloni.
  • Iskoristite bogat izbor ukusnih začina.
  • Dajte prednost ljutim, gorkim i oporim okusima.
  • Odlučite se za oporo voće kao što su jabuke, trešnje, brusnice, breskve, kruške, šipak i maline.
  • Jedite koliko god želite povrća i uživajte u velikom izboru dobro kuhanih mahunarki.
  • Uživajte u laganim, suhim žitaricama kao što su amarant, ječam, kukuruz, proso, suha zob, basmati riža i raž.
  • Med je najbolji zaslađivač za vas, ali ne smijete ga dodavati vrućoj tekućini dok se malo ne ohladi, budući da ga je najbolje unositi u sirovom obliku – ne kuhati ili agresivno zagrijavati. Pijuckajte toplu vodu s malo meda tijekom dana.
  • Ako povremeno jedete mliječne proizvode, dajte prednost zagrijanom kozjem mlijeku i malim porcijama svježeg sira.
  • Grickanje između obroka se ne preporučuje za kaphu, ali ako povremeno grickate, dajte prednost nečemu laganom i suhom kao što su sjemenke bundeve ili suncokreta, rižini kolačići ili kokice.

Prihvatljiva zimska uživanja

Meso i jaja često mogu poremetiti kaphu, ali zimski su mjeseci zapravo dobro vrijeme za umjereno uživanje u ovoj hrani. Najbolje životinjske namirnice za vas su piletina i puretina (lagano meso), slatkovodna riba, škampi i divljač.

Općenito, pripazite na svoju želju za slatkim, ali povremeno možete pojesti nešto slatko – možda Toplu tapioku od javora napravljenu s kozjim mlijekom ili Hot Spiced Chai.

Na posebno vlažan i naporan dan, možete se počastiti i šalicom kave ili espressa.

Namirnice koje treba svesti na minimum

  • Potrudite se izbjegavati grickanje i previše slatkiša—osobito kasno navečer.
  • Kuhajte s vrlo malom količinom ulja i po potrebi zamijenite vodu da se ne lijepi.
  • Svedite na minimum teško ili vodenasto voće i povrće poput avokada, banana, kokosa, datulja, smokava, ananasa, šljiva, krastavaca, maslina, pastrnjaka, slatkog krumpira i ljetne tikve.
  • Smanjite konzumaciju mliječnih proizvoda.
  • Smanjite škrobnu, tešku ili masnu hranu poput pšenice, brašna, kruha, kuhane zobi, tjestenine, orašastih plodova, graha, soje i urad dala.
  • Pazite da se ne pretjerano hidrirate, osobito ako je vaša klima vlažna ili mokra.
  • Dajte sve od sebe da izbjegavate hladnu ili smrznutu hranu (posebno smrznute slatkiše poput sladoleda) i ledena pića, jer će ona uvijek ugroziti vaš agni (probavnu vatru).

Savjeti o načinu života za balansiranje kaphe zimi

Pronađite načine da ostanete motivirani i uključeni u svoj život. Pristupite stvarima laka srca, često se smijte i prihvatite promjene. Pozovite bistrinu uma, oštar osjećaj fokusa i osjećaj lakoće u svoj život kao protuotrove za zimske oblačne, spore i teške kvalitete.

Jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za sebe je ostati aktivan. Vaša konstitucija vam je dala mnogo snage i izdržljivosti, a zima je fantastično vrijeme da to iskoristite. Vaša rutina vježbanja može biti rigorozna i poticajna. Neka stvari budu svježe i zanimljive redovitim mijenjanjem aktivnosti ili rutine vježbanja.

Ako uživate u jogi, možete vježbati energičnije nego bilo koji drugi tip tijela, uključujući brzi tečni slijed s ekspanzivnim pokretima ruku, otvaranjem prsa i savijanjem leđa. Završite svoju vježbu kratkim odmorom u regenerativnoj pozi kao što je ležeći zategnuti kut (Supta Baddha Konasana) ili Savasana uz podršku.

I konačno, borite se protiv svoje sklonosti spavanju tako što ćete ići u krevet između 23 i 12 sati i ustajati do 7 ujutro, ako ne i ranije.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.