Zima za Pitta-Kapha i Kapha-Pitta

Banyan prijatelj, Gaur

Ako imate pitta-kapha ili kapha-pitta konstituciju, vjerojatno ćete htjeti prilagoditi svoju rutinu tako da ove zime bude više umirujuća za kapha nego za umirivanje vata, a istovremeno ćete iskoristiti hladnoću, tihu prirodu godišnjeg doba kako biste umirili i pomladili pittu. Možete, naravno, prilagoditi svoje navike, kako se vaša klima ili vaše osobne potrebe mijenjaju.

Možda će vam pomoći da pročitate odjeljke kaphe i pitte za daljnje prijedloge o tome kako podržati svaku od ovih dosha odjednom.

Proizvodi za Kapha-balansiranje

Idealna zimska hrana za Pitta-Kapha i Kapha-Pitta

Iako ćete ove zime možda morati paziti na balansiranje Vate, velike su šanse da ćete prvenstveno biti usredotočeni na dijetu koja umiruje kaphu bez ometanja pitte.

  • Gorki i trpki okusi posebno su dobri za balansiranje kaphe ove zime.
  • Dajte prednost voću poput jabuka, bobičastog voća, krušaka, nara, grožđica i namočenih suhih šljiva.
  • Dobre mogućnosti povrća ove zime uključuju artičoke, šparoge, ciklu, zelje, prokulice, celer, poriluk, gljive, bamiju, grašak, rutabagu i (prikladno) zimsku tikvicu.
  • Odlučite se za žitarice poput amaranta, ječma, zobi i basmati riže.
  • Većina graha je dobra za kaphu jer energetski suši. Mahunarke klasičnog oporog okusa poput adzuki graha, crnookog graška, slanutka, graha, leće, pinto graha i soje odličan su izbor.
  • Iako većina mliječnih proizvoda pogoršava kaphu, kozje mlijeko i sir su malo lakši i ugodniji za kaphu, ali u njima ipak treba uživati ​​u umjerenim količinama. Druge alternative mlijeku koje manje pogoršavaju kaphu uključuju zob, badem, rižu i soju.
  • Grickajte umjereno lagane sjemenke poput sjemenki bundeve i suncokreta.

Prihvatljiva zimska uživanja

Začinjenija hrana koja je prevruća za pitta probavu bolje će se podnositi tijekom zime za pitta-kapha ili kapha-pitta tipove.

Povremeno možete uživati ​​u čaju s kofeinom, kavi ili espressu — osobito po kišnom i oblačnom danu.

Također možete uživati ​​u više jaja i više mesa nego u drugim godišnjim dobima (piletina, puretina, zec i divljač su dobar izbor za vas).

Hot Spiced Chai i Maple Tapioca čine zadovoljavajuće, kapha-friendly zimske slatke poslastice koje neće pogoršati pittu.

Namirnice koje treba svesti na minimum

  • Ako je kapha ove zime visoka, smanjite unos ulja i pokušajte minimizirati tešku, škrobnu hranu.
  • Svježe voće poput banana, grožđa, grejpa i tamarinda najbolje je smanjiti na minimum u ovo doba godine.
  • Što se toga tiče, voće koje se obično smatra povrćem poput maslina, krastavaca, rajčica i avokada najbolje je izbjegavati u ovom trenutku, kao i tradicionalno teško povrće poput slatkog krumpira i ljetne tikve.
  • Većina zaslađivača ne smatra se uravnotežujućim za kaphu, ali melasa je posebno takva.
  • Teže žitarice i leću poput smeđe riže i urad dala najbolje je izbjegavati.
  • Opet, većina mliječnih proizvoda nije ravnoteža za kaphu, osobito jogurt iz trgovine (domaći je u redu).
  • Teže meso poput govedine, morske ribe i svinjetine ne preporučuje se ako je kapha visoka.
  • Ako je pitta visoka, budite oprezni s ljutim začinima poput kajenske paprike, čilija i suhog đumbira.

Uz ove preporuke, promatrajte znakove povećanja kaphe (težina, letargija, magla u mozgu) ili povećanja pitte (kiselost, razdražljivost) i prilagodite svoju prehranu u skladu s tim.

Savjeti za zimski stil života za balansiranje Pitte i Kaphe

Ako imate velike količine kaphe i pitte u svojoj konstituciji, vaš će zadatak zimi biti ostati aktivan i dovoljno angažiran kako biste spriječili neravnotežu kaphe, dok u potpunosti iskoristite hladno, tiho godišnje doba kako biste smirili pittinu tendenciju prema pretjeranoj preciznosti i usredotočenosti.

Za vježbanje, zimski mjeseci savršeni su za mali izazov. Umirite se i slušajte svoje tijelo, imajući na umu da pitta um često zanemaruje ograničenja tijela.

Neka vaša vježba joge bude okrepljujuća, krećite se dobrom brzinom, a pritom pazite da se ne pregrijete. Pozovite opušteni napor u svojim položajima umjesto da se naprežete oštrom preciznošću.

Ako vaša klima ili vaše životne okolnosti uzrokuju pogoršanje vate ove zime, budite spremni usporiti, uzemljiti se i hraniti se dok ne osjetite više stabilnosti i snage.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.