Vrhunski vodič za tradicionalno ayurvedsko čišćenje

traditionalCleanse 1

očistiti hranu

Vaše tijelo je nevjerojatno inteligentno i nevjerojatno radi. Iz dana u dan obrađuje sve vrste inputa—razlučujući što je za vas dobro od onoga što nije, dajući sve od sebe da eliminira sve štetne tvari uz rutinski metabolički otpad.

Ali ovih dana naša su tijela preplavljena neprestanim nizom stresora: toksini iz okoliša, prerađena hrana, neriješene emocije i psihološki stres, da spomenemo samo neke. Neizbježno, u pokušaju da sve to “probavimo”, akumuliramo određeni stupanj toksičnosti – koji se s vremenom može nakupiti u sustavu, taložiti u tkivima i ugroziti naše zdravlje.

Srećom, postoji nešto što možete učiniti kako biste svom tijelu dali odmor. Upravo je to ideja koja stoji iza ayurvedskog čišćenja: svesti na minimum raznolikost i složenost unosa (i potencijalnih toksina) kako bi se tijelo moglo odmoriti, oporaviti i popraviti. I nevjerojatno, kada se bujica štetnih unosa uspori, vaše će tijelo odmah iskoristiti zatišje kako bi obavilo dubinsko čišćenje.

Praksa čišćenja smatra se vitalnim dijelom ayurvedskog stila života, s velikim potencijalom za poboljšanje energije, snage i imuniteta, kao i za obnovu ljubavi prema životu.

U svom korijenu, ayurvedsko čišćenje poboljšava snagu agnija (probavne vatre) u GI traktu i cijelom tijelu odmarajući i pročišćavajući probavni sustav. Ayurveda vidi uravnoteženi agni kao jedan od najvažnijih zahtjeva za postizanje optimalnog zdravlja.

Sklonost agniju s čišćenjem nudi moćan protuotrov za sve neravnoteže koje bi mogle biti aktivne u vašem sustavu. Ako vam je koncept agnija nov, mogli biste cijeniti čitanje Važnosti zdrave probave: Ajurvedski vodič za razumijevanje agnija, koji nudi detaljniji uvod.

Tradicionalno ayurvedsko čišćenje PDF
PREUZMI PDF

Prednosti

Ayurvedsko čišćenje:

  • Vraća osjećaj smirenosti umu i živčanom sustavu.
  • Potiče jasnoću i utemeljenost u mentalnoj, duhovnoj i emocionalnoj sferi.
  • Njeguje poboljšani osjećaj energije, vitalnosti i entuzijazma za život.
  • Podržava održavanje zdrave tjelesne težine.
  • Pomaže obnoviti i održati uravnotežene cikluse spavanja.
  • Promiče redovitu i uravnoteženu eliminaciju.
  • Pomaže povratku prirodnog stanja ravnoteže svakog pojedinca.
  • Priprema tkiva za dubinsku ishranu i pomlađivanje.
  • Promiče optimalno zdravlje.

U konačnici, ajurvedsko čišćenje usmjereno je na izvlačenje toksina i viška vate, pitte i kaphe iz tkiva u probavni trakt kako bi se mogli eliminirati.

Samo čišćenje možda neće biti posve ugodno; kako se ove nečistoće pokreću u cirkulaciju kako bi se eliminirale, mogu postati opipljivije na kratko vrijeme. Međutim, ako se čišćenje cijelog tijela provede ispravno, krajnji bi rezultat trebao biti bolji osjećaj ravnoteže i općeg zdravlja.

U nastavku ćete pronaći sve što vam je potrebno za provedbu jednostavnog čišćenja temeljenog na hrani u bilo koje doba godine. Međutim, čak ni nježno čišćenje poput ovog nije prikladno za trudnice ili dojilje, niti za bilo koga tko je izrazito slab ili oslabljen. S druge strane, ako se pripremate za trudnoću, Ayurveda toplo preporučuje da oba partnera poduzmu čišćenje otprilike tri mjeseca prije začeća.

Proizvodi za čišćenje

Četiri faze čišćenja

Tradicionalno ayurvedsko čišćenje uključuje četiri različite faze, od kojih svaka ima važnu ulogu u procesu:

  1. Priprema — prvi korak
    Vrijeme za pročišćavanje vaše prehrane i stila života u pripremi za učinkovito čišćenje.
  2. Aktivno čišćenje—srce čišćenja
    Razdoblje konzumacije monodijete od žitarica, kitcharija (basmati riža kuhana s mljevenim mung grahom), povrća i dosta tekućine za detoksikaciju; proces u ovoj fazi može se nadopuniti nizom podupirućih životnih praksi.
  3. Ponovno predstavljanje — tampon za vašu probavnu vatru
    Vrijeme za polaganu diverzifikaciju prehrane, postupno uključivanje jednostavne, cjelovite hrane (osim kitcharija) i eventualno ponovno uvođenje uobičajenih alergena kao što su pšenica, mliječni proizvodi, soja i velebilje.
  4. Pomlađivanje — posljednji korak
    Ovo je vrijeme da se ponudi dubinska prehrana tkivima i promiče pomlađivanje cijelog sustava. Ovo je zapravo odvojeni pothvat od samog čišćenja, i dok je u nastavku obrađen periferno, u našem odjelu za pomlađivanje pronaći ćete detaljniji skup resursa za ovu fazu vašeg procesa.

Odabir duljine vašeg čišćenja

Duljina vašeg čišćenja u potpunosti ovisi o vama, ali molimo vas da uzmete u obzir vrijeme potrebno za dovršetak svih različitih faza – priuštite svakoj od njih jednaku vrijednost i važnost.

Općenito, što je dulje čišćenje, to će detoksikacija biti dublja. Dulje čišćenje također će rezultirati delikatnijim probavnim sustavom neko vrijeme, što zahtijeva povećanu posvećenost ponovnoj fazi čišćenja.

Od ključne je važnosti da odaberete vremenski okvir koji vam se čini vrlo podnošljivim. Bolje je uspjeti s kraćim čišćenjem nego se boriti s – ili potpuno napustiti – dulje. Uvijek možete prijeći na duže čišćenje u budućnosti, kada vam je postupak poznatiji.

Dolje je tablica koja opisuje strukturu za trodnevno, devetodnevno, petnaestodnevno i dvadesetjednodnevno čišćenje—svako se temelji na posvećivanju jednakog broja dana fazama pripreme, aktivnog čišćenja i ponovnog uvođenja u čišćenje.

Ova fazna struktura je idealna jer omogućuje tijelu da elegantno prijeđe u način čišćenja i da se nakon toga nježno vrati u normalnu rutinu. Također je vrlo intuitivan i lako se može prilagoditi bilo kojem drugom vremenskom razdoblju koje vam se čini prikladnim (tj. čišćenje temeljeno na duljini faza od dva, četiri ili šest dana).

Imajte na umu da čišćenja duža od 7 dana mogu biti prilično intenzivna za tijelo, um i duh. Uobičajeno je da dugotrajne neravnoteže prijeđu u cirkulaciju i izbiju na površinu, uzrokujući da se tijelo ponekad osjeća lošije prije nego što se osjeća bolje. Čvrsto savjetujemo da svatko tko pokušava dulje čišćenje radi s obučenim ayurvedskim praktičarom.

Ukupna duljina čišćenja 3 dana 9 dana 15 dana 21 dan
Faze čišćenja Duljine faza
1. Priprema 1 dan 3 dana 5 dana 7 dana
2. Aktivno čišćenje 1 dan 3 dana 5 dana 7 dana
3. Ponovno upoznavanje 1 dan 3 dana 5 dana 7 dana
Predloženo trajanje faze pomlađivanja
4. Pomlađivanje 2 tjedna 1 mjesec 6 tjedana 3 mjeseca

Imajte na umu: Ako nemate vremena, a još uvijek želite provesti dulju fazu aktivnog čišćenja, moguće je smanjiti faze pripreme i ponovnog uvođenja za polovicu (zaokružujući prema potrebi). Na primjer, možete odabrati sedmodnevno aktivno čišćenje s četiri dana pripreme i četiri dana ponovnog uvođenja, u ukupnom trajanju od petnaest dana.

Što očekivati

Ovaj stil čišćenja—temeljen na monodijeti—mnogo je manje izazovan od mnogih oblika čišćenja i općenito je sigurniji za različite konstitucije i neravnoteže. Ipak, ajurvedsko čišćenje ima tendenciju pokrenuti dugotrajne neravnoteže u cirkulaciju tako da se mogu eliminirati. Ovako se naša tijela sama popravljaju kada im pružimo priliku.

Kao rezultat toga, čišćenje može biti iscrpljujuće, emocionalno naporno i fizički neugodno. Ovo čišćenje je nježno i ne bi trebalo uzrokovati veliku nelagodu. Unatoč tome, bolje je biti spreman na neke uspone i padove nego očekivati ​​da ćete se tijekom čišćenja osjećati fantastično.

Trebali biste početi osjećati dublje dobrobiti čišćenja unutar nekoliko dana do tjedan dana nakon završetka, ako ne i prije.

Za žene u reproduktivnoj dobi, prvi menstrualni ciklus nakon čišćenja važan je dio procesa i može dati značajan osjećaj završetka čišćenja. Kao rezultat toga, najpotpuniji izraz pozitivne promjene te žene možda neće doživjeti do jednog ili dva menstrualna ciklusa nakon završetka čišćenja. To se posebno odnosi na dulje čišćenje od petnaest do dvadeset jedan dan.

Ovaj proces također može potaknuti neriješene emocije pa je važno biti spreman za neko emocionalno čišćenje.

Prilično je uobičajeno da se tijekom čišćenja pojave neočekivane i pomalo neobjašnjive emocije. U idealnom slučaju, jednostavno bismo svjedočili tim stanjima dok se pojavljuju, stvarajući prostor za počast, kretanje i oslobađanje naših osjećaja na zdrav način. Emocionalni aspekti čišćenja mogu učiniti posebno važnim angažiranje tima podrške koji će vas voljeti za vaš proces čišćenja.

Planiranje čišćenja

Vaše će čišćenje biti daleko uspješnije ako odvojite malo vremena za planiranje unaprijed. Budite proaktivni, namjerni i uzmite u obzir sljedeće čimbenike dok se pripremate za čišćenje:

Odaberite svoje vrijeme

Iako je ovo čišćenje djelotvorno u bilo koje doba godine, bit će posebno korisno na prijelazu između godišnjih doba, kada su naša tijela već zrela s osjećajem prijelaza.

Konkretno, razdoblja koja okružuju jesenski i proljetni ekvinocij posebno su pogodna za čišćenje. Što potpunije možete očistiti svoj raspored za cijelo čišćenje, to bolje.

Također je važno smanjiti izloženost stresu tijekom trajanja čišćenja. Usredotočite se barem na to da dani aktivnog čišćenja budu što slobodniji od obaveza.

Najbolji način da to učinite je raspored aktivnog čišćenja u vrijeme kada možete biti pomalo pustinjak i većinu dana ostati kod kuće. Poželjno je da tijekom faze aktivnog čišćenja uopće ne radite, ali ako vam je to nerealno, preporučujemo da prve dane aktivnog čišćenja zakažete tijekom vikenda kako biste se upoznali s rutinom prije nego što počnete usklađivati ​​aktivno čišćenje i radne obveze.

Općenito, uklonite sve nepotrebne obveze. Dajte si što je moguće više nestrukturiranog vremena za odmor tijekom cijelog čišćenja, osobito tijekom dana aktivnog čišćenja.

Dodatna razmatranja za menstruaciju

Osoba koja ima menstruaciju trebala bi rasporediti čišćenje oko svog ciklusa kako bi osigurala da neće krvariti tijekom aktivne faze čišćenja. Ako menstruacija dođe neočekivano, u redu je nastaviti s kitchari dijetom, ali obustavite sve druge prakse (abhyanga, nasya, triphala, itd.) dok menstruacija ne završi.

Sljedeći koraci

Nakon što ste pronašli vremenski okvir za koji se čini da će funkcionirati s vašim slobodnim vremenom i vašim neizbježnim obavezama, stavite svoje čišćenje u kalendar, bilježeći koji dani odgovaraju svakoj fazi čišćenja.

Zatim osmislite plan nabave što je moguće više potrebnih zaliha prije datuma početka (pogledajte naš Recepti i popisi za kupovinu na kraju članka).

Jednom kada se čistite, najbolje je ne trčati okolo skupljajući zalihe; umjesto toga, htjet ćete usmjeriti svoju energiju na proces detoksikacije i obnove.

Faza pripreme

Ova faza odnosi se na pročišćavanje vaše prehrane i načina života kako biste se pripremili za učinkovito čišćenje. Tijekom dana pripreme, trebali biste eliminirati (ili barem dramatično smanjiti) upotrebu kave, kofeina, duhanskih proizvoda, alkohola i svih rekreativnih droga.

Istovremeno ćete smanjiti unos brze hrane, prerađene hrane, mesa, mliječnih proizvoda, rafiniranih šećera i slatkiša. Umjesto toga, usredotočite se na što više jednostavne, cjelovite hrane (voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke).

Ovo će pripremiti pozornicu za produktivnije i korisnije čišćenje i pomoći će vašem tijelu da lakše prijeđe u način detoksikacije.

Aktivna faza čišćenja

Ovo je srce čišćenja. Tijekom tog vremena, jesti ćete monodijetu vrlo jednostavne hrane za čišćenje kao što je kitchari. Dijeta je dovoljno sadržajna da možete održati svoje osnovne odgovornosti, ali istovremeno resetira probavni sustav, podržava eliminaciju toksina i uravnotežuje vatu, pittu i kaphu.

Tijekom ove faze čišćenja, prakse kao što su abhyanga (ajurvedska samomasaža biljnim uljem), nježne vježbe, joga, pranayama (jogijske prakse disanja) i uzimanje potpornih ajurvedskih biljaka mogu pojačati učinak čišćenja.

Svježe pripremljena hrana je najbolja, tako da ćete htjeti kuhati svoje zobene pahuljice i kitchari svježe svaki dan – u ono vrijeme koje najbolje odgovara vašem rasporedu.

Iako ćete htjeti izbjeći jesti ostatke od prethodnih dana tijekom ove faze čišćenja (i tijekom cijele, ako možete), prihvatljivo je pripremiti svu svoju hranu za dan odmah ujutro. Ukrasi kao što su chutney od cilantra i chutney od sjemenki sezama obično se mogu čuvati nekoliko dana bez problema.

Donošenje potpornih izbora životnog stila

  • Držite svoje aktivnosti što je moguće tiše i svjesnije.
  • Okružite se stvarima koje vas podižu i hrane.
  • Smanjite stres i izloženost bjesomučnim ili uznemirujućim okruženjima.
  • Ako se intenzivne emocije pojave tijekom ili nakon vašeg čišćenja, pozdravite svoje emocije sa suosjećanjem, promatrajte ih s odvojenom sviješću i dopustite im da jednostavno prođu kroz njih – poštujući sebe u tom procesu.
  • ODMARAJTE što je više moguće. Možete osigurati da većina vaše energije bude posvećena čišćenju minimiziranjem broja resursa koje vaše tijelo raspoređuje negdje drugdje.

Jutarnja rutina tijekom aktivne faze čišćenja

  • Ustanite rano kako biste mogli završiti svoju jutarnju rutinu prije doručka.
  • Kad se probudite, ostružite jezik i operite zube.
  • Dodatno: nakapajte toplo Nasya ulje (tri do pet kapi u svaku nosnicu).
    • Ova praksa posebno pomaže umu, očima i pomaže uravnotežiti napetost u ramenima i vratu.
    • Ako je ovo nova praksa za vas, pogledajte naš korisni video s uputama.
  • Popijte 8-16 unci vruće vode da očistite sustav i probudite probavni kapacitet.
  • Izborno: Izvedite Abhyangu (ajurvedsku samomasažu)
    • Ova praksa pomaže u otpuštanju i premještanju toksina pohranjenih u tkivima prema probavnom traktu kako bi se mogli eliminirati.
    • Preporučena ulja uključuju organsko sezamovo ulje, organsko suncokretovo ulje i biljna ulja specifična za došu: ulja za masažu Vata, Pitta i Kapha.
    • Koje je ulje pravo za vas ovisit će o vašoj konstituciji i trenutnom stanju ravnoteže (ako ne znate svoje, riješite naš kviz Ayurvedic Profile™), te godišnjem dobu.
    • Za maksimalnu korist, pustite ulje da se upije oko dvadeset minuta.
  • Izborno: parna kupelj, sauna ili improvizirano znojenje
    • Ako imate pristup parnoj sobi ili sauni, pustite da se ulje upije dok sjedite dovoljno dugo da se oznojite.
    • Inače, svoju kupaonicu možete zagrijati grijačem i stvoriti malo pare vrućom vodom iz tuša.
    • Važno je da se ne ohladite.
  • Okupajte se ili istuširajte, koristeći sapun samo tamo gdje je potrebno (idealno, ne po cijelom tijelu).
    Ako svakodnevno radite abhyangu, evo nekoliko dodatnih razmatranja:
    • Pazite da se ne poskliznete na masnim površinama; prvo razmislite o pranju nogu.
    • Višak ulja će se isprati vodom.
    • Ako ne morate izaći, u redu je ostaviti malo ulja u kosi.
    • U suprotnom, možda ćete trebati šamponirati više puta kako biste uklonili svo ulje. Također možete pokušati nanijeti šampon na suhu kosu (prije nego što je smočite), zapjeniti i zatim isprati. Za mnoge, ova metoda učinkovitije smanjuje masnoću.
    • Upotrijebite namjenski ručnik za sušenje (taj će se ručnik s vremenom zamastiti).
  • Nježna vježba
    • Polagani, nježni pokreti pospješit će čišćenje; više od toga može biti kontraproduktivno.
    • Ovo nije vrijeme da se forsirate.
    • Razmislite o hodanju, tai chiju, qigongu ili vježbanju joge za uzemljenje, kao što je joga za smirivanje vata (koja je dovoljno nježna za čišćenje).
  • Jesti doručak

Dijeta tijekom faze aktivnog čišćenja

  • Jesti Kitchari tijekom dana, po želji, dopuštajući najmanje tri sata između obroka i s ciljem da imate ukupno tri obroka dnevno. Opet, jedite dovoljno da se osjećate zadovoljno, ali nemojte se prejedati.
  • Svoj kitchari možete ukrasiti Chutney od svježeg korijandera ili Chutney od sjemenki sezama.
  • Najbolje je izbjegavati grickalice, ali ako trebate nešto dodatno, možete uživati ​​u svježem voću, nekoliko sirovih orašastih plodova ili nekoliko kriški avokada.
  • Vrlo je važno ne osjećati se uskraćeno tijekom čišćenja. Budite sigurni da jedete dovoljno hrane i dovoljno raznolike kako biste se doista osjećali zadovoljni i mirni s procesom.
  • Ako monodijeta izaziva osjećaj uskraćenosti, nemojte jesti kitchari za doručak. Imati Jednostavna zobena kaša umjesto toga. Također možete mijenjati povrće koje koristite u svom kitchariju iz dana u dan. Ako se i dalje mučite, pokušajte povrće skuhati na pari i poslužite ga kao zaseban prilog, ukrašeno s malo otopljenog gheeja, malo soka od limuna i prstohvatom soli. Ili uzmite prilog od 1/2 avokada pospite solju i limunovim sokom.
  • Izbjegavajte piti mlijeko ili konzumaciju mliječnih proizvoda tijekom čišćenja sve do faze ponovnog uvođenja, kada možete vidjeti kako vaše tijelo reagira na njih nakon resetiranja probave.
  • Pokušajte ne jesti ništa nakon 19 sati
  • Pijte najmanje 8-12 šalica toplih ili vrućih tekućina sobne temperature svaki dan kako biste osigurali odgovarajuću hidrataciju i pomogli u ispiranju toksina dok se oslobađaju.
  • U idealnom slučaju, većinu tekućine treba uzimati između obroka.
  • Odgovarajuće tekućine uključuju vodu, CCF čaj, Čaj za rehidracijui Detox Digest: pijte bilo koji od ovih koliko želite.

Večernja rutina tijekom aktivne faze čišćenja

  • Uzmite triphalu
    • Otprilike pola sata prije spavanja, potopite 1/2 čajne žličice Triphala praha u šalicu svježe prokuhane vode deset minuta. Ohladite i popijte.
    • Ili uzmite dvije tablete Triphala s čašom tople vode. To će pomoći u održavanju redovite eliminacije.
  • Povucite se na noć do 22 sata
    • San je najbolje vrijeme za detoksikaciju tijela pa se svakako dovoljno odmarajte tijekom čišćenja.

Faza ponovnog uvođenja

Nakon što završite fazu aktivnog čišćenja, vaše će tijelo i dalje prerađivati ​​toksine koji su pušteni u cirkulaciju. I vaš probavni sustav će se naviknuti na vrlo čistu prehranu i bit će pomalo osjetljiv na pretjerano stimulirajuću ili prerađenu hranu.

Stoga, a usporiti prelazak na normalnu rutinu i raznovrsnija prehrana je od ključne važnosti.

Jedite prvenstveno jednostavnu, cjelovitu hranu, postupno diverzificirajući svoj jelovnik. Što više možete biti posvećeni održavanju dijete koja se sastoji od jednostavne, cjelovite hrane, to će vaš agni biti jači nakon čišćenja.

Ovo je također vrijeme da testirate vodu s hranom koja potencijalno pogoršava stanje kao što su mliječni proizvodi, pšenica, soja i velebilje – idealno, ponovno uvodeći te namirnice jednu po jednu i dajući si do dvadeset četiri sata vremena da promatrate kako vaše tijelo reagira na svaku od njih.

Održavanje vrlo jednostavne dijete kroz ovu fazu čišćenja puferira vaš sustav, jača agni i priprema vaš probavni sustav da uspješno primi složeniju hranu nakon završetka čišćenja. Ali istina je da je često lakše održavati visoko strukturiranu monodijetu nego se držati raznolikijeg raspona vrlo jednostavnih, cjelovitih namirnica nakon završetka monodijete.

Mnogima je ovo zapravo najizazovnija faza cijelog čišćenja. Može se činiti da smo prošli kroz teži dio, a nakon dana kitcharija, često žudimo za nekom supstancom i stimulacijom u prehrani. Stoga je iznimno važno psihički se pripremiti za ovu fazu.

Razmišljajte o tome kao o bitnom dijelu čišćenja, a ne o postupnom prijelazu iz njega.

Također bi vam moglo pomoći da unaprijed isplanirate jelovnik za ovu fazu. Birajte obroke koji će vam se činiti ukusnima i uzbudljivima kako ne biste došli u iskušenje da odmah zaronite u previše složenu i teško probavljivu hranu.

Ovo nije vrijeme za slavlje uz pizzu i pivo! Zapamtite, što je dulje vaše čišćenje, to će vašem tijelu trebati više vremena da diverzificira vašu prehranu i ojača agni. Krenite polako i vaš će agni izaći iz čišćenja puno jači—što znači bolje održivo zdravlje u napredovanju.

Faza pomlađivanja

Važno je pratiti svako značajno čišćenje s razdobljem pomlađivanja. Sada kada ste očistili svoje tijelo od nakupljenih toksina i neravnoteže, vaša su tkiva pripremljena za primanje vrlo duboke hrane. Hrana i postupci pomlađivanja obično su slatki i utješni, a većina ljudi ovu fazu procesa smatra prilično ugodnom.

Sve što vas zanima o ajurvedskom pomlađivanju možete pronaći u našem odjelu za pomlađivanje.

Novi početak: povratak u normalan život

Pred kraj čišćenja odvojite malo vremena da razmislite o svom životu kako biste mogli krenuti naprijed s novim namjerama koje vam se u ovom trenutku smatraju važnima.

Jedan od najvećih darova koje si možete dati dok završavate svoje čišćenje je odavanje počasti trudu koji ste uložili polaganim i nježnim vraćanjem na raznovrsniju prehranu i tipičniju rutinu.

Čak i nakon što ste prošli kroz definirano razdoblje ponovnog uvođenja, shvatite da može proći neko vrijeme—dva tjedna, mjesec ili dulje—prije nego što budete mogli u potpunosti cijeniti dobrobiti svog čišćenja.

To je potpuno normalno jer tijelo često još uvijek radi na uklanjanju toksina koji se oslobađaju tijekom čišćenja. Ovo je prekrasno vrijeme za njegovanje dublje unutarnje svijesti i slušanje vašeg tijela. Optimalno zdravlje možete dodatno podržati održavanjem zdrave prehrane i načina života, čak i nakon završetka čišćenja.

Recepti

Sljedeći recepti opisuju neka osnovna jela za čišćenje, začine i čajeve. Molimo imajte na umu da se mogu prilagoditi vašim jedinstvenim potrebama.

Na primjer, ako ste osjetljivi na određene sastojke kao što su zob ili riža, možete prilagoditi recept prema tome. Odaberite žitarice koje su vam najlakše probavljive. To može biti kvinoja, amarant, ječam ili bilo koja druga žitarica koja vam odgovara. Najvažnije je pridržavati se monodijete koja je laka za probavni sustav, ali nudi sve osnovne hranjive tvari koje su potrebne vašem tijelu.

Zapamtite da će vaša hrana apsorbirati energiju vašeg načina razmišljanja i stanja dok kuhate. Možete pomoći svom procesu ozdravljenja unoseći dobre namjere i osjećaj prisutnosti u svoju kuhinju.

Jednostavna zobena kaša

Kitchari se tradicionalno jede tri puta dnevno tijekom ayurvedskog čišćenja, ali ovaj jednostavan recept za zobene pahuljice dobra je alternativa, ako vam pripremanje kitcharija prije doručka nije realno. Ovaj recept također može pružiti korisnu pauzu od kitchari monodijete—što je posebno važno ako ste skloni lako umoriti se od slične hrane.

Dok se voće i žitarice obično smatraju lošom kombinacijom hrane, zob je posebno lagana žitarica i općenito je prilično probavljiva. Profil okusa zobi također ima mnogo toga zajedničkog s tim voćem, što ih čini kompatibilnijima.

Osim toga, kada se voće i zob kuhaju zajedno, njihove se raznovrsnije kvalitete mogu pomiješati na način koji dodatno poboljšava njihovu probavljivost.

Sastojci

  • 1/2 šalice suhe valjane zobi
  • 1 1/2 šalice vode
  • 1/4 šalice grožđica
  • 1/2–1 šalice svježe jabuke, marelice, breskve ili kruške (narezane na male komadiće)

Dodatni začini za zagrijavanje

Pomiješajte grožđice, narezano voće, 1 šalicu vode i bilo koje začine po želji u malom loncu i zakuhajte na srednje jakoj vatri. Smanjite vatru i kuhajte deset do petnaest minuta, ili dok voće ne omekša i dobro se skuha (jabukama može trebati malo duže).

Dodajte zob, preostalu 1/2 šalice vode, promiješajte i vratite da zavrije. Kad smjesa prokuha, dobro promiješajte, maknite s vatre, poklopite i ostavite stajati pet do deset minuta dok zob ne omekša i voda ne upije. Ohladite i poslužite.

Voće po Doshi:

Za vatu dajte prednost marelicama i breskvama.
Za pittu dajte prednost jabukama i kruškama.
Za kaphu je dobro bilo koje voće. Ako ste prvenstveno usredotočeni na balansiranje kaphe, možda biste također željeli isprobati ovu ukusnu modifikaciju koja umiruje kaphu: jednostavno pomiješajte nekoliko vrsta narezanog voća, izostavite zob i drugu količinu vode, slijedite ostatak recepta kakav jest i uživajte u doručku od pirjanog voća.

Začini po doshi i sezoni:

Za vata, kapha i hladnije sezone, izborni začini nude ukusan dodatak topline ovom jelu. Ako postoji pitta neravnoteža, dajte prednost cimetu i kardamomu i razmislite o smanjenju količine. Za ozbiljan pitta disbalans (ili ako je sezona vruća) razmislite o tome da se u potpunosti odreknete začina. Zobena kaša s kuhanim voćem iznenađujuće je ukusna sama po sebi.

Tridoški Kitchari

Kitchari je obrok tipa gulaša koji se priprema od basmati riže i split mung dala. Tijekom čišćenja, odgovarajuće povrće daje teksturu, okus i važan je izvor vlakana. Kitchari je vrlo lako probavljiv, što ga čini izvrsnom namirnicom za svaki režim čišćenja. Omogućuje odmor probavnom sustavu, dodjeljujući dodatnu energiju prirodnim procesima detoksikacije tijela.

Količine u ovom receptu daju dobru polaznu točku za dnevnu zalihu kitcharija, ali kako naučite svoje sklonosti i navike, slobodno možete prilagoditi količine kako bi bolje odgovarale vašim potrebama.

Sastojci

Namočite split mung dal preko noći (ili najmanje četiri sata). Procijedite vodu od namakanja, pomiješajte s rižom i isperite smjesu najmanje dva puta ili dok voda ne postane bistra, te ostavite sa strane.

U srednjem loncu ili loncu za juhu zagrijte ghee na srednjoj vatri.

Dodajte sjemenke crne gorušice, sjemenke kumina i pirjajte nekoliko minuta dok sjemenke gorušice ne počnu pucati.

Dodajte kurkumu, korijander, komorač, hing i svježi đumbir.

Miješajte kratko, dok ne postane aromatično. Mješavinu riže i dala umiješajte u začine i pirjajte nekoliko trenutaka uz stalno miješanje.

Dodajte 6 šalica vode, pojačajte vatru i zakuhajte.

Kad juha zavrije, posolite, smanjite vatru, poklopite i kuhajte četrdesetak minuta.

U međuvremenu narežite povrće na male komade veličine zalogaja.

Otprilike na pola procesa kuhanja kitcharija umiješajte povrće i pustite da gulaš ponovno prokuha. Nastavite pirjati dok riža, dal i povrće ne budu potpuno kuhani.

Maknite s vatre, ohladite i poslužite.

Napomena: neko povrće, kao što je slatki krumpir, može zahtijevati više vremena kuhanja i može se dodati ranije, ako je potrebno.

Nastojte da ostane vrlo malo vode kada završite. Konzistencija bi trebala biti gulaš od povrća, a ne juha. Iako želite da grah, riža i povrće budu temeljito kuhani, višak vode i pretjerano miješanje mogu uzrokovati da sastojci postanu gusti i gumasti.

Ukrasite kitchari svježim cilantrom, chutneyjem od korijandera i chutneyjem od sezama po izboru. Uživati!

Chutney od svježeg korijandera

Ovaj tridoški recept iz Ayurvedska kuharica by Amadea Morningstar vrlo je ukusan i posebno je koristan za smanjenje viška pitte.

Sastojci

  • 1 vezica (1/4 funte) svježih listova i stabljika korijandera (također poznatog kao cilantro ili kineski peršin)
  • 1/4 šalice svježeg soka od limuna
  • 1/4 šalice vode
  • 1/4 šalice ribanog kokosa
  • 2 žlice svježeg korijena đumbira, nasjeckanog
  • 1 žličica ječmenog slada ili sirovog meda
  • 1 žličica prirodne mineralne soli
  • 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra

Pomiješajte limunov sok, vodu i svježi korijander dok se korijander ne nasjecka.

Dodajte preostale sastojke i miješajte dok ne postane poput paste.

Koristite umjereno. Ovaj chutney možete čuvati u zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana.

Za svilenkastiju teksturu koristite samo listove i vrhove svježih stabljika korijandera.

Chutney od sjemenki sezama

Ovaj tridoški recept iz Ayurvedsko kuhanje za samoizlječenje Usha i Vasant Lad, posebno je dobar za ljude s vata i kapha neravnotežom. Smanjite kajenski papar na 1/4 čajne žličice ako postoji neravnoteža pitte.

Sastojci

Pomiješajte sastojke i ukrasite kitchari s otprilike 1 žličicom mješavine.

Čaj od kima, korijandera, komorača

Sastojci

  • 3 šalice pročišćene vode
  • 1 velika žlica CCF čaj

ili

U malom loncu pomiješajte 1 žlicu CCF čaja ili 1 žličicu sjemenki kumina, korijandera i komorača s 3 šalice vode.

Zakuhajte, zatim smanjite vatru i ostavite da čaj kuha 5 minuta.

Maknite s vatre, procijedite i poslužite!

Za jači napitak, čaj kuhajte 10 minuta.

Čaj čuvajte u staklenci ili u hladnjaku, ali nemojte ga piti hladnije od sobne temperature.

Alakananda Ma’s rehidracijski čaj

Sastojci

  • 4 1/2 šalice čiste vode
  • 2 pune žličice paprene metvice ili svježe metvice
  • 1 puna žličica brahmi gotu/kole
  • 1/4 žličice prirodne mineralne soli
  • 1/4 limete (cijeđeni sok)
  • 2 žličice turbinado šećera

Prokuhaj vodu.

Maknite s vatre i dodajte začinsko bilje, sol i limetu.

Kuhajte deset minuta, procijedite, dodajte turbinado i popijte toplo ili na sobnoj temperaturi.

Popis za kupovinu

Preporučeni iznosi su približni i možda će ih trebati prilagoditi vašim potrebama.

Bilje i proizvodi

Namirnice

Ili uštedite vrijeme i novac s jednim od Banyanovih Cleanse proizvoda:

Dodatna sredstva

Za više informacija o ayurvedskom čišćenju, kliknite ovdje da se vratite na naš odjel za čišćenje.

Da biste istražili ayurvedsku praksu rasayane (pomlađivanje), kliknite ovdje.

Za više informacija o agniju i zašto je tako kritičan za naše cjelokupno zdravlje, možete uživati ​​u našem članku o važnosti zdrave probave.

Za više informacija o ami (otrovnoj tvari koja ometa naše blagostanje) i zašto je toliko štetna, pogledajte naš članak o Ami: Antiteza Agnija.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.