Mnoge zdravstvene dobrobiti pranayame i kako započeti svoju praksu

pranayama practice Ayurveda

pranayama practicePranayama je moćna praksa kontrole vlastitog daha. Zdravstvene koristi su prilično značajne, a općenito govoreći, uključuju iscjeljivanje uma, živčanog sustava i fizičkog tijela. Budući da Pranayama djeluje tako blisko sa suptilnim, energetskim tijelom, od velike je važnosti pravilno koristiti mnoge različite varijacije disanja. To će omogućiti dobivanje svih prednosti prakse, kao i izbjegavanje daljnjeg nanošenja štete sustavu. Koji god da su vaši ciljevi za uspostavljanje prakse Pranayame, ovaj će članak s vama podijeliti malo drevnog znanja kako biste lakše započeli!

Riječ pranayama često se prevodi kao kontroliranje daha. Iako ovo dotiče površniju ideju ovog izraza, ne ulazi u dubinu njegovog pravog značenja. Da bismo stvarno opisali ovu riječ, moramo je rastaviti na riječi koje čine spoj pranayama. Ovo je upravo “prana” i “ayama” (ne smije se zamijeniti s “yama” kako se često misli). Ove osnovne riječi pokazuju pravo značenje i potencijal riječi.

Prana se može prevesti kao naša vitalna životna sila, a također može označavati stalno kretanje. U više ayurvedskom aspektu prane, ona se naziva čistom esencijom Vata doshe i životna je energija koja obavlja disanje, oksigenaciju i cirkulaciju u tijelu. Ova pranska sila pali našu središnju tjelesnu vatru (Agni), a prirodna inteligencija tijela se izražava i kontrolira kroz aktivaciju prane. Za pranu se kaže da kontrolira naše više moždane aktivnosti uključujući funkcije uma, pamćenja, misli i emocija. Fiziološkim funkcioniranjem srca također upravlja Prana. Odavde Prana može ući u krvotok, dostavljajući tako kisik svim našim tjelesnim tkivima i vitalnim organima.

Praksa pranayame u svakodnevnom životu stoga će njegovati i poboljšati ne samo fizičko tijelo, već će također ići puno dublje u suptilno, energetsko i emocionalno tijelo.

Ayama se odnosi na produljenje ili proces produljenja. O tome se može razmišljati kroz jogijsko uvjerenje da životni vijek nije određen brojem godina, već zapravo brojem udisaja koje napravimo. Stoga ovim procesom produljivanja ili produljenja daha, mi zapravo produljujemo i čuvamo svoj životni vijek.

S druge strane, brzo, plitko disanje koje se javlja tijekom stresnih situacija (uključujući intenzivnu tjelovježbu) i koje je tipično za našu često kaotičnu svakodnevicu, doista smanjuje i umanjuje našu vitalnu životnu energiju.

  1. Puraka – udisanje
  2. Rechaka – izdisaj
  3. Antara Kumbhaka – zadržavanje udisaja
  4. Bahya Kumbhaka – zadržavanje izdaha

***Napomena: Postoji još jedna faza koja nadilazi ove četiri. Ovo je Kevala Kumbhaka, što je dobrovoljni i potpuni prestanak daha. Prana ovdje može kružiti i potpuno funkcionirati na unutarnjoj razini.

Pranayama Home Practice

“Nakon što je uspostavio praksu asane, yogi, koji je samosuzdržan i konzumira zdravu umjerenu hranu, trebao bi redovito prakticirati pranayamu, prema uputama gurua.” Hathapradipika ch4 vs1

Ovaj sažeti stih koji započinje poglavlje o Pranayami u Hathapradipiki otkriva mnoge poruke. Prvi je da bi praktikant već trebao biti usavršen u prethodnim udovima Yoge, doista Yami, Niyami i Asani. Ovo je ispravna priprema iu fiziološkom i u psihološkom smislu, budući da tijelo i um moraju biti ispravno kondicionirani (ili neuvjetovani, koliko god to može biti) kako bi stvarno imali dobrobiti pranayame.

Ovaj stih također navodi da treba kontrolirati svoju prehranu i treba provoditi odgovarajuće metode čišćenja (Shat Karmas) prije nego što yogi može biti uistinu spreman. Posljednje i možda najvažnije, učenik mora biti u prisutnosti učitelja s znanjem kako bi dobio odgovarajuće vodstvo i nadzor koji je od vitalnog značaja.

Pranayama je poput nektara za tijelo, um i duh kada se izvodi dosljedno i s odgovarajućim tehnikama. Međutim, kada se pranayama izvodi prerano i bez odgovarajućeg vodstva, sigurno će izazvati bolest i uznemiriti um.

Pranayama Lotus

*Ljubaznošću: Light on Yoga BKS Iyengar

Čistoća i hrana

1. Baš kao što ne biste ušli u hram s prljavim tijelom ili umom, treba ući u hram svog tijela pazeći na čistoću. Ako ništa drugo, treba oprati ruke, lice i noge i početi od čistog prostora u umu (sattva).

2. Ako je moguće, ispraznite crijeva prije početka jer će to stvoriti ugodnije okruženje.

3. Pranayamu kao i jogu treba prakticirati na prazan želudac. Ovo je jedan od razloga zašto ga je obično najbolje vježbati ujutro. Ako to nije moguće, pokušajte proći oko 6 sati nakon obroka kako biste omogućili pravilnu probavu. Lagana hrana i piće mogu se uzimati pola sata nakon vježbe.

4. Kao i kod vježbe asana, kontraindicirano je piti tekućinu neposredno prije, a posebno tijekom vježbe.

Vrijeme i mjesto

1. Najbolje vrijeme za vježbanje je ujutro, po mogućnosti prije izlaska sunca. Pranayama se također može prakticirati nakon zalaska sunca.

2. Pranayamu treba prakticirati u čistom, tihom prostoru s obiljem svježeg zraka. U ovom prostoru ne bi trebalo biti buke, insekata i smetnji.

3. Pranayama je korisna samo kada se prakticira s fokusom, odlučnošću i dosljednošću. To znači da se treba vježbati svakodnevno i po mogućnosti u isto vrijeme i na istom prostoru. Varijacije u stilu Pranayame su prikladne i poželjne sve dok ih vodi informirani instruktor. Međutim, navodi se da se Nadi Shodhana (izmjenično disanje na nosnice) prakticira svakodnevno.

4. Žena nikada ne bi trebala prakticirati pranayamu ili asanu za vrijeme svog mjeseca.

Držanje i izvedba

1. Disanje u vježbi Pranayame treba se izvoditi samo kroz nos osim kada je drugačije navedeno (tj. shitali ili sitkari).

2. Pranayamu je najbolje raditi na podu, na presavijenoj deki. Prikladni položaji su padmasana (poza lotosa), virasana (poza heroja), badhakonasana (poza leptira), svastikasana i siddhasana. Posljednje dvije spomenute su za napredne praktičare i treba ih podučavati iskusan učitelj. Ako praktikant ne može pristupiti ovim sjedećim položajima, može se koristiti sukhasana (lako sjedenje), pod uvjetom da cijela kralježnica ostane uspravna, ravna i okomita na pod.

3. Pobrinite se da se povežete s tijelom i otpustite nepotrebnu napetost u tijelu i mišićima. To uključuje ruke, noge, stopala, ruke, lice, jezik, ramena itd.

4. Vrlo je preporučljivo imati prethodno iskustvo i prakticirati tri bandhe (mula, jala i uddiyana). Ove tri bandhe su od vitalne važnosti tijekom pranayame i pravilna primjena čini temelj prakse.

5. Preporuča se držati oči zatvorene tijekom vježbe jer u protivnom može doći do smetnji. S otvorenim očima također mogu osjetiti peckanje i razdražljivost.

6. Vježbanje Pranayame ne bi se trebalo izvoditi prije vježbe asane, jer će ravnoteža stvorena u umu i tijelu tijekom vježbe disanja biti poremećena ovim tjelesnim pokretima. Ako se izvodi zajedno, Pranayamu treba primijeniti izravno nakon blage prakse asana. Ako postoji umor, samo upotrijebite Ujjai dah u ležećem položaju jer će to vratiti energiju.

7. Nakon završetka bilo koje prakse Pranayame treba se odmoriti u Shavasani (corpeov položaj) i dopustiti disanju da se vrati u neuralni ritam. Praktičar bi trebao ostati ovdje 5-10 minuta u potpunoj tišini. To će obnoviti i osvježiti tijelo i um. Ako želite drugačije, ovu preporuku možete zamijeniti meditacijom u sjedećem položaju, neutralizirajući dah i zadržavajući se najmanje 5 minuta. Čini se da je ovo prikladnije za jutarnju praksu, dok Shavasana djeluje bolje za noćnu praksu.

nadi shodhana2

Rečeno je da se može kontrolirati um ako se kontrolira dah. Dah i um su blisko povezani i ako je dah brz i plitak, najvjerojatnije je istina da i um juri okolo. Kako bismo stekli kontrolu nad svojim uvijek razigranim umom, prvo moramo početi s uspostavljanjem kontrole nad svojim dahom.

Svaka specifična tehnika Pranayame imat će svoje specifične prednosti. Nekoliko općih prednosti pranayame uključuju:

  • Povećava pranu (životne snage) u cijelom tijelu i umu
  • Smiruje um i cijeli živčani sustav
  • Obnavlja i pomlađuje um i živčani sustav
  • Otklanja umor
  • Uklanja zapreke i ustajalu energiju kroz kanale (nadije) u tijelu
  • Uravnotežuje emocije
  • Omogućuje pojavu i obradu potisnutih emocija
  • Uklanja višak sluzi iz pluća i sinusa
  • Jača dišni sustav
  • Blagotvorno djeluje kod astme i drugih poremećaja disanja
  • Omogućuje produbljivanje daha i time dovodi kisik i cirkulaciju u više dijelova tijela. To će neizbježno unijeti više života i vitalnosti u cijelosti i hraniti duboko u tkivima (dhatu)
  • Omogućuje razvijanje svijesti o disanju i učenje smirivanja i kontrole disanja
  • Uravnotežuje Vata, Pitta i Kapha došu (ovisno o specifičnoj tehnici)

Ne može se dovoljno naglasiti da praktikant treba ne samo polako i oprezno raditi s pranom (dahom), već ga treba podučavati i kompetentan učitelj ili vodič. Ovo je jasno navedeno u Hathapradipiki.

“Kao što se može postupno ukrotiti lava, slona ili tigra, slično, Pranu treba kontrolirati polako; inače može nanijeti veliku štetu sadhaki (umu).”

“Razumna praksa Pranayame ublažit će sve tegobe. Neispravna praksa, naprotiv, dovodi do svih bolesti.”

“Pogrešan tijek Prane uzrokuje nekoliko poremećaja kao što su štucanje, kašalj, astma i bol u glavi, ušima i očima.”

Hathapradipika Ch4 Vs23-25

Isprobajte naš ayurvedski komplet za detoksikaciju!

Daily Detox Kit 1 1024x567

Kliknite ovdje kako biste vidjeli naš cijeli ljekarnički jelovnik.

Ayurvedske probavne mješavine začina
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.