28 dana do izazova zdravije probave: treći tjedan

healthy digestion 3

healthy digestion 3

Čestitamo na dolasku do trećeg tjedna vašeg izazova zdrave probave!! Sretan sam što mogu reći da ste službeno na pola puta. Preporuke za izbacivanje raznih vrsta hrane i dodavanje nekih zdravijih navika nisu nimalo lake, ali pretpostavljam da je to razlog zašto to nazivaju izazovom. Dok se pripremate za svoj treći tjedan, nadamo se da već primjećujete neke dobrobiti ovih promjena, poput novog osjećaja lakoće, veće energije, jasnijeg uma i, naravno, poboljšane probave!

Kao što ste možda već primijetili, vaša prehrana i način života usko su povezani s vašim ukupnim blagostanjem. Provođenjem promjena koje ste do sada napravili, čak i otkako smo započeli prije samo dva tjedna, svakako biste trebali vidjeti neka velika poboljšanja u svom zdravlju i vitalnosti. To znači da nakon što vaš izazov završi, umjesto da se vratite svojim starim, ne tako zdravim navikama, možda postoji nekoliko promjena koje želite usvojiti dugoročno. Ovaj tjedan bit će odlično vrijeme da počnete razmišljati o tome i možda zapišete sebi neke trajnije ciljeve. Toplo preporučam da iskoristite ovu priliku da postavite namjere koje nadilaze vaš izazov dok su motivacija i inspiracija jaki!

Kliknite ovdje za rezime naših preporuka iz drugog tjedna!

healthy digestion week 3 1 22 2021 11 25 02 AM

Kliknite ovdje za PDF kopiju ovog grafikona.

unhealthy snacksIzbjegavajte grickanje između obroka.

Kada vam je probava loša, važno je pustiti ovu vitalnu silu (Agni) da napravi pauzu između obroka. To je zato što će hrani koju jedete često trebati malo više vremena da putuje od želuca do debelog crijeva, zbog čega morate ostaviti više vremena za probavu prethodnog obroka prije nego što uzmete više hrane. Jedenje između obroka, osobito tijekom ispaše, preopterećuje vašu probavu jer je uvijek u stalnom režimu rada. Nadalje, pretjerano grickanje ili ispaša često će oslabiti gušteraču, što dovodi do nepravilnosti šećera u krvi.

Ako odustajanje od grickanja na kraju bude teže nego što se očekivalo, pokušajte u početku zamijeniti svoje tipične grickalice jednostavnim, lako probavljivim, dok se ne uspijete odviknuti od te navike. To može biti komad voća, domaće mlijeko od konoplje (pogledajte recept u nastavku!), malo biljnog čaja s medom, žlica maslaca od badema, žlica humusa ili nešto slično (ovdje otkrijte još ideja za zdrave grickalice!). Kako biste dulje održali svoj apetit i smanjili želju za hranom, pobrinite se da vaši obroci budu puni zdravih, nemasnih proteina i vlakana. Također se pobrinite da jedete prema rutinskom rasporedu o kojem smo govorili prošli tjedan i uvijek izbjegavajte preskakanje obroka!

walking 1Prošećite 15 do 30 minuta nakon ručka ili večere.

Jeste li znali da je jedna od najgorih navika za vašu probavu ležanje nakon obroka? Alternativno, jedan od najkorisnijih načina za povećanje probavne vatre (Agni) je kratka šetnja nakon jela. Ova praksa će vam pomoći da se hrana kreće, istovremeno povećavajući brzinu metabolizma i jačajući probavu.

Svakodnevna šetnja doista će pomoći vašem fizičkom tijelu da ostane zdravo, ali ćete također primijetiti poboljšanje vašeg mentalnog zdravlja. Vježbanje, uključujući hodanje, pomaže u oslobađanju hormona koji poboljšavaju raspoloženje i jača razinu samopouzdanja. Stoga poboljšajte probavu, metabolizam i mentalnu sreću ovom jednostavnom svakodnevnom praksom!

download 1Uzmite ½ čajne žličice Triphala Churne svaku večer prije spavanja.

Triphala Churna je tradicionalna formula koja se često koristi u ayurvedskoj medicini zbog svog širokog spektra zdravstvenih dobrobiti. Preporučuje se ovaj tjedan zbog svoje sposobnosti da ispere vaš GI trakt, promiče zdravu (dnevnu) eliminaciju, ojača vašu jetru (vitalni probavni organ) i jednostavno poveća vašu ukupnu probavnu vatru (Agni).

Pročitajte više o zdravstvenim prednostima Triphale ovdje!

Upute: Uzmite ½ čajne žličice Triphala Churne svaku večer prije spavanja. Ova formula se može uzeti u ½ šalice tople vode i namakati 2 do 3 minute prije pijenja. Ako vam okus nije poželjan, pokušajte dodati malu žlicu meda. Alternativno, možete radije napraviti pastu od Triphala praha s medom, a zatim je isprati s nekoliko gutljaja tople vode.

week 3 recap

Kliknite ovdje za PDF kopiju ovog grafikona.

Evo jednog laganog, ali vrlo hranjivog recepta za doručak. Uz kvinoju kao bazu i umiješana kajganu (ili još bolje bjelanjke), ovaj je recept pun velike količine nemasnih bjelančevina kako bi vam pružio energiju i izdržljivost za dan koji dolazi. Pirjano povrće ne samo da daje prekrasne boje i okus, ono će vas opskrbiti mnogim bitnim vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima. Kliknite ovdje za cijeli recept.

Iako je ovaj recept specifičan za Kapha tipove, u njemu mogu uživati ​​svi dosha tipovi kao opcija zdravog obroka. S kombinacijom smeđe riže i slanutka (garbanzo grah) ovaj se recept smatra potpunim izvorom proteina koji sadrži sve esencijalne aminokiseline. Zelena zelenjava je puna vitamina i minerala, dok vam pruža teško dostupan gorak okus koji često nedostaje u standardnoj američkoj prehrani (SAD). Uz veliku količinu vlakana, ovaj će recept nedvojbeno održati vaš apetit i smanjiti potrebu za grickanjem! Kliknite ovdje za cijeli recept.

Tko je rekao da zdrava hrana mora imati loš okus? Ovaj ukusni recept za domaće mlijeko od konoplje izvrsna je opcija ako se borite s našom najnovijom preporukom prehrane “bez grickanja”. Nepotrebno je reći da je izvrsna zamjena i za mliječne proizvode. Ovo “mlijeko” prepuno je energetskih omega-3 masnih kiselina, proteina konoplje i antioksidansa. Domaće mlijeko od konoplje odlična je superhrana, snack koji će vam pomoći da provedete dan. Dodavanje začina za probavu povećat će vašu sposobnost apsorpcije ovih vitalnih hranjivih tvari, a istodobno će poboljšati okus. Kliknite ovdje za cijeli recept.

Otkrijte još ljekovitih recepata uz moju 30-minutnu ayurvedsku kuharicu!

Cookbook Cover

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.