28 dana do izazova zdravije probave: drugi tjedan

rejuvenation

rejuvenation 300x200Dobrodošli u drugi tjedan našeg izazova zdrave probave! Ovaj tjedan nastavit ćete s preporukama iz prvog tjedna, dok ćete se usredotočiti na nekoliko novih izazova. Unošenjem ovih promjena u vašu prehranu i način života u razdoblju od 28 dana rasvijetlit će vaše prehrambene probleme (recimo odricanje od bijelog šećera), podići svijest o (skrivenim) sastojcima koji se nalaze u vašoj hrani i konačno dati probava prijeko potrebna pauza kako biste ponovno zapalili vatru (Agni), isprali toksine i ponovno uspostavili održivu energiju i zdravlje.

Ako se još uvijek borite s preporukama iz prvog tjedna, u redu je. Što više možete učiniti, to bolje; međutim, ako ne uspijete vrijeme ili dva, to ne znači da trebate odustati. Radije osvijestite gdje se borite i dajte sve od sebe da prevladate ova teža područja promjena. Čak i ako prijeđete s unosa glutena tri puta dnevno na dva puta u cijelom tjednu, ovo je veliki napredak i još uvijek će biti od koristi.

Prekovremeno, vaše prethodne nezdrave prehrambene navike trebale bi polako nestati kada ih počnete izbacivati ​​iz svog sustava i svakodnevne rutine. Čini se da su prvi dani uvijek najteži, ali nakon što eliminirate “loše” navike i nađete pozitivnije zamjene (recimo taj keks zamijenite nekim voćem), one će ubrzo postati prirodnije. Za to je, naravno, potrebno vrijeme, ali uz zamjetne pozitivne rezultate koji dolaze s ovim promjenama, očitovat će se više motivacije.

Prije nego što krenete dalje, ohrabrujem vas da se ne usredotočite samo na područja u kojima možda “manjkate”, već jednako tako (ako ne i više) priznate uspjehe koje ste do sada postigli. Bez obzira na to pijete li toplu vodu svako jutro, pijuckate CCF čaj tijekom dana ili ste se snažno oprostili od bijelog šećera, odvojite malo vremena da cijenite i slavite svoj trud, velik i mali!

Kliknite ovdje za rezime naših preporuka iz prvog tjedna!

healthy digestion week 2 1 22 2021 11 25 02 AM

Kliknite na nju za PDF kopiju ovog grafikona.

fruit yogurtIzbjegavajte nepravilne kombinacije namirnica.

Jedan od glavnih uzroka probavne neravnoteže je redoviti unos nepravilnih kombinacija namirnica (kao na ovoj slici!). To znači da nije uvijek važno što jedete, već kako to jedete. Na primjer, i jogurt i voće vrlo su zdrave namirnice, ali kada se jedu zajedno uzrokuju fermentaciju u crijevima, što dovodi do probavnih smetnji i nakupljanja toksina.

Stoga, podizanjem svijesti na ova vitalna “pravila hrane”, možete izbjeći nepotrebnu štetu svom sustavu i početi liječiti i jačati svoju probavu (Agni). Evo tablice s nekim od osnovnih nepravilnih kombinacija hrane koje trebate izbjegavati:

Food combining Guidelines 1

Kliknite ovdje za pdf kopiju ovog grafikona za ispis.

Ako ste pomalo preopterećeni ovim dugim popisom stvari koje se ne smiju kombinirati s hranom, pokušajte pojednostaviti stvari odabirom najvažnijih kombinacija na koje ćete se usredotočiti.

Kliknite ovdje za prve tri neprikladne kombinacije hrane za početak!

clocksJedite prema utvrđenoj rutini obroka.

Konzumiranje svakog obroka u dosljedno i odgovarajuće vrijeme ne samo da donosi određenu dosljednost u vašu dnevnu rutinu, već će vam probavni sokovi ojačati jer će se vaš sustav pripremati za vaš obrok prije nego što hrana stigne. Ova praksa će vam pomoći regulirati probavu, uravnotežiti vaše emocije i održati vas energijom tijekom dana!

Evo općenite tablice koja navodi idealna vremena obroka, kao i odgovarajuće kvalitete svakog obroka:

Healthy Meal Chart

*Tijekom ljetnih mjeseci večeru po potrebi možete pojesti nešto kasnije (ali ne kasnije od 19 sati).

gingerUzmite digestivno predjelo prije svakog obroka.

Uobičajena ayurvedska praksa je zapaliti probavnu vatru (Agni) stimulirajućim biljnim predjelom prije svakog obroka. To može biti nešto jednostavno poput čaja od đumbira s medom. Ovisno o vašim probavnim potrebama, mogu se uzimati do tri puta dnevno, 15 do 30 minuta prije jela.

Idealno bi bilo da odaberete sredstvo za probavu koje ne zahtijeva previše pripreme, ima mogućnost da ga uzmete u pokretu (ako je potrebno) i ono s kojim realno možete biti dosljedni.

Evo recepta za DIY kućni lijek za naše predjelo od đumbira, meda i limete za probavu!

week 2 recap

Kliknite ovdje za pdf kopiju ovog grafikona za ispis.

Evo laganog, lako probavljivog recepta koji će vas napuniti energijom i hraniti tako što će vas opskrbiti esencijalnim proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Ovaj topli obrok bogat hranjivim tvarima savršen je za hladnije mjesece jer sadrži pregršt mljevenog korjenastog povrća i, naravno, neke začine koji zagrijavaju probavu! U ovom receptu za juhu od leće možete uživati ​​samostalno ili u toploj zdjeli cjelovitih žitarica poput kvinoje ili smeđe riže. Kliknite ovdje za cijeli recept!

Za one od vas koji traže zdravu alternativu za grickalice, ovdje je ukusni recept za humus samo za vas! Jednostavan je za napraviti, prepun je hranjivih tvari i koristi snažne ayurvedske začine koji vam pomažu u probavi. Isprobajte ga na bezglutenskoj tortilji, zelenom omotaču, preko salate ili s malo povrća kuhanog na pari. Međutim, sirovo povrće može biti teško za vašu probavu, stoga ga izbjegavajte ili ograničite što je više moguće! Kliknite ovdje za cijeli recept!

S punim efektom drugog tjedna izazova, mislio sam dodati alternativu zdravom desertu kako bih smirio želju za slatkim. Ovaj zdravi recept pun je pregršt superhrane kao što su avokado, kokos i kakao, dok snagom javorovog sirupa daje potrebnu slatkoću. Najbolje od svega je to što se lako izmuti i može se brzo napraviti u vrijeme potrebe. Zato recite ne tom slatkišu i umjesto toga otkrijte zdrav način uživanja! Kliknite ovdje za cijeli recept!

Otkrijte još ljekovitih recepata uz moju 30-minutnu ayurvedsku kuharicu!

Cookbook Cover

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.