Ajurveda postala jednostavna: 5 jednostavnih načina da ajurvedu učinite dijelom svog svakodnevnog života

Vata Pitta Kapha

Vata Pitta KaphaAyurveda je prastara znanost temeljena na tradicionalnoj holističkoj medicini iz Indije. Uz sve više pojedinaca koji traže prirodne mogućnosti liječenja, Ayurveda polako ulazi u naše glavno društvo ovdje na Zapadu. Iako se cjelokupna teorija Ayurvede čini dovoljno jednostavnom, može biti prilično komplicirana i neodoljiva, osobito u početku. Ako želite usvojiti ajurvedsku prehranu ili način života, ali ne znate odakle početi, ovdje je vodič koji će vam omogućiti da glatko i s lakoćom prijeđete na ovo putovanje iscjeljenja!

Najbolja stvar koju možete učiniti kada počinjete uključivati ​​ajurvedski stil života je da ga održite jednostavnim korištenjem osnovnih načela ove drevne mudrosti. Iako postoji bezbroj principa u Ayurvedi, evo glavnih na koje se treba usredotočiti.

1. Tri vrste dosha i njihove specifične potrebe.

Ayurvedska medicina temelji se na tri glavna tipa tijela, često nazvanih doshama ili tjelesnim humorima (tj. Vata, Pitta, Kapha), i pronalaženju ravnoteže između tih jedinstvenih energetskih sila. Omjer ove tri doše u vašem tijelu činit će vašu osobnu konstituciju (koja se ponekad naziva i ayurvedski tip tijela ili Prakriti) i pomoći će vam da rasvijetlite najbolju hranu, biljke i općenite aktivnosti za vas. Na primjer, Vata tip je često nemiran u umu i tijelu i možda će trebati više uzemljujuće hrane i aktivnosti kako bi pronašli osjećaj ravnoteže i stabilnosti. S druge strane, Kapha tip je po prirodi često sporiji i sjedi i trebat će više hrane koja osvjetljava i povećati pokretljivost kako bi se izbjegla tromost i letargija.

Poznavanje ova tri tipa tijela i naše osobne konstitucije otkriva nam teoriju da “ono što je ljekovito za jednog pojedinca, može biti štetno za drugoga”. Ovo je jedan od najvažnijih i najvažnijih aspekata Ayurvede! Svaki pojedinac je jedinstven i stoga će zahtijevati specijalizirani, individualni tretman kako bi se pronašla ravnoteža. Lijek za jednog čovjeka može biti otrov za drugoga!

Pročitajte više o “Što je dosha?” ovdje.

2. Pronalaženje ravnoteže kroz 20 kvaliteta Ayurvede.

Prema Ayurvedi, postoji 20 glavnih kvaliteta (koje se na sanskrtu nazivaju gune) na koje treba obratiti pozornost kada sprječavate ili liječite neravnotežu. Svaka pojedinačna kvaliteta ima suprotnu kvalitetu, pa se ponekad nazivaju 10 parova suprotnosti. Poznavajući ovih 20 guna, možete vidjeti koja kvaliteta nije u ravnoteži u bilo kojem trenutku i vratiti ravnotežu u svoj sustav povećanjem njegove suprotne sile.

Na primjer, ako imate previše težine u svom tijelu, trebali biste povećati njegovu suprotnu kvalitetu lakoće u svakodnevnoj prehrani i aktivnostima. Slično tome, ako imate previše vrućine, trebali biste poželjeti više rashlađujuće hrane, biljaka i postupaka. Jednako važno bit će izbjegavanje tvari i aktivnosti koje su slične kvalitete i stoga će povećati vašu neravnotežu. Koristeći ovaj posljednji primjer pretjerane topline, trebali biste izbjegavati zagrijavanje hrane (npr. čili papričice, kisela hrana) i aktivnosti (npr. vježbanje usred dana na suncu), jer će povećati već izazvanu toplinu u vašem sustavu.

Još jednostavnije rečeno, “slično povećava slično” i “suprotne kvalitete uravnotežuju jedna drugu”.

Kliknite ovdje za potpunu tablicu o 20 kvaliteta Ayurvede.

3. Probava je sve!

Kad god liječite pacijenta bilo koje vrste u Ayurvedi, prvi korak uvijek je liječenje njihove probavne vatre (zvane Agni). To je zato što svaki poremećaj proizlazi iz neke vrste probavne neravnoteže. Stoga zdrava probavna vatra znači zdravo tijelo i um (i obrnuto). Kako biste spriječili neravnotežu ili liječili bilo koju bolest, uvijek prvo morate paziti na probavu.

Imajući ovo na umu, ako želite usvojiti ayurvedski stil života, on mora biti usmjeren prema jačanju probavne vatre i uklanjanju svih nakupljenih toksina u vašem sustavu. Bez ovog bitnog faktora ne može biti istinske ravnoteže i zdravlja!

Više o važnosti probave pročitajte ovdje.

4. Savršeno zdravlje uključuje zdravo tijelo, um i duh.

Iako je fizičko zdravlje ono za čime često tragamo, u Ayurvedi je dobro poznato da ne možemo postići svasthu (savršeno zdravlje) bez ravnoteže tijela, uma i duha. Zapravo, kaže se da 99% svih bolesti i poremećaja proizlazi iz mentalnog podrijetla. Stoga, ako želite postići ravnotežu kroz ayurvedu, također morate obratiti pažnju na zdravlje svojih misli, uma i emocija.

Kliknite ovdje da biste otkrili načine detoksikacije uma.

Uz ove četiri osnovne filozofije koje treba razmotriti, evo nekoliko jednostavnih smjernica za početak. Imajte na umu da je Ayurveda spora i stabilna. Stoga, kada tek počinjete, bilo bi najbolje usvojiti ove smjernice jednu po jednu i nastaviti unositi potrebne promjene sa strpljenjem, svjesnošću i lakoćom.

1. Upoznajte svoj ayurvedski tip tijela.

Budući da se ayurvedska medicina uglavnom temelji na tri doshe, otkriti koja je vaša dominantna dosha vitalna je nužnost ako želite usvojiti ayurvedsku prehranu i stil života. Nekim će pojedincima ovo biti prilično očito otkriti. Međutim, jednako je uobičajeno rezonirati s više dosha, što odgovor čini malo složenijim. Zapravo, moguće je imati 2 doshe jednako jake u vašoj konstituciji (ja sam osobno pretežno Vata i Pitta).

Za početak, možete uzeti online dosha kviz kao grubu smjernicu za vaš tip tijela. Kao i svaki online kviz, ovo je samo jednostavna smjernica i možda vam neće dati točna očitanja. Ako smatrate da vam je potreban definitivniji odgovor, najbolje bi bilo da dobijete individualizirano ayurvedsko savjetovanje kako biste to točnije utvrdili.

Kliknite ovdje za savjete o tome kako riješiti naš Dosha kviz za najtočnije rezultate.

Ovdje riješite naš “Otkrijte svoj Dosha kviz”!

Nakon što otkrijete svoj tip tijela, možete čitati dalje kako biste saznali koje su najbolje prakse prehrane i stila života. Na primjer, Pitta tipovi će htjeti izbjegavati zagrijavanje hrane kao što je kajenski papar, začinjena hrana i masna pržena hrana, kao i izbjegavati postupke zagrijavanja kao što su vruće kupke, prekomjerno korištenje saune i prekomjerno izlaganje izravnoj sunčevoj svjetlosti.

2. Uključite jednostavne korake za početak ayurvedske dijete.

Bez obzira znate li svoj tip doše ili ne, možete početi usvajati neke od osnovnih ayurvedskih prehrambenih principa u svoj svakodnevni život. Ne morate biti vegan, vegetarijanac, bez glutena ili slijediti bilo koju drugu preciziranu dijetu, budući da se glavni principi temelje na tome kako jedemo i na tome što jedemo. Zapravo se čak i kolačić može smatrati ayurvedskim ako se napravi i pojede u pravom kontekstu (isprobajte naš recept za ayurvedski kolačić s komadićima čokolade!)

Kako ne biste bili zatrpani mnoštvom pravila koja čine ajurvedsku dijetu, evo nekih od najvažnijih koje treba prihvatiti. Nakon što prijeđete na te nove navike i učinite ih prirodnim dijelom svog svakodnevnog života, možete početi stvarati nove promjene kako vrijeme prolazi. Međutim, unošenje previše promjena odjednom često može dovesti do izgaranja, ogorčenosti i frustracije, a rijetko dovodi do dugoročnih promjena.

Redovito slijeđenje jednostavnih pravila kao što su ova pomoći će vam da povećate probavni plamen, stvarajući više zdravlja i ravnoteže u cijelom vašem biću.

Ovdje otkrijte 9 osnovnih ayurvedskih prehrambenih smjernica.

3. Počnite stvarati rutinu u svom svakodnevnom životu.

Ayurveda uspijeva zahvaljujući dosljednosti i rutini. Stoga će jedan od najvažnijih aspekata uključivanja Ayurvede u vaš život biti stvoriti zdravu dnevnu rutinu i pridržavati je se! Evo nekoliko primjera za početak:

  • Napravite zdrav raspored spavanja tako da zaspite do 22 sata i probudite se do 6 ujutro
  • Napravite zdrav raspored obroka, jedite doručak oko 7 sati ujutro, ručak oko 12 sati i večeru prije 18 sati (ljeti 19 sati)
  • Svako jutro započnite struganjem jezika i ispijanjem vruće šalice vode s limunom
  • Završite svaku večer s 10 minuta medijacije ili 15 minuta obnavljajuće joge

Kliknite ovdje za potpunu tablicu o ayurvedskoj dnevnoj rutini.

4. Učinite meditaciju, jogu i jednostavne tehnike disanja svakodnevnom praksom.

Budući da Ayurveda smatra da savršeno zdravlje (svastha) uključuje ravnotežu uma, tijela i svijesti, moramo gledati dalje od našeg fizičkog tijela kako bismo uspostavili pravo zdravlje. Najsnažniji način iscjeljivanja našeg uma i svijesti je svakodnevno prakticiranje nježne joge, meditacije i/ili pranayame (tehnike disanja).

Naposljetku, trebali biste odabrati praksu s kojom najviše rezonirate. Na primjer, možda nećete moći predugo sjediti u tišini i stoga bi vam nježna joga mogla biti prikladnija. Koji god da odaberete (a može varirati svaki dan), najvažniji aspekt bit će dosljednost s praksom za učinkovite rezultate. Ako još uvijek niste sigurni odakle započeti, evo nekoliko primjera za razmatranje:

5. Uvedite praksu samonjege u svoj svakodnevni život.

Ajurvedska medicina je usmjerena na to da naučite voljeti sebe tako što ćete odvojiti vrijeme za brigu o sebi. Prečesto postanemo toliko zauzeti brigom za druge da na kraju svoje potrebe stavimo u drugi plan. Stoga će odličan način dobrodošlice u ayurvedski način života biti odvojiti malo vremena za sebe svaki dan obavljanjem hranjive aktivnosti samonjege koja se temelji na vlastitim potrebama.

Postoje mnoge jednostavne prakse koje možete usvojiti kako biste započeli svoje putovanje brige o sebi, ali evo nekih od mojih omiljenih:

  • Obavite samouljnu masažu (nazvanu abhyanga) svako jutro ili prije spavanja (kliknite ovdje za detaljne upute)
  • Napravite toplu kupku prije spavanja (kliknite ovdje za naš recept za detoksikaciju kupke od đumbira)
  • Izvodite 30 minuta nježnih pokreta kao što su hodanje, vožnja bicikla, planinarenje ili plivanje
  • Provedite neko vrijeme u prirodi
  • Odvojite malo vremena da zapišete svoje misli, osjećaje ili dnevne događaje
  • Provedite 30 minuta na svoj osobni hobi (npr. pečenje, čitanje, sport, puštanje glazbe, crtanje, slikanje, pisanje, pjevanje itd.)

Kao i gornja preporuka, ove prakse samonjege mogu varirati svaki dan. Najvažniji aspekt bit će učiniti ovo “vrijeme za vas” dijelom vašeg svakodnevnog života. Čak i ako možete stati u samo 10 minuta hoda, ovo je puno bolje nego ništa!

Iako je lako ući u dubinu s mnoštvom pravila i smjernica koje čine Ayurvedu, to ne mora biti tako komplicirano, osobito na početku. Uspostavom ovih 5 jednostavnih smjernica (i dosljednošću s njima!) možete početi pronalaziti ravnotežu, stabilnost i zdravlje u svom svakodnevnom životu. Uvođenje ovih promjena u vašu dnevnu rutinu nedvojbeno će vam dati više energije, vitalnosti i mentalne jasnoće. S pozitivnim rezultatima koji se očituju, bit ćete željniji nastaviti ovo iscjeliteljsko putovanje poznato kao Ayurveda, zaranjajući dublje u njezin široki niz znanja, praksi i teorija.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.