6 razloga za proljetno čišćenje

Colorful spring garden scaled

Colorful spring gardenProljeće je tu i koncept proljetnog čišćenja je u zraku. To znači očistiti naše domove, naše automobile i, naravno, naša tijela i umove. Proljeće je doista savršeno godišnje doba za čišćenje, no jeste li se ikada zapitali zašto je to tako? Instinktivno se to definitivno čini dobrim, ali prema Ayurvedi, proljeće je jedno od najboljih vremena za čišćenje i to iz mnogo specifičnih, inteligentnih razloga. Zapravo, proljeće i jesen navedeni su kao jedina godišnja doba u kojima bi se uopće trebalo provesti veliko čišćenje.

Iako se kaže da je savršeno vrijeme za čišćenje, imajte na umu da čišćenje nije uvijek prikladno za sve. Ako imate snažnu Vata neravnotežu ili ste previše zauzeti da biste odvojili neko vrijeme (što je 100% potrebno tijekom čišćenja), možda biste trebali odgoditi veliko čišćenje dok ne dođe bolje vrijeme. Međutim, ako se osjećate pomalo teško i želite novi početak dok se mi otapamo od hladnoće, evo nekoliko razloga zašto bi SADA mogao biti pravi trenutak!

1. Proljeće je vrijeme prijelaza.

U Ayurvedi su proljeće i jesen poznati kao “prijelazna godišnja doba”, što ih čini idealnim mjesecima za pročišćavanje i početak iznova. Na mikrokozmičkoj razini, vrijeme prijelaza smatra se vrlo posebnim vremenom za stvaranje pozitivnih promjena u vašem životu. Stoga je čišćenje tijela i rasterećenje uma bitan način da procvjetamo u novo doba godine.

2. Proljeće pruža savršeno vrijeme za čišćenje.

Iako se naša klima razlikuje od mjesta do mjesta, proljeće je obično vrijeme savršeno blagog vremena. Nije ni prehladno ni prevruće, pa proljeće nastoji izbjegavati ekstreme prirode. Tijekom čišćenja naša energija može biti niska, osjetila pojačana, a tijelo osjetljivije na neravnotežu. Iz tih razloga, idealno je izbjegavati ekstreme bilo koje vrste, čineći proljeće uravnoteženijim vremenom za iskorištavanje prednosti čišćenja!

3. Alergije su u zraku.

Nije iznenađenje da su uz svu ljepotu i cvjetanje koje dolazi s proljećem, alergije također na vrhuncu. Uobičajeni simptomi alergija uključuju kongestiju, upalu, zamagljen um, nizak imunitet, usporenu probavu i visoku kaphu. Zbog svih ovih razloga, čišćenje će biti najkorisnije u liječenju proljetnih alergija. Zapravo, ako već znate da ste podložni alergijama u ovo doba godine, najbolje bi bilo čišćenje obaviti PRIJE njihove pojave, jer je prevencija uvijek lakša od liječenja (kada je to moguće). U svakom slučaju, detoksikacija će dobro doći kako bi ova sezona bila vaša najbolja sezona alergija ikada.

4. Proljetna čišćenja pomažu ukloniti nakupljenu Kapha iz prethodnih zimskih mjeseci.

Zima i rano proljeće smatraju se godišnjim dobima Kapha, a time i dobom godine kada je najveća vjerojatnost da će Kapha postati neuravnotežena. Uobičajeni Kapha simptomi poput zimskog debljanja, stagnacije, niske motivacije, umora, zamagljenog uma, zagušenja i alergija prečesti su u ovo doba godine. Provođenje proljetnog čišćenja može pomoći u smanjenju Kaphe koja se nakupila u sustavu i posljedično ukloniti ove simptome.

5. Čišćenje stvara osjećaj lakoće u sustavu.

Zima je doba godine kada jedete malo više i krećete se malo manje. Iako je takav način prirode, važno je također shvatiti da je proljeće doba godine kada jedete nešto laganije i krećete se! Provođenje proljetnog čišćenja odličan je način da se pripremi teren za prilagodbu prehrane i načina života, utirući put zdravijem izboru hrane i povećavajući motivaciju za kretanje.

6. Zimska stagnacija može dovesti do nakupljanja toksina i usporene probave.

Siguran sam da smo svi iskusili težinu koju zima može donijeti. Konzumiranje teže hrane i rjeđe kretanje smanjuje našu probavnu vatru (Agni), usporava naš metabolizam i na kraju dovodi do nakupljanja toksina u sustavu. Bez obzira na to je li vaša “težina” tijela ili uma (ili oboje), provođenje čišćenja će vam nedvojbeno pomoći da potaknete probavu i metabolizam i posvijetlite! Bez čišćenja vitalnih kanala tijela (poznatih kao srotas) i povećanje Agnitežina će se vjerojatno nastaviti u nadolazećim godišnjim dobima – a prema Ayurvedi nakupljanje toksičnih tvari i usporena probava dva su od glavnih uzroka SVIH bolesti.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.