Snažna ljekovita svojstva klinčića

Cloves 1000x600Klinčić, koji se u Ayurvedi naziva i Lavang, najpoznatiji je po svojoj upotrebi kao začin za kuhanje i prisutnosti u biljnim čajevima. Međutim, ovaj aromatični, aromatični začin sadrži bogatstvo ljekovitog potencijala i tradicionalno se koristi tisućama godina u liječenju kašlja, prehlade, mučnine, groznice, infekcije, opće toksičnosti i još mnogo toga.

Klinčić je vrlo ljuta (začinska) biljka koja dolazi od osušenog cvjetnog pupoljka zimzelenog drveta. Unatoč svom ljutom okusu, drevni tekstovi kažu da klinčić hladi, što još više pokazuje jedinstvene kvalitete ove biljke. Zbog ovog posebnog učinka koji klinčić posjeduje, smatra se da uravnotežuje sve tri doše (Vata, Pitta, Kapha), iako će i dalje povećati Pittu (toplinu) kada se uzima u pretjeranim količinama.

Klinčić se može koristiti u liječenju raznih bolesti s vrlo učinkovitim rezultatima. Poznato je da u trenu smiruje kašalj i grlobolju jednostavnim sisanjem nekoliko pupoljaka (da, stvarno djeluje, sada malo žvačem!!). Slično tome, jednako lako može ublažiti začepljenje, astmu, štucanje i laringitis. Kada se uzima u biljnim formulama kao što je Mahasudarshana, koristi se kao snažno antimikrobno sredstvo, liječi sve od bakterijskih, gljivičnih, virusnih i parazitskih infekcija, a istovremeno uklanja toksine iz sustava. Kada se primjenjuje izvana, može značajno ublažiti bolove i ublažiti zubobolju, glavobolju i bolove u zglobovima.

Klinčić se svrstava u stimulanse i izvrstan je za jačanje probavne vatre, ubrzavanje metabolizma, povećanje cirkulacije, pa čak i buđenje uma. Njegova prodorna, energizirajuća svojstva izvrsna su za uklanjanje tromosti cijelog sustava, čineći čajeve kao što je začinjeni chai odličnim jutarnjim tonikom za svaki dan. Ako patite od pospanosti nakon jela ili neželjenog debljanja, uzimanje klinčića u prahu s medom prije svakog obroka može vam donijeti veliko olakšanje (nastavite čitati za detaljne upute u nastavku)!

properties of clove 1 12 2020 12 43 10 PM

  • Uklanja začepljenost, sluz i sluz
  • Ublažava kašalj (i kronični!), upalu grla, astmu, sinusitis i laringitis
  • Smanjuje temperaturu, prehladu, gripu i mučninu
  • Ublažava bol i upalu
  • Liječi zubobolju, glavobolju, migrene, bolove u leđima i zglobovima
  • Povećava probavnu vatru bez povećanja Pitte (osim ako se uzme u prevelikim količinama)
  • Pospješuje metabolizam, pomaže u mršavljenju
  • Uklanja toksine iz sustava
  • Djeluje protiv gljivica, blagotvorno kod pretjeranog rasta Candide
  • Antivirusno
  • Antibakterijski
  • Antiparazitski
  • Snažna antioksidativna svojstva
  • Štiti jetru
  • Ublažava žeđ
  • Budi um
  • Smanjuje depresiju i tupi, magloviti um
  • Diuretik
  • Pospješuje proizvodnju majčinog mlijeka
  • Ublažava mučnine tijekom trudnoće
  • Povećava libido
  • Liječi impotenciju i preuranjenu ejakulaciju
  • Liječi amenoreju (nedostatak menstruacije), oskudnu menstruaciju i dismenoreju (bolnu menstruaciju)
  • Ublažava menstrualne grčeve

Za kašalj, grlobolju, začepljenje, štucanje i laringitis

Sisati 2 do 3 pupoljka klinčića dok ne nestane okus. Pupoljke ispljunite nakon što postanu neukusni i ponovite koliko god je potrebno.

Ako je ova metoda previše intenzivna zbog jakog okusa klinčića, druga najbolja opcija bit će pomiješati 1/4 žličice klinčića u prahu s 1/4 žličice đumbira u prahu i 1/8 žličice crnog papra. Pomiješajte ove biljke s 1 žličicom meda i polako ližite smjesu dok ne nestane. Isperite s nekoliko gutljaja tople vode.

Za groznicu i gripu

Prokuhajte 2 šalice vode. Kad zavrije, smanjite vatru i dodajte 7 do 10 pupoljaka klinčića, 2 žlice lista tulsija, 1 žličicu svježeg đumbira ili 1/2 žličice suhog đumbira i veliki prstohvat crnog papra. Kuhajte na laganoj vatri najmanje 15 minuta, procijedite i dodajte med (po izboru) kada se ohladi na temperaturu za piće. Pijte ovaj čaj svaka 2 do 3 sata dok temperatura ne padne ili dok se simptomi gripe ne povuku.

Za jutarnju mučninu i opću mučninu

Prokuhajte 2 šalice vode. Kad zavrije, smanjite vatru i dodajte 7 do 10 pupoljaka klinčića i 1 žličicu svježeg đumbira ili 1/2 žličice suhog đumbira. Kuhajte i kuhajte na laganoj vatri 8 do 10 minuta, procijedite i dodajte med (po izboru) kada se ohladi na temperaturu za piće. Pijte ovaj čaj po potrebi tijekom trudnoće za ublažavanje uporne mučnine i “jutarnje” mučnine (i za poboljšanje cjelokupne probave!).

Za sporu probavu i metabolizam, detoksikaciju i mršavljenje

Prije svakog obroka uzmite 1 žličicu praha klinčića u 1 žličici meda. Za dodatnu potenciju dodajte 1/2 čajne žličice Trikatu Churna (izbjegavajte za Pittu) i povećajte med na 1-1/2 žličice. Nakon toga popijte nekoliko gutljaja vruće vode. Budite dosljedni za zapažene rezultate.

Za parazite i prekomjerni rast kandide

Uzmite 1 žličicu vidange s 1/2 žličice praha klinčića u 1 šalici tople vode. Uzimajte ovo tri puta dnevno, prije obroka tijekom 30 dana dok slijedite čistu dijetu s malo šećera i ugljikohidrata.

Ili isprobajte našu Tinkturu za čišćenje od parazita!

Za lošu cirkulaciju

Uzmite 1/2 žličice praha klinčića s 1/2 žličice cimeta i velikim prstohvatom đumbira u prahu. Ovo se može uzeti u 1 šalici tople vode ili 1 do 2 žličice meda (ili oboje). Uzmite ovo dva puta dnevno, jednom nakon buđenja i opet oko 14 do 15 sati.

Za depresiju i tupi, magloviti um

Uzmite 1/2 žličice praha klinčića s 1 žličicom Brahmi praha i velikim prstohvatom đumbira u prahu. Pomiješajte ove biljke u 1/2 šalice tople vode i uzmite tri puta dnevno nakon jela.

Glavobolja ili migrena

Napravite pastu miješanjem 1 žlice praha klinčića i 1 žličice đumbira u prahu s 2 do 3 žličice ricinusovog ulja. Nanesite ovu pastu na čelo i nekoliko minuta masirajte zahvaćeno područje.

Istovremeno uzmite 1/2 žličice praha klinčića s 1 žličicom Brahmi praha i velikim prstohvatom đumbira u prahu. Pomiješajte ove biljke u 1/2 šalice tople vode i uzimajte ih svaka dva do tri sata dok se simptomi ne povuku.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.