Pitajte Ayurvedu: Kako možemo prilagoditi sezonske smjernice našoj jedinstvenoj mikroklimi?

94136274 four seasons with japanese cherry trees in hurd park dover new jersey

94136274 four seasons with japanese cherry trees in hurd park dover new jerseyDragi Ask Ayurveda,

Živim na pacifičkom sjeverozapadu Sjeverne Amerike. U jesen pada PUNO kiše. Iako počinjem žudjeti za toplijom jesenskom hranom, smatram da neke mogu prilično ovlažiti (na primjer, zimska tikva, mliječni proizvodi…). Nekih se dana osjećam tako iscrpljeno da poželim prejesti kokice, ali znam da biste tijekom jeseni trebali izbjegavati hranu koja pogoršava Vata. Ovo me potaknulo na razmišljanje o drugim ljudima čija su godišnja doba netipičnija — primjerice u Arizoni gdje je uglavnom suho ili na Grenlandu gdje uglavnom pada snijeg. Dakle, kako prilagoditi sezonsku ayurvedsku prehranu i smjernice načina života da odgovaraju našoj vlastitoj jedinstvenoj mikroklimi? Rain City Girl, Vancouver Island BC

Draga Rain City Girl,

Ovo je sjajno pitanje koje se ne postavlja prečesto, stoga vam puno hvala što ste ga iznijeli na vidjelo! Iako Ayurveda ima bezbroj doshic smjernica postavljenih za svaki specifični tip tijela, uvijek se mora imati na umu da su ovo samo OPĆE preporuke. To jednostavno znači da smo svi kao pojedinci jedinstvena bića, bez obzira pod koju doshic kategoriju spadamo. Ono što djeluje za jedan Vata tip (ili Pitta, ili Kapha) neće nužno biti lijek za drugu osobu s prevladavanjem Vate. Kako bismo dali dobro zaokružen i učinkovit protokol liječenja, moramo uzeti u obzir sve uključene čimbenike, a ne samo slijediti općenite preporuke koje su navedene za naš tip tijela, trenutno godišnje doba ili bilo koji drugi slučaj.

Kao i na mnogim drugim mjestima u svijetu, vaša pacifička sjeverozapadna klima ne potpada pod “tipičnu” paradigmu za ono što smatramo sezonskim jesenskim vremenom. Za vaš slučaj, to je zato što umjesto da jesen bude ekstremno suha (Vata), vaša klima postaje mnogo vlažnija (Kapha). Drugi pojedinci mogu pronaći različite trendove u svojoj osobnoj jesenskoj klimi, kao što je nastavak vrlo vruće (Pitta) sve do prosinca ili siječnja. Dakle, prirodno, s tim drugim faktorima okoliša u igri (a time i drugim doshama), moramo malo promijeniti brzinu i modificirati opće sezonske preporuke kako bismo zadovoljili vaše osobne potrebe. U vašem slučaju, to znači da je vaš jesenski režim za smanjenje Vate usmjeren na smirivanje Vate i Kaphe. To će se tada pozabaviti nadolazećim nižim temperaturama i vjetrovitim okruženjem (Vata), dok će i dalje biti uvažena vlaga (Kapha) koja je tako rasprostranjena u vašem području u ovo doba godine.

Ako si još uvijek sa mnom, možda si dosad već na točki češkanja po glavi. To je zato što se Ayurveda može učiniti krajnje jednostavnom, ili može postati pomalo komplicirana. Međutim, prije nego što vas optereti, vratimo se osnovama. Najbolji način da održite sezonsku ravnotežu, bez obzira gdje živite, bit će razložiti vlastitu osobnu klimu na njezine jedinstvene kvalitete i uravnotežiti ove pojačane kvalitete prihvaćanjem više načina prehrane i stila života koji će promovirati suprotnu kvalitetu. Ako se ovo čini previše apstraktnim, poslužimo se vašom sjeverozapadnom jesenskom klimom kao primjerom.

Glavne karakteristike tipične sjeverozapadne jesenske sezone uključuju hladnoću (zbog temperature), pokretljivost (zbog vjetra i prijelazne prirode jeseni), tešku (zbog oblaka, magle itd.) i vlažnu (zbog kiše, vlage) , itd.). Hladno/hladno kvalitetu dijele i Vata i Kapha i prirodno će se smanjiti dodavanjem tople, jušne hrane, grijaćih začina i grijaćih biljnih čajeva. Pijuckanje tople vode s limunom tijekom dana također će smanjiti kvalitetu hladnoće i umiriti Vatu i Kaphu. Korisne će biti prakse zagrijavanja, poput toplog odijevanja, kupanja u toplim kupkama od đumbira i izvođenja uljnih masaža sa sezamovim uljem. Još jednom, oni će smiriti hladnu kvalitetu i raditi na smanjenju Kapha i Vata.

Druga kvaliteta koja postaje sve veća s početkom jeseni je mobilna kvaliteta. Višak ove kvalitete prirodno će povećati Vatu i može stvoriti nemiran um, poteškoće s koncentracijom i probleme sa spavanjem. Kako bismo smirili kvalitetu mobitela, moramo usvojiti neke stabilizirajuće prakse prehrane i načina života u našoj svakodnevnoj rutini. **PORUČNA NAPOMENA: Imajte na umu da se Kapha povećava stabilizirajućom kvalitetom, pa kako bismo izbjegli daljnje izazivanje teških i vlažnih Kapha kvaliteta, moramo biti sigurni da smjernice koje odaberemo neće provocirati Kapha.** Neke stabilizirajuće namirnice ono što neće izazvati Kapha je ghee (umjereno), sezamovo ulje (umjereno); toplo, začinjeno bademovo mlijeko; pileća juha, juha od kostiju, juhe (nemliječne), kaša od kvinoje, kaša od heljdine krupice i kitchari. Neke stabilizirajuće životne prakse koje ne izazivaju Kapha bit će medijacija, nježna joga, nadi shodhana (naizmjenično disanje na nosnice), duboko trbušno disanje, masaža uljem pomoću mješavine sezamovo-suncokretovog ulja i šetnje prirodom (ako vrijeme dopušta).

Na kraju se moramo osvrnuti na teške i vlažne kvalitete koje vas ostavljaju natopljene vodom i žudnju za kokicama. Naravno, teške i vlažne kvalitete pronaći će ravnotežu kroz lagane i suhe kvalitete. Sada vjerojatno mislite: “Neće li svjetlo i suho provocirati moju Vatu u ovo doba godine?”; općenito govoreći, odgovor je da! Međutim, teška i vlažna kvaliteta toliko je rasprostranjena u vašem okruženju, ako bismo prehrani i načinu života dodali malu količinu lagane i suhe kvalitete, Vata bi trebala ostati prizemljena (recimo nekoliko šaka kokica, a ne cijela zdjela puni). Nadalje, možemo dodati hranu koja smanjuje Vata i koja ne postaje teška ili vlažna. Ovo će djelovati na smirivanje Vate bez stvaranja težine ili zadržavanja vode. Neki primjeri su med; svjetlije, manje škrobne cjelovite žitarice (kvinoja, heljda, dobro kuhano proso s gheejem); pirjano zelje sa začinima, limunom i maslinovim uljem; povrće bez škroba kuhano na pari s gheejem ili maslinovim uljem; mung dal, crvena leća i kitchari od kvinoje. CCF čaj također će biti izvrstan dodatak jer je tridosik, izvrstan za probavu i metabolizam (za smanjenje težine) i učinkovit diuretik (za smanjenje zadržavanja vode). Neke lagane i suhe prakse koje ne izazivaju Vatu uključuju lagane kardio vježbe, suhu saunu (u umjerenim količinama), kupke od đumbira i brze šetnje.

Dakle, Rainy City Girl, evo nekoliko napomena za ponijeti kući danas:

  1. Razdvojite prevladavajuće kvalitete vašeg okruženja.
  2. Otkrijte odgovarajuću rutinu koja će uravnotežiti ove kvalitete bez provociranja drugih.
  3. I najvažnije od svega – odlučite se za ono što vam odgovara i bacite sve što vam ne odgovara!

Ovo je složeno pitanje sa složenim odgovorom. Svakako predlažem da ga polako pročitate i odvojite malo vremena da probavite ove informacije. Ako se još uvijek osjećate zbunjeno gdje započeti, ove sezone ili bilo kada, možda bi bilo najbolje pronaći iskusnog holističkog praktičara u vašem području koji će raditi s vama jedan na jedan. Ako imate dodatna pitanja, uvijek ću rado pomoći gdje god mogu.

Još jednom hvala Rainy City Girl na ovom sjajnom pitanju o kojem se ne govori previše u mainstream svijetu Ayurvede. Nadam se da će vam neki od prijedloga pomoći da smirite svoju Vatu ove jeseni, a da ne budete teški, natopljeni vodom i provocirani na Kapha. Sretno s kišnom sezonom koja je pred nama i puno blagoslova!

Namaste,
Pitajte Ayurvedu

Ovdje pronađite recepte za uravnoteženje za sva godišnja doba!

Cookbook Cover

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.