6 osnovnih ayurvedskih pravila o medu

honey for asthma treatment

honey for asthma treatmentMed se u očima Ayurvede smatra amritom ili ljekovitim nektarom. Sa svojim dugim popisom zdravstvenih dobrobiti i neusporedivim ljekovitim potencijalom, med se tisućama godina koristi i kao hrana i kao lijek. Međutim, baš kao i svaka tvar, ima moć iscjeljivanja, ali i štete, ovisno o tome kako se koristi. Stoga je bitno znati koje su najbolje metode uzimanja ovog ljekovitog nektara i kada ga treba izbjegavati!

  • Prirodno antibakterijski
  • Sadrži vitalne antioksidanse i enzime
  • Povećava probavni požar
  • Uklanja toksine, masnoću i kolesterol (poznato kao lekhana)
  • Pomaže kod mršavljenja
  • Uklanja začepljenost
  • Smanjuje Kapha doshu
  • Ublažava promuklost glasa
  • Smiruje bolno grlo
  • Ublažava kašalj
  • Pospješuje pomlađivanje
  • Povećava snagu drugih biljaka kada se uzimaju zajedno (poznato kao Yoga Vahi)
  • Zacjeljuje rane i opekline vanjskom primjenom (odlično s kurkumom!)

Kao što vidite, med je puno zdravija opcija od korištenja rafiniranog šećera ili čak šećera od trske. Med je bogat vitalnim enzimima i antioksidansima i ima obilje zdravstvenih dobrobiti, što mu omogućuje da ide dalje od oznake “praznih kalorija” koja vrijedi za mnoge zaslađivače. Nepotrebno je reći, međutim, da će previše dobre stvari poništiti svaku potencijalnu dobrotu koju može donijeti. Stoga, bez obzira na svrhu uzimanja meda, morate ga koristiti umjereno. Imajući to na umu, evo nekih osnovnih ajurvedskih pravila o medu koja će vam pomoći da maksimalno iskoristite ovaj slatki nektar, a istovremeno izbjegavate bilo kakvu toksičnost koju može izazvati.

1. Nikada nemojte zagrijavati med!

Iako je točna temperatura diskutabilna, u drevnim ayurvedskim tekstovima jasno je zapisano da je med zagrijavanjem izravni uzrok stvaranja toksina u tijelu. Tijekom procesa zagrijavanja med prolazi kroz kemijsku transformaciju jer postaje homogenizirana tvar nalik ljepilu. Ova tvar nalik mulju sada je tijelu neprepoznatljiva, teško probavljiva i izuzetno kongestivna za GI trakt i druge vitalne kanale u tijelu.

Dobro opće pravilo za ovo je izbjegavanje zagrijavanja meda iznad 108 stupnjeva. To znači da još uvijek možete koristiti med u svom čaju, no čaj bi trebao biti na temperaturi pogodnoj za piće prije nego što ga dodate. Budući da možda nećete imati termometar pri ruci kada pripremate čaj, najbolji način da izbjegnete pregrijavanje meda bit će izvršiti vrlo službeni “pinky test”. To jednostavno uključuje stavljanje malog prsta u topli čaj i držanje tamo najmanje 10 sekundi. Ako ga možete udobno držati u čaju ovo dulje vrijeme, tada bi dodavanje meda trebalo biti sigurno.

Ostala vitalna područja koja treba izbjegavati su konzumacija peciva (npr. kruha, granole, žitarica, kolačića, štanglica itd.), kuhane hrane, marinada ili grijanih recepata koji koriste med kao sastojak. Ako dodajete med svojoj kaši ili zobenim pahuljicama, još jednom hranu morate ohladiti na ispod 108 stupnjeva prije nego što je umiješate. Poduzimanjem ovih bitnih koraka održat ćete ljekovitu moć meda snažnom i omogućiti vam da izbjegnete nesvjesno stvaranje toksičnosti u vašem sustav.

2. Nikada nemojte uzimati med i ghee zajedno u jednakim omjerima TEŽINE (ne volumena).

Ovo je još jedno često nepoznato pravilo meda koje su nam velikodušno podijelili drevni rišiji Ayurvede. U klasičnim ajurvedskim tekstovima jasno je navedeno da uzimanje gheeja s medom u jednakim težinskim omjerima (npr. 1 gram meda na 1 gram gheeja) pretvara ih iz ljekovitih tvari u kongestivni toksični talog dok prolaze kroz probavni proces.

Budući da je med prirodno teži od gheeja, uzimanje gheeja i meda u jednakom volumenskom omjeru (npr. 1 žličica meda s 1 žličicom gheeja) osigurat će da težine budu nejednake i da je kombinacija sigurna za uzimanje. Ako uzimate više gheeja s manje meda, međutim, vjerojatno ćete morati izmjeriti težinu prije konzumiranja ove mješavine kako biste izbjegli stvaranje potencijalne toksičnosti.

3. Med bi trebali izbjegavati Pitta tipovi ili oni s Pitta neravnotežom.

Sladak okus se u Ayurvedi može smatrati rashlađujućim, ali sam med grije. To znači da bi Pitta tipovi ili oni s Pitta neravnotežom (hiperaciditet, ekcem, psorijaza, osip itd.) trebali izbjegavati korištenje meda, osobito redovitu ili u većim količinama. Neki prikladniji prirodni zaslađivači koji hlade i stoga će smanjiti Pittu su javorov sirup, datulje, šećer od datulja ili kokosov šećer.

Imajte na umu da iako med grije, Pitta tipovi ga često mogu koristiti u malim količinama ako je njihova Pitta u ravnoteži. Međutim, ako se pretjerano ili zlouporabi, definitivno će stvoriti prekomjernu toplinu u sustavu, povećavajući Pittu i pogoršavajući sve trenutne Pitta neravnoteže koje su prisutne.

4. Med je odlična opcija za Kapha tipove, Kapha neravnoteže, gubitak težine i detoksikaciju.

Jedna od glavnih svojstava meda poznata je kao lekhana, odnosno njegova sposobnost uklanjanja nakupina u tijelu. Zbog toga se med smatra izvrsnim lijekom za Kapha tipove ili bilo koga s Kapha neravnotežom. Med se često preporučuje kao pomoć pri mršavljenju, smanjenju visoke razine kolesterola, poticanju usporene probave (manda agni), uklanjanju začepljenosti i otčepljenju vitalnih kanala u tijelu.

Kako bi bio učinkovit, med se mora uzimati u umjerenim dozama* (1/2-1 žličica) i uzimati u odgovarajućem kontekstu. Na primjer, uzimanje 1 žličice meda u toploj vodi s nekoliko kapi jabučnog octa ili soka od limete odličan je način za poboljšanje probave i metabolizma, detoksikaciju sustava i poticanje mršavljenja. Ovo treba uzeti prvo ujutro na prazan želudac i ponovo 30 minuta prije svakog obroka.

* Kao opće pravilo, preporuča se izbjegavati uzimanje više od 3 žličice meda dnevno u ove svrhe.

5. Uzimajte med s biljem kako biste pojačali njihovu moć.

Med posjeduje još jednu jedinstvenu kvalitetu poznatu kao Yoga Vahi koja mu omogućuje da poboljša ljekovita svojstva drugih tvari kada se uzimaju zajedno. To je zbog činjenice da med djeluje kao svojevrsno sredstvo (poznato kao anupan) koje će biljku odvesti izravno u krvotok i omogućiti joj da prodre dublje u vitalna tkiva tijela.

U tu svrhu, jedna žličica meda može se pomiješati s toplom vodom i koristiti kao medij za bilo koju biljku u prahu, biljnu tinkturu ili biljnu formulu. Alternativno, možete pomiješati biljku izravno s medom kako biste napravili pastu i nakon toga popiti nekoliko gutljaja tople vode. Druga metoda je uzimanje biljnog sirupa ili eliksira koji je natopljen medom. Potapanje bilja ili začina izravno u med na dulje vrijeme vrlo je učinkovit način da se iskoristi i ova jedinstvena kvaliteta.

6. Uzimajte med s gheejem (ne u jednakoj težini) za promicanje energije, pomlađivanje i dugovječnost.

Uzimanje meda s gheejem* smatra se ljekovitom ambrozijom sa snažnim zdravstvenim dobrobitima. Iako su ove tvari same po sebi vrlo ljekovite, ako se pravilno uzimaju u kombinaciji mogu postati još ljekovitije. Najistaknutiji učinci ove ukusne mješavine uključuju povećanje energije, pospješivanje pomlađivanja stanica i promicanje dugog, zdravog i sretnog života.

*Uvijek izbjegavajte uzimati ghee i med u jednakim količinama po težini!

Opće upute: Pomiješajte 1 žličicu meda s 1 žličicom gheeja da dobijete pastu. Uzmite ovo 1-2 puta dnevno nakon obroka ili kad god je potrebno pokupiti. Isperite s nekoliko gutljaja tople vode.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.