Savjeti za zdrave grickalice s Ayurvedom

healthy snacking

healthy snackingKada se radi o slijeđenju ayurvedske dijete, grickalice se obično ne preporučuju. Međutim, s našim užurbanim stilom života, mnogi od nas osjećaju da je potrebno dopuniti gorivo između obroka kako bismo preživjeli dane. Srećom, kao i većina stvari u Ayurvedi, ovo pravilo “bez grickanja” može se modificirati kako bi zadovoljilo vaše individualne potrebe. Koristeći malo svijesti i ajurvedske mudrosti, tada možete stvoriti zdrave navike oko ne uvijek tako zdrave rutine.

Zašto se u Ayurvedi grickanje ne odobrava?

Proces razmišljanja koji stoji iza toga je da kada grickate između obroka, vaša probavna vatra često nije gotova s ​​probavom prethodne hrane, što je stvara malo gužvom u probavnom traktu (što dovodi do zagušenja i začepljenja ovog vitalnog kanala). Navika grickanja teži stvaranju kontinuiranog ciklusa rada za Agni (probavnu vatru) koji preopterećuje ovu vitalnu snagu i može dovesti do iscrpljenosti i izgaranja uz kontinuiranu praksu. Ovaj iscrpljeni Agni postaje slab i trom, pripremajući pozornicu za kronične probavne probleme, spor metabolizam, nakupljanje toksičnih tvari, debljanje i (na kraju) bolest.

Preporuča li se grickanje ikad u Ayurvedi?

Da, kao i kod svega ajurvedskog, uvijek postoje različite preporuke kako bi se zadovoljile naše individualne potrebe koje se stalno mijenjaju. To može odražavati vaš tip tijela (tzv. tip doše), vaše trenutno zdravstveno stanje ili bolest ili jednostavno gdje se nalazite u životu. Na primjer, žena koja je trudna ili dojilja imat će vrlo različite prehrambene potrebe od žene koja ima 50 godina i prolazi kroz menopauzu (koja ima tendenciju usporavanja metabolizma za 25%). Slično tome, Vata tip koji ima vrlo aktivan način života imat će drugačije prehrambene potrebe od Kapha tipa sa sjedilačkim poslom i niskom razinom aktivnosti. Bez obzira na to gdje se nalazite u životu, uvijek se trebate pridržavati ovih dolje navedenih pravila za zdrave užine kako bi probavna vatra ostala snažna, robusna i goruća!

Treba li ikada potpuno izbjeći grickanje?

Nažalost da. Ako imate izrazito usporenu probavu, teške toksine, jaku Kapha neravnotežu, prekomjernu težinu ili pretilost, vjerojatno će biti najbolje izbjegavati sve navike grickanja dok se zdravlje i ravnoteža ponovno ne uspostave. Ako želite eliminirati grickanje, ali smatrate da se te navike teško riješiti, onda bi bilo najbolje da se počnete odvikavati od ove rutine striktnim pridržavanjem dolje navedenih preporuka sve dok grickanje ne možete u potpunosti eliminirati.

1. Bez ispaše!

Prehrambena navika koja je daleko gora od grickanja je ispaša. Za razliku od grickalica, ispaša se nikad nikome ne preporučuje. Baš kao što nezdravo grickanje stvara zagušenja i začepljenja u probavnom traktu zajedno s iscrpljenom, slabom probavnom vatrom, ispaša će dovesti do toga deseterostruko. Ovo začepljenje i preopterećenje vremenom nedvojbeno će dovesti do kroničnih probavnih problema, toksina i usporenog metabolizma.

Iako je ovo dosta razloga za izbjegavanje ispaše upravo ovdje, drugi problemi koji se često javljaju s ispašom uključuju bezumno jedenje, prejedanje, loš izbor hrane, nepravilne kombinacije hrane (vidi #5 dolje), jedenje bez istinske gladi i smanjenu glad za pravim obrocima .

2. Jedite odgovarajuće obroke kako biste izbjegli prekomjerne grickalice.

Ako osjećate potrebu za stalnim grickalicama između obroka, vjerojatno ne jedete hranjive obroke koji vas održavaju. Idealno bi bilo da doručkujete srednje veličine, obilan zdrav ručak i malu večeru. Svi bi trebali biti ispunjeni značajnom količinom nemasnih proteina i vlakana, a izbjegavati obroke s velikom količinom rafiniranih ugljikohidrata, rafiniranog šećera i prerađene hrane (npr. bijeli kruh, krekeri, suhe žitarice, čips, pločice, tjestenina itd.) . Svaki dan jedite zdrave (idealno domaće) obroke, izbjegavajte preskakanje obroka i prekasno jedenje (npr. ručak u 15 sati). Hrana je vaše gorivo i vaši bi obroci trebali biti prioritet kada je u pitanju vaša dnevna rutina.

Opći raspored zdrave prehrane:

  • Doručak: 6 do 7 sati; srednje veličine, toplo i puno nemasnih proteina, cjelovitih žitarica i vlakana
  • Ručak: 11 do 13 sati; najveći i najhranjiviji obrok u danu pun nemasnih proteina, povrća, cjelovitih žitarica i vlakana
  • Večera: od 17 do 19 sati; najmanji i najlakši obrok u danu, ali dovoljno održiv da preživite bez grickanja prije spavanja

3. Grickajte svjesno i izbjegavajte grickanje u hodu!

Još jedna uobičajena mana grickanja je činjenica da se to često radi bez razmišljanja, u hodu, a ponekad i bez istinske gladi. Pobrinite se da jedete sjedeći, s punom pažnjom, što će vam pomoći da odaberete zdraviju hranu, osjetite sitost, pa čak i bolje probavite hranu. Bilo da jedete mali međuobrok ili veliki obrok, trebali biste jesti polako, promišljeno i bez ometanja. Uvijek izbjegavajte grickanje za radnim stolom, dok radite, na telefonu, na računalu, na sastanku, u automobilu, dok hodate, u teškim razgovorima, dok gledate televiziju ili dok obavljate bilo koju drugu sličnu aktivnost.

4. Neka grickalica bude zdrava, mala i jednostavna.

Grickanje nije uvijek nezdravo samo po sebi, iako vaš izbor grickalica može biti. Mnogi pojedinci posežu za jako prerađenom hranom kao što su pločice, krekeri i čips ili slatkim poslasticama kao što su slatkiši, kolačići i peciva.

U idealnom slučaju, međuobrok bi trebao biti malen i jednostavan. Trebali biste izbjegavati jesti više međuobroka odjednom jer to može dovesti do nepravilnog kombiniranja hrane i više posla za vašu probavnu vatru. Umjesto toga, izbor zdrave hrane koja je male količine i koja je po prirodi lagana dat će vam kontinuirani poticaj energije, izdržati do sljedećeg obroka bez težine, prostora ili pada (pogledajte ideje za zdrave grickalice u nastavku!)

5. Izbjegavajte neprikladne kombinacije hrane.

Kada grickate ili pasete, uobičajeno je žvakati više vrsta hrane u isto vrijeme. Budući da je većini hrane potrebno 2 do 3+ sata da stigne od želuca do debelog crijeva, važno je izbjegavati nepravilne kombinacije hrane unutar tog vremenskog okvira. Ovo je razlog više da svoje grickalice držite jednostavnima i monotonima, umjesto da uživate malo tu i malo tamo.

Neki uobičajeni uzroci nepravilnog kombiniranja hrane tijekom međuobroka uključuju jedenje voća s jogurtom, suhog voća s orašastim plodovima, jabuke s maslacem od orašastih plodova, mnogih voćnih frapea i jedenje voća preblizu prethodnog obroka.

Kliknite ovdje za našu potpunu tablicu o neprikladnim kombinacijama hrane.

6. Pričekajte s međuobrokom 2 do 3 sata nakon obroka.

Zdravo grickanje uključuje razmak između unosa hrane kako biste dopustili da se prethodna hrana probavi prije dodavanja nove hrane. Ovo sprječava miješanje stare hrane s novom hranom što će zbuniti inteligenciju vaše probavne vatre i lučenja enzima, što dovodi do simptoma probavnih smetnji (plinovi, nadutost, uznemireni želudac itd.), nakupljanja toksičnih tvari i začepljenja GI trakta.

Naprotiv, ako dopustite vrijeme i razmak između unosa hrane, tada će prethodni obrok doći do debelog crijeva i nova hrana će se moći probaviti glatko i bez smetnji. Iako će za neke teže obroke trebati više vremena, razuman vremenski okvir za međuobrok nakon obroka bit će najmanje 2 do 3 sata.

7. Međuobrok za vaš Dosha tip.

Baš kao što bi vaš obrok trebao biti prilagođen vašem tipu doše (ili trenutačnoj doshi neravnoteži), vaši međuobroci bi to također trebali odražavati. To znači da se Vata tipovi mogu jako dobro snaći sa sirom ili jogurtom kao zdravim međuobrokom, dok bi se Kapha tipovi vjerojatno osjećali teško i zagušeno nakon što ih pojedu. Slično tome, Kapha tipovi će često dobro grickati sirovu mrkvu i celer između obroka, dok će Vata tipovi sigurno dobiti plinove i napuhnuti se ubrzo nakon toga.

Zapamtite da ono što je zdravo za jednu osobu ne mora biti zdravo za drugu. Naša hrana, bilo da je užina ili obrok, trebala bi nas ostaviti laganim i punim energije, bez plinova, nadutosti ili grčeva nakon toga. Ako ste zbog grickalica pospani, teški, zagušeni, prazni ili imate bilo kakve simptome probavnih smetnji, vjerojatno ne jedete pravu hranu za sebe. Evo kratkog općeg popisa zdravih zalogaja po doshi.

Kliknite ovdje da biste riješili naš kviz Otkrijte svoju Dosha!

Zdrave Vata grickalice:

  • Punomasni obični jogurt (domaći je najbolji!) s medom i cimetom
  • Toplo začinjeno mlijeko kao što je Golden Milk (recept potražite ovdje)
  • Povrće kuhano na pari sa soli, gheejem i crnim paprom
  • Hurme s tahinijem ili kokosovim maslacem
  • Pire od batata s cimetom i đumbirom
  • Avokado s limunovim sokom i soli
  • Pomlađujući Ojas napitak (recept preuzmite ovdje)
  • Puding od kvinoje (recept potražite ovdje)
  • Mala šaka prženih oraha
  • Kuhana kruška ili jabuka s gheejem i cimetom

Zdrave pitta grickalice:

  • Punomasni obični jogurt (domaći je najbolji) s javorovim sirupom i kardamomom
  • Datulje s neslanim sirovim maslacem od badema ili kokosovim maslacem
  • Toplo začinjeno mlijeko kao što je Golden Milk (recept potražite ovdje)
  • Povrće kuhano na pari s gheejem i pečenim kimom u prahu
  • Avokado sa sokom limete
  • Pomlađujući Ojas napitak (recept preuzmite ovdje)
  • Puding od kvinoje (recept potražite ovdje)
  • Ojas-kuglice za povećanje energije (recept možete preuzeti ovdje)
  • Svježe, sočno, slatko voće kao što su grožđe, šljive, breskve, lubenice, kruške, slatko bobičasto voće, slatke trešnje, smokve, datulje i šipak

Zdrave Kapha grickalice:

  • Humus s mrkvom i celerom
  • Čips od kelja (ovdje pronađite naš recept za pikantni čips od kelja!)
  • Mala salata s maslinovim uljem i limunovim sokom
  • Čaj od đumbira s medom (ovdje pronađite naš recept)
  • Mala žlica bademovog maslaca
  • Juha od kostiju (recept potražite ovdje), vegetarijanska juha ili nemasna pileća juha (idealno dobro začinjena đumbirom, kurkumom, crnim paprom itd.)
  • Svježi sok od zelenog povrća s đumbirom i limunom (ipak izbjegavajte sok od krastavca)
  • Mlijeko od konoplje (recept potražite ovdje)
  • Dobro začinjeno zlatno bademovo mlijeko (recept potražite ovdje)
  • Obični jogurt od kozjeg mlijeka ili jogurt od bademovog mlijeka (domaći je najbolji!) s medom, đumbirom i prstohvatom crnog papra

8. Snack za sezonu.

Nakon što ste otkrili najbolju hranu za grickalice za svoj tip doše, sada je jednako važno provjeriti je li prikladna za godišnja doba. Na primjer, sok od sirovog zelenog povrća može biti odličan za Kapha tipove, ali ako u njemu uživate usred jeseni ili zime, bit će previše grub, suh i rashlađujući; stoga će juha ili čaj od đumbira s medom biti puno bolja opcija. Slično toplo začinjeno mlijeko odlično je za Pittu tijekom jeseni i zime, dok ispijanje ovog sredina ljeta na 90+ stupnjeva može previše zagrijati i dodatno provocirati Pittu. Pobrinite se da voće i povrće koje odaberete bude sezonsko (i lokalno ako je moguće) kako biste bili sigurni da dobivate najviše hranjivih tvari i jedete za sezonu (majka priroda je tako pametna!)

9. Izbjegavajte kasne noćne grickalice.

Posljednje, ali sigurno ne i najmanje važno, je krajnje pravilo zdravog grickanja. Kasnonoćno grickanje izuzetno je destruktivna navika za svakoga, bez obzira na dob, težinu ili zdravstveno stanje (isključujući trudnice!) Jedenje kasno navečer često uključuje nezdrav izbor hrane, prejedanje i unos teške hrane kao što su kolačići, slatkiši, sladoled, pizza ili slično. Poznajem toliko pojedinaca koji cijeli dan jedu zdravo samo da bi postali žrtve svoje volje za slatkim kada dođu od 8 do 21 sat.

Bez obzira na to je li vaš međuobrok zdrav ili ne, idealno bi bilo izbjegavati svu hranu nakon otprilike 19 sati. Vaš se metabolizam prirodno usporava oko 17 do 18 sati i jedenje prekasno navečer (osobito teške hrane, nezdrave hrane ili previše hrane) je definitivan način da oslabite probavni požar, usporite metabolizam i stvorite toksine u svom sustavu.

Ako ste žrtva kasnovečernjeg grickanja, vjerojatno ćete otkriti da je to jedna od navika koje se teže riješiti. Stoga bi mogao biti potreban proces odvikavanja jer su vaše tijelo i um navikli jesti u ovo vrijeme i neće izaći bez borbe. Kako biste se lakše riješili ove navike, započnite s korištenjem svih ovih gornjih preporuka kako biste grickali što zdravije… i zapamtite, što lakši, to bolji! Neke zdravije opcije za kasnonoćni užinu bile bi čaj od đumbira s medom, juha, zlatno mlijeko, komad voća ili kuhana jabuka s gheejem. Nakon što se naviknete jesti laganije i zdravije u ovo vrijeme, možete polako potpuno eliminirati naviku kasnovečernjeg grickanja.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.