5 najboljih ayurvedskih biljaka za mršavljenje i najučinkovitiji načini njihovog uzimanja

guggulu for weight loss

guggulu for weight lossS novom godinom pred vratima, mislio sam podijeliti najmoćnije i najučinkovitije biljke koje sam koristio sa svojim klijentima koji pokušavaju smršaviti. Uz ogroman broj dodataka za mršavljenje na tržištu, potrebno je zaobići slabe karike i odabrati ono što djeluje. Srećom, ayurveda je dobro poznata po svojoj sposobnosti da pojača probavni požar, ubrza metabolizam i ukloni toksine iz sustava, a sve su to vitalni aspekti za bilo koji učinkovit režim mršavljenja.

Problemi s težinom često su uzrokovani sporim metabolizmom, usporenom probavom i općim povećanjem Kapha doshe. S povećanom težinom često dolazi niska razina energije, prekomjerna količina toksina, loša cirkulacija i opća zagušenost. Stoga je važno usredotočiti se na ta područja pri odabiru najboljih biljnih dodataka prehrani za poboljšanje rezultata mršavljenja. Budući da neželjeno debljanje općenito uključuje povećanu kaphu u sustavu, moglo bi biti korisno usvojiti dijetu i način života koji smanjuju kaphu, dok slijedi preporučeni biljni režim u nastavku.

Kliknite ovdje da biste pročitali više pojedinosti o Kapha-pacificirajućoj dijeti.

Prije nego prijeđem na dobre stvari, moram odvojiti trenutak da naglasim da bilje nije čarobna “pilula” za mršavljenje. Umjesto toga, oni su samo nadopuna pravilnoj prehrani i promjenama načina života potrebnim za vaše potrebe mršavljenja. Bez ovih bitnih čimbenika, bilje nikada neće postići dugoročne rezultate koje tražite. Međutim, ako se koriste pravilno i uz zdravu prehranu i način života, nedvojbeno će ubrzati proces mršavljenja i poboljšati željeni rezultat!

1. Trikatu Churna

Trikatu, u prijevodu tri ljuta začina, sastoji se od suhog đumbira (shunti), crnog papra (maricha) i pippalija (indijskog dugog papra). Kao što naziv jasno govori, ova tri prodorna začina nedvojbeno će pojačati probavni vatru i ubrzati metabolizam. Zbog zagrijavajuće prirode ove tradicionalne formule, dobro je poznata po uklanjanju začepljenosti, promicanju cirkulacije i stimuliranju ukupne razine energije. Kada se koriste za mršavljenje, najbolje je uzimati ove biljke prije svakog obroka, jer će pomoći u poticanju probave, pripremajući sustav za hranu koja dolazi.

Upute za mršavljenje: Uzmite 1/2-1 žličicu Trikatu Churna 15-20 minuta prije svakog obroka. Za najbolje rezultate, pomiješajte ovu biljnu mješavinu s 1 žličicom meda i isperite s nekoliko gutljaja vruće vode. Budite vrlo dosljedni s ovim režimom i uzimajte prije svakog obroka. Ako se biljke zaborave prije obroka, uzmite istu dozu nakon obroka (bolje ikad nego nikad!).

2. Triphala Churna

Triphala Churna se u svijetu Ayurvede smatra pomalo biljnim lijekom. Od svojih brojnih zdravstvenih dobrobiti, ova formula od tri ploda ima sposobnost pojačavanja probavne vatre, jačanja i čišćenja jetre i promicanja zdrave eliminacije. Svi su ti vitalni čimbenici vrlo važni za svaki uspješan program mršavljenja. Najbolje vrijeme za uzimanje ove formule je prije spavanja kako bi se pospješila probava i detoksikacija tijekom noći i omogućilo zdravo pražnjenje crijeva ujutro.

Upute za mršavljenje: Uzmite 1 žličicu Triphala Churne svaku večer prije spavanja najmanje 1 sat nakon uzimanja hrane. Za najbolje rezultate mršavljenja, uzmite ovu formulu u toplu vodu pomiješanu s 1 žličicom meda*. Ako se ova doza zaboravi noću, može se uzeti odmah nakon buđenja ujutro na prazan želudac.

*Med se nikada ne smije zagrijavati preko 108 stupnjeva, stoga pazite da topla voda ne bude pretopla!

3. Čitrak

Chitrak (u prijevodu vatra) je klasična ayurvedska biljka koja se često propisuje u vrijeme spore probave i usporenog metabolizma. Znakovi toga bi bili slab apetit, pospanost nakon jela, gusta bijela prevlaka na jeziku i pretjerano dobivanje na težini, čak i uz mali unos hrane. Uzimanje ove stimulativne, grijaće biljke prije jela moćan je način borbe protiv ovih simptoma i povećanja rezultata mršavljenja.

Upute za mršavljenje: Uzmite 1/2 žličice Chitraka u 1/2 šalice toplog čaja od đumbira s medom*, 15-20 minuta prije svakog obroka. Ako je potrebno, možete sipati čaj od đumbira (idealno jaku infuziju) na početku dana i zagrijati sa svakom dozom. Ako se biljke zaborave prije obroka, uzmite istu dozu nakon završetka obroka. Najvažniji aspekt je biti dosljedan za zapažene rezultate.

*Med se nikada ne smije zagrijavati iznad 108 stupnjeva, stoga pazite da čaj od đumbira ne bude prevruć!

4. Kutki

Spora probava često je povezana s tromom jetrom što dovodi do loše probave, nakupljanja toksina, sporog metabolizma i debljanja. Stoga bi jedan od fokusa svakog režima mršavljenja trebao biti jačanje i čišćenje jetre, omogućujući joj da najbolje funkcionira. Kutki je vrlo vjerojatno najbolji od najboljih kada su u pitanju biljke za jetru, a kao dodatni bonus koristan je za povećanje probavne vatre i ispiranje toksina iz sustava.

Upute za mršavljenje: Uzmite 1/2 žličice Kutkija pomiješanog s 2 žlice organskog soka aloe vere*. Uzmite ovu mješavinu 2-3 puta dnevno, prvo ujutro na prazan želudac i opet između obroka.

*Obavezno kupite visokokvalitetan, organski sok od aloe bez konzervansa, poput marke Lakewood.

5. Guggulu

Guggulu je često korištena smola u ayurvedskoj medicini koja posjeduje neusporedivu sposobnost struganja nakupina iz sustava. To uključuje pohranjeno masno tkivo i toksine, ispiranje ovih blokada iz vitalnih kanala u tijelu. Ovo ne samo da uklanja neželjeno začepljenje, već osigurava protočne putove za pravilno funkcioniranje probave, metabolizma i cirkulacije.

Upute za mršavljenje: Uzmite 1/2-1 žličicu guggulu praha* potopljenu u 1/2 šalice tople vode (ne cijedite!), tri puta dnevno. Najbolje vrijeme za uzimanje ovoga za mršavljenje je prvo ujutro na prazan želudac i opet između obroka.

*Za probleme s težinom zadržavanja vode treba koristiti Punarnava Guggulu. Triphala Guggulu može se koristiti za probleme zatvora i visoke toksičnosti kod mršavljenja. Ako niste sigurni koji je najbolji, držite se Shuddha (običnog) Guggulua.

Problemi s povećanom težinom često su povezani s povećanom kaphom, toksinima u sustavu, usporenom probavom i sporim metabolizmom. Uzimanje odgovarajućeg bilja uz istovremeno pridržavanje zdrave dijete za smanjenje Kapha i programa životnog stila, pomoći će u ispiranju Kaphe, uklanjanju toksina i poticanju probavne vatre. Ako se usredotočite na ta područja, počet ćete gubiti neželjene kilograme, postižući željenu težinu na zdrav način s trajnim rezultatima.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.