Pitajte Ayurvedu: Kako mogu vratiti menstruaciju pomoću Ayurvede?

Big dark pink Lotus Flower photo

“Mjesečnicu nisam imala mnogo godina zbog kroničnog poremećaja prehrane od kojeg se sada potpuno oporavljam. Imam zdravu težinu, jedem odgovarajuće hranjive cjelovite obroke svaki dan i slijedim strogu ayurvedsku dnevnu rutinu. Vidjela sam ogromne promjene u svom životu, tijelu, mentalnom i emocionalnom stanju zahvaljujući umjetnosti Ayurvede s krajnjim ciljem ponovnog obnavljanja menstruacije.

Razumijem da će ovo potrajati jer je moje jadno tijelo bilo pod tolikim stresom tako dugo vremena, ali borila sam se pronaći informacije o obnavljanju mjesečnice putem svojih knjiga i online istraživanja. Uzimam ashwagandhu noću i počeo sam izvoditi Uttara Basti u skladu s mladim mjesecima, ali htio sam znati mogu li učiniti nešto više da se nahranim i svom tijelu dam ono što mu je potrebno da se potpuno izliječi iznutra prema van. Unaprijed hvala!” Mjesec u opadanju

Hvala vam puno na otvorenosti i iskrenosti u vašem pitanju. U pravu ste da ovo nije popularna tema na internetu ili u našem svakodnevnom životu. Sve u svemu, čini se da su žene jako nedovoljno obrazovane kada je u pitanju zdravlje njihove menstruacije, najvjerojatnije zato što je to često neugodna tema koja se ne spominje.

Srećom, u ajurvedi ne postoji zdravstvena tema o kojoj se ne može govoriti. U stvari, menstrualni ciklus i ženski reproduktivni sustav osnova su ženskog zdravlja i stoga velika središnja točka u njezi zdravlja svake žene. Ako se u našem ciklusu pojavi neravnoteža, bitno je riješiti problem što je prije moguće kako bismo vratili hormonsku ravnotežu i dugoročno zdravlje. Bez rješavanja ovog problema, poremećaj i bolest će sigurno uslijediti.

Izostanak menstruacije poznat je kao amenoreja. Mnogo je različitih uzroka zbog kojih žena gubi mjesečnicu, uključujući pothranjenost, malapsorpciju, anemiju, nisku tjelesnu težinu, iscrpljenost, kronični stres i kroničnu iscrpljenost. Većina ovih problema potpada pod Vata neravnotežu i stoga će Vata biti glavna žarišna točka pri liječenju amenoreje.

U vašem slučaju, čini se da je došlo do pothranjenosti, iscrpljenosti i visokog stresa među ostalim vjerojatnim čimbenicima zbog poremećaja prehrane. Budući da zvuči kao da je ovo trajalo dugo vremena, nije iznenađujuće da vašem menstrualnom ciklusu treba neko vrijeme da se obnovi. Međutim, ne sumnjam da pravilnom prehranom, načinom života i ljekovitim biljem možemo vratiti vaš ciklus i uspostaviti ravnotežu u vašem sustavu.

Prije nego što nastavim s preporukama, želio bih napomenuti da je ovo tema koja me pogađa. U srednjim 20-ima, i ja sam izgubila menstrualni ciklus na više od 2 godine zbog stroge veganske dijete (u to vrijeme 6+ godina), anemije s niskim sadržajem željeza, iscrpljenosti (zbog dijete i prekomjerne tjelovježbe) i niske tjelesne težine. Nažalost, u tom trenutku nisam proučavao Ayurvedu i nisam bio svjestan naše jedinstvene konstitucije i suštinske ravnoteže Vate, Pitte i Kaphe (au ovom slučaju posebno Vate). Isprobao sam brojne tretmane uključujući akupunkturu (tjedno više od 6 mjeseci) i razne prakse joge. Međutim, tek kad sam kroz ayurvedu naučila individualiziranu ravnotežu, uspjela sam otkriti uzroke amenoreje i shvatiti potrebne promjene koje sam trebala napraviti kako bih ponovno regulirala svoj sustav. Ubrzo nakon što sam to saznala, uspjela sam ponovno pokrenuti svoj ciklus prakticirajući dijetu i način života koji je prikladniji za moju konstituciju i moje stanje.

Kao što sam spomenula, kod amenoreje se moramo usredotočiti na povećanu Vatu koja uzrokuje ovu suhoću i iscrpljenost u ženskom reproduktivnom sustavu. S ovom povećanom Vatom također će se smanjiti Ojas, što je “sočna” energija koja upravlja našom vitalnošću i imunitetom. Imajući na umu ova dva glavna čimbenika, nastavimo sa stvaranjem dobro zaokruženog plana liječenja kroz prehranu, način života i biljke!

Dijetetske preporuke

Budući da je prehrana glavni čimbenik amenoreje, bit će vrlo važno slijediti ove preporuke. Uglavnom se fokusiramo na povećanje probavne vatre (Agni), smanjenje Vate, promicanje Ojasa i uklanjanje nezdrave hrane.

**Imajte na umu da ako je prisutna anemija uzrokovana nedostatkom željeza, možda će biti potrebno uzimati proizvode životinjskog podrijetla bogate željezom kao što su nemasna mljevena govedina, meso bizona ili juha od koštane srži napravljena od kravljih kostiju, kao željezo životinjskog podrijetla (hem željezo) se puno lakše apsorbira u sustavu u usporedbi sa željezom biljnog porijekla (ne-hem željezo).

1. Jedite uglavnom tople, hranjive i zdrave obroke.

Kako bi se smanjila Vata i povećala probavna vatra, preporuča se jesti uglavnom tople, dobro kuhane obroke koji su vrlo mekani i lako se apsorbiraju i probavljaju. To uključuje jela kao što su juhe, variva, jela u zemljanom loncu, kitchari, dals, prženje, povrće kuhano na pari ili pirjano, kaše, zobene pahuljice, itd. Izbjegavajte sirovu, hladnu, suhu i grubu hranu kao što su salate, smoothieji, sirovo povrće , krekeri, suhe žitarice, tost, itd.

2. Jedite domaću cjelovitu hranu; eliminirajte svu prerađenu hranu, konzervanse i aditive.

Kada menstruacija prestane, važno je održavati prehranu što je moguće čišćom kako bi se tijelo oslobodilo toksina, pojačala probavna vatra i unijeli bitne vitamine, minerale i hranjive tvari. Sve što jedete treba biti domaće kuhano i napravljeno od cjelovitih namirnica. Izbjegavajte sve što je unaprijed zapakirano bilo da je u kutiji, vrećici, konzervirano, smrznuto ili slično. Sve se to smatra prerađenom hranom i često sadrži konzervanse i aditive. Ako ipak morate jesti nešto što je već zapakirano, svakako pročitajte sve sastojke i izbjegavajte hranu s čudnim, neizgovorljivim sastojcima!

3. Uz svaki obrok unosite zdrave masti.

Nedostatak menstruacije često je povezan s suhom kvalitetom Vate. Stoga će unos zdravih masnoća sa svakim obrokom pomoći smanjiti ovu suhoću i podmazati vitalna tkiva. Neke sjajne opcije uključuju ghee, kokosovo ulje, sezamovo ulje, maslinovo ulje, avokado, kokos, chia sjemenke, lanene sjemenke, laneno ulje, losos, bademe, sjemenke sezama, tahini, sjemenke bundeve i punomasni jogurt ili kefir.

Isprobajte naš recept za domaći ghee!

4. Pospješuje probavu (Agni) kroz zagrijavanje probavnih začina.

Promjena hrane koju jedemo pomoći će povećati nutritivnu vrijednost, ali kako bismo bili sigurni da apsorbiramo te hranjive tvari, moramo također poduzeti korake za povećanje probavne vatre. Začini su jednostavan dodatak našim jelima koji ne samo da poboljšavaju probavu i apsorpciju, već će imati i mnoge druge zdravstvene dobrobiti kao što su uklanjanje toksina, jačanje krvi i pospješivanje cirkulacije (svi su oni ključni za promicanje zdravog menstrualnog ciklusa).

Neke sjajne opcije za vas u ovo doba bit će đumbir, kurkuma, cimet, muškatni oraščić, kumin, smeđe sjeme gorušice, piskavica i ajwain. Sve su to topli začini i pomoći će u poboljšanju protoka krvi.

5. Uključite hranu koja povećava Ojas u dnevnu prehranu.

Ojas je suptilna energija koja ima izravnu ulogu u našoj energiji, snazi, imunitetu, libidu, plodnosti i vitalnosti. Jedan sjajan način da ojačamo ovu vitalnu snagu je naša prehrana. Idealno bi bilo da uz svaki obrok u to vrijeme poželite uzeti barem jednu namirnicu koja povećava Ojas.

Hrana koja povećava ojas:

  • Ghee
  • Datumi
  • Bademi, indijski oraščići, sjemenke bundeve, sjemenke sezama, tahini
  • Avokado
  • Zdrava ulja kao što su kokosovo, maslinovo, sezamovo i bademovo ulje
  • Kokosovo meso, kokosova voda, kokosovo mlijeko
  • Organsko, punomasno mlijeko (zagrijano i začinjeno)
  • Cjelovite žitarice (smeđa riža, heljdina krupica, zob, cjelovita pšenica…)
  • smokve
  • Grožđice
  • Slatko, sočno voće kao što su breskve i mango
  • Namirnice s visokim sadržajem antioksidansa kao što su borovnice, kakao i cikla
  • Slatki krumpir
  • Puding od riže
  • Juhe koštane srži

Recepti za povećanje ojasa:

Preporuke za stil života

Preporuke o načinu života usmjerene su na smanjenje stresa, poticanje cirkulacije i protoka krvi te balansiranje hormona.

1. Stvorite zdravu dnevnu rutinu.

Da bismo imali ravnotežu u tijelu, prvo moramo pronaći ravnotežu u svojoj okolini i svakodnevnom životu. Neka bitna područja koja treba pogledati su:

  • Jedite prema zdravom rasporedu obroka
  • Nikad ne preskačite obroke
  • Idite u krevet u zdravo vrijeme (9-22 sata)
  • Probudite se u zdravo vrijeme (5-7 ujutro)
  • Održavajte dosljednu jutarnju rutinu
  • Održavajte dosljednu noćnu rutinu
  • Raspored dnevnih praksi samonjege za smanjenje stresa (blage vježbe, joga, meditacija itd.)

Kliknite ovdje za detaljniju tablicu o zdravoj ayurvedskoj dnevnoj rutini!

2. Izvedite 10 krugova Nadi Shodhana pranayame (naizmjenično disanje na nosnice) svakog jutra.

Ova drevna tehnika disanja jedan je od najboljih tretmana za uspostavljanje unutarnje ravnoteže u tijelu (uključujući hormone!) i umu. Promiče kisik i cirkulaciju u cijelom sustavu i uklanja začepljenja iz svih kanala u tijelu. To će zauzvrat pospješiti zdravu cirkulaciju i pravilan protok krvi. Nadi Shodhana je izvrsna za smanjenje ukupne Vata neravnoteže i ublažavanje stresa jer trenutno aktivira parasimpatički živčani sustav (poznat kao sustav “odmori se i probavi”).

Kliknite ovdje za potpune upute o tome kako izvoditi Nadi Shodhanu (izmjenično disanje na nosnice).

3. Vježbajte naš restorativni slijed joge za menstruaciju svaku večer prije spavanja.

Iako sama joga možda nije dovoljna za pokretanje menstrualnog ciklusa, ona je koristan dodatak vašem protokolu liječenja. Ovi položaji su specifični za balansiranje i jačanje ženskog reproduktivnog sustava. Također će biti jednako korisni za smanjenje stresa, povećanje protoka krvi i uklanjanje steženja u tijelu. Vježbajte navedene položaje svaku večer neposredno prije spavanja, držeći svaki položaj 2-5 minuta.

Kliknite ovdje za naš restorativni slijed joge za menstruaciju.

4. Svaku večer prije spavanja masirajte trbuh Vata uljem.

Svaku večer prije spavanja lezite u udoban položaj i nježno izmasirajte cijeli trbuh koristeći Vata ulje za masažu. Idealno je da koristite kružno pomicanje sata u smjeru smjera, dok prelazite gore s desne strane i dolje s lijeve strane. Koristeći ovaj kružni pokret, napravite veliki krug koji se polako smanjuje, a zatim ponovno postaje veliki. Primijenite ovu masažu oko 5 minuta svaku večer prije spavanja.

Biljne preporuke

Odgovarajući biljni tretman bit će snažna nadopuna vašoj prehrani i promjenama načina života. S ovim preporukama usredotočujemo se na povećanje probavne vatre, promicanje protoka krvi, balansiranje hormona, pomlađivanje sustava i smanjenje ukupne Vata neravnoteže.

1. Pijte čaj od đumbira između obroka.

Đumbir će biti bitan dio vašeg liječenja biljem jer se bori protiv nekoliko čimbenika. Izvrstan je za poboljšanje probave, pospješivanje krvotoka, pa čak i za smanjenje stresa. Kako biste imali koristi od njegovih ljekovitih svojstava, bit će potrebno težiti dosljednosti i učiniti ovo dijelom vašeg dnevnog režima.

Upute: Pijte jednu šalicu čaja od đumbira 2 puta dnevno između obroka. Radi jednostavnosti, preporučuje se ujutro napraviti veliki lonac koji ćete piti tijekom dana. Po želji se čaj od đumbira može rotirati s CCF čajem (vidi link na recepte ispod).

Kliknite ovdje za naš recept za čaj od đumbira za ispis.

Kliknite ovdje za naš recept za CCF čaj za ispis.

2. Uzimajte Rasayana Ghrita dva puta dnevno.

Ovaj posredovani ghee specifičan je za poticanje pomlađivanja, smanjenje Vata neravnoteže i balansiranje hormona. Uz biljke kao što su Shatavari, Vidari i sladić, ovo je savršena formula za promicanje zdrave menstruacije!

Upute: Uzmite 1 žličicu Rasayana Ghrite pomiješanu s 1 žličicom meda svako jutro prije jela i opet oko 14-15 sati (između obroka).

3. Uzmite tinkturu boginje mjeseca tri puta svaki dan.

Naša tinktura Moon Goddess je formulirana posebno za liječenje ženske hormonalne neravnoteže. To uključuje menstrualne poremećaje kao što je amenoreja i stoga će biti bitan dodatak vašem protokolu liječenja.

Upute: Uzmite 4 pune kapaljke* tinkture božice mjeseca, tri puta dnevno, prije svakog obroka.

*Jedna puna kapaljka jednaka je jednom stiskanju kapaljke. To će obično ispuniti oko 1/3 staklene kapaljke.

4. Pijte Shatavari mlijeko svaku večer prije spavanja.

Kada je riječ o ženskom zdravlju, nema bolje biljke od Shatavari (naravno, općenito govoreći). Promiče zdrav estrogen u sustavu i pomoći će u pokretanju vašeg ciklusa. Uzimanje ove biljke svake večeri u toplom mlijeku pomoći će pomladiti reproduktivni sustav, smanjiti Vatu i promovirati zdrav Ojas u sustavu.

NAPOMENA: Ashwagandha koju trenutno uzimate može se prekinuti. Shatavari mnogo više pomaže ženskom reproduktivnom sustavu, a ashwagandha je specifičnija za liječenje muških reproduktivnih poremećaja.

Shatavari mlijeko recept

  • 1/2 šalice organskog, punomasnog mlijeka (ako je potrebno, zamijenite mlijekom od badema ili konoplje)
  • 1 šalica vode
  • 1 žličica Shatavari korijena u prahu
  • 1 žličica organskog gheeja ili rasayana ghrite
  • Prstohvat đumbira u prahu
  • Med po ukusu (po želji)

Upute: U malom loncu lagano zakuhajte mlijeko, ghee i vodu. Dodajte Shatavari prah i đumbir u prahu. Nastavite kuhati na laganoj vatri, djelomično poklopljeno, dok se tekućina ne reducira i ostane jedna šalica tekućine. Pustite da se mlijeko ohladi na temperaturu za piće (oko 110 stupnjeva), a zatim dodajte med po ukusu. Pijte ovo svaku večer prije spavanja.

5. Izvodite Dashamul Basti jednom tjedno.

Iako se Uttar Basti i dalje može nastaviti, preporučio bih dodavanje tjedne primjene Dashamul Bastija (klistir). Ovaj tradicionalni ayurvedski tretman iznimno je koristan za smanjenje ukupne Vata neravnoteže i stimuliranje Apana Vayua, vjetra koji teče prema dolje u tijelu. Apana je potrebna za zdrav menstrualni tok, kao i za pravilnu eliminaciju.

Upute: Izvedite Dashamul Basti (klistir) jednom tjedno (idealno na isti dan). Ovo se može primijeniti ujutro na prazan želudac ili prije spavanja 3-4 sata nakon uzimanja lagane hrane. Ovo treba nastaviti dok ne nastupi menstruacija i vaš ciklus ne postane dosljedno redovit. **Izbjegavajte svaki tretman klizma tijekom menstruacije.

Kliknite ovdje za više pojedinosti i potpune upute o ayurvedskom Bastiju.

Amenoreja (prestanak menstruacije) je ženski reproduktivni poremećaj koji otkriva probleme kao što su opća iscrpljenost, slaba probava, malapsorpcija, anemija, hormonska neravnoteža, jak stres, povećana Vata i/ili nizak Ojas. Kako bi se pronašlo žensko zdravlje i ravnoteža, potrebno je ukloniti njihov specifični uzrok(e) ovog iscrpljivanja u reproduktivnom sustavu i napraviti odgovarajuće promjene u njihovoj prehrani i načinu života kako bi se pospješila probava, hormonska ravnoteža i pomlađivanje. Primjenom pravilnog režima prehrane, načina života i ljekovitog bilja žena može povratiti svoju vitalnost i ponovno uspostaviti redoviti menstrualni ciklus.

Pa Waning Moon, nadam se da će vam ove informacije biti korisne dok nastavljate svoje iscjeljujuće putovanje s Ayurvedom. Dao sam vam puno toga za rad, stoga nemojte očekivati ​​da ćete sve ove promjene napraviti preko noći. Bilo bi najbolje odabrati 1-3 opcije iz svake kategorije i dodati više preporuka odatle prekovremeno. Ako nešto iskrsne usput, slobodno me kontaktirajte!

Hvala vam još jednom na vašoj otvorenosti i iskrenosti. Prešli ste dug put i ja čvrsto vjerujem da ćete prevladati ovu menstrualnu nepravilnost baš kao što ste prevladali svoj poremećaj prehrane. Sve je to proces i zahtijeva vrijeme i strpljenje. Međutim, već ste postigli više od većine i znam da ste inspiracija za druge!

Namaste,

Pitajte Ayurvedu

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.