Abhyanga: Ajurvedska masaža samouljem

abhyanga massage

ayurvedska masažaJedan od mojih najdražih rituala u znanosti Ayurvede svakako je praksa Abhyange. Prevedeno kao “namazati” (abhya) i “ud” (anga), ova hranjiva aplikacija samoulja zaista iscjeljuje tijelo i dušu izvana prema unutra. Zapravo, Snehana, sanskrtska riječ za ulje, također se može prevesti kao “ljubav”. Dakle, prema Ayurvedi, snehanamože biti primjena ulja, ali također je i nevjerojatna praksa ljubavi prema sebi.

Prema Ayurvedi, Abhyanga je glavna prednost nečije svakodnevne rutine (dinacharya). Abhyanga je primjena toplog ulja prožetog biljem na cijelo tijelo od glave do pete. To se obično radi masiranjem svakog dijela tijela s uljem, uz usmjeravanje velikog fokusa na sve senzacije koje se javljaju u procesu.

Ovu masažu uljem može izvoditi masažni terapeut koji je obučen u vještini Abhyanga; međutim, da biste upotrijebili ovu praksu iscjeljivanja u svakodnevnoj rutini (dinacharya), najvjerojatnije ćete je primjenjivati ​​u obliku masaže vlastitim uljem.

Abhyanga je vanjska primjena ulja natopljenog biljem na kožu. Koža je ulaz u živčani sustav i stoga, iako se radi o vanjskoj primjeni, ova praksa je vrlo hranjiva za fizičko, mentalno i emocionalno tijelo. Ovdje je popis mnoštva dobrobiti koje ćete otkriti dosljednom praksom Abhyange:

  • Omekšava i podmazuje kožu
  • Hrani i liječi suhu kožu, svrbež kože, ekceme, psorijazu i druga kožna stanja
  • Povećava cirkulaciju
  • Uravnotežuje metabolizam i probavnu vatru
  • Smanjuje upalu i bol u tijelu
  • Blagotvorno djeluje kod artritičnih stanja
  • Smanjuje ukočenost u mišićima
  • Promiče zdrav Ojas (sjaj, imunitet, vitalnost)
  • Otpušta toksine koji se zadržavaju u različitim dijelovima tijela
  • Uklanja energetske/emocionalne prepreke u cijelom tijelu
  • Promiče tišinu i smirenje uma
  • Smiruje prestimulirani živčani sustav
  • Uravnotežuje pojačane emocije kao što su ljutnja, tjeskoba, strah, zabrinutost, depresija i tuga
  • Smanjuje stres
  • Kada se nanese navečer, izaziva čvrst san
  • Smanjuje uglavnom Vatu, međutim, može smanjiti bilo koju doshu ovisno o biljkama koje se koriste u medicinskom ulju
  • Jača sedam vitalnih tkiva (dhatus) u tijelu
  • Protiv starenja kože, jer potiče protok krvi i sprječava bore

Primjena ljekovitog ulja prožetog biljkama na tijelo omogućuje dubinsko iscjeljenje, dok ono prelazi iz fizičkog tijela u suptilno. Mnoštvo dobrobiti koje ćete otkriti prilično je snažno i bit će poboljšano dosljednom praksom Abhyange.

Abhyanga se može primijeniti pomoću različitih ulja, ovisno o konstituciji pojedinca, trenutnom stanju neravnoteže, godišnjem dobu i klimi. Neke sjajne mogućnosti su:

  • Sezamovo ulje (lož ulje, dobro za Vata i Kapha)
  • Kokosovo ulje (ulje za hlađenje, dobro za Pittu)
  • Bademovo ulje (lož ulje, dobro za Vata i Kapha)
  • Suncokretovo ulje (ulje za hlađenje, dobro za Pittu i Kapha zbog svoje kvalitete svjetlosti)
  • Ghee (tridoški, izvrstan za povećanje Ojasa, jačanje tkiva i povećanje vitalnosti)

U idealnom slučaju, ulje će biti prožeto nizom biljaka, snažno pojačavajući dobrobiti Abhyange. Biljke će varirati prema potrebama pojedinca.

Abhyanga je svjesna praksa koju treba izvoditi sa strpljenjem, svjesnošću i ljubavlju. Abhyanga može biti bitan dio jutarnje rutine, ali alternativno se može uključiti navečer prije spavanja. Abhyanga bi idealno uključivala cijelo tijelo, od tjemena do tabana; međutim, ova praksa iscjeljivanja također se može izvoditi u skraćenoj verziji u danima/noćima kada je vrijeme ograničeno (vidi dolje). Abhyanga je praksa koja se razvija i mijenja kako bi odgovarala svemu što vam može zatrebati taj dan. Upamtite, bolje je koristiti ubrzanu metodu i ostati dosljedan, a zatim je preskočiti kada nema vremena. Kao iu većini područja ayurvedskog liječenja, dosljednost je ključna!

Prije početka evo nekoliko savjeta:

  • Koristite staru plahtu da zaštitite pod ili tepih od ulja
  • Koristite stari ručnik ako se odlučite istuširati nakon nanošenja ulja
  • Koristite staru pidžamu ili odjeću ako odlučite ostaviti ulje preko noći
  • Pazite da niste jeli više od sat vremena prije izvođenja Abhyange
  • Uključite miroljubivu glazbu “zvukova iscjeljivanja” kao što su iscjeljujuće rage, mantre ili glazba nalik toplinama ako želite
  • Ako jezik ima jaku naslagu, to ukazuje na prekomjernu količinu toksina u tijelu i Abhyangu treba prekinuti dok se jezik ne očisti!!
  1. Stavite otprilike pola šalice Abhyanga ulja u malu tavu za umak na laganoj vatri. Lagano zagrijte ulje dok ne postane malo toplije od tjelesne temperature (oko 100-110 stupnjeva). Pažljivo stavite prst u ulje da ulje nije prevruće (samo ako ste sigurni da nije prevruće) i provjerite može li prst izdržati temperaturu ulja dulje od 30 sekundi.
  1. Nakon što je ulje na željenoj temperaturi, stavite ga u malu posudu. Uzmite malu količinu ulja u dlan i počnite ga umasirati u tjeme i čelo. NAPOMENA: Ako ne želite prati kosu, možete preskočiti tjeme ovih dana.
  1. Nakon što ste temeljito umasirali ulje preko ovih područja, počnite masirati lice, čeljusnu kost i oko ušiju. Usredotočite se na bilo koje područje napetosti. Spustite se do vrata, a zatim do ramena.
  1. Nastavite do ruku, stavljajući veliki fokus na svaki mišić i zglob. Pomaknite se unatrag s fokusom na kralježnicu, trapezoidne mišiće, lopatice, donji dio leđa i sva područja boli i napetosti.
  1. Nakon toga počnite masirati prsa, a zatim trbuh. Trljajte trbuh kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu kako biste poboljšali probavu i potaknuli cirkulaciju.
  1. Nastavite do gluteus mišića, primjenjujući duboki pritisak kako biste ublažili nakupljenu napetost i otpustili bilo kakvu opstrukciju.
  1. Spustite se niz noge počevši od prepona, kvadricepsa, tetive koljena i IT trake. Masirajte područje koljena kružnim pokretima pazeći da pokrijete prednju, stražnju i bočnu stranu. Spustite se do potkoljenica i listova, masirajući ravnim pokretima prema dolje.
  1. Stopala su važan način za završetak masaže, jer ovo stvarno pojačava učinke uzemljenja Abhyange. Provedite nekoliko minuta na svakoj nozi, ako vam vrijeme dopušta. Pobrinite se da se usredotočite na sva područja uključujući gležanj, vrh stopala, petu, taban, vrh stopala, svaki nožni prst i područje između prstiju.

Nakon završetka masaže…

Nakon što završite s aplikacijom Abhyanga, možete se igrati s nekoliko različitih opcija ovisno o dobu dana, količini raspoloživog vremena i željenom učinku. Evo samo nekoliko opcija:

  • Ako je Abhyanga dio jutarnje rutine, ostavite ulje najmanje 30 minuta (ako je moguće). Zatim se istuširajte toplom vodom i isperite ulje samo vodom. Ako koristite sapun, to će isušiti kožu i smanjiti dobrobiti ulja. Osušite starim ručnikom, jer bi moglo biti prisutno malo ulja.
  • Ako je Abhyanga dio noćne rutine, imate nekoliko opcija. Jedan je da možete obući staru pidžamu i čarape i pustiti da se ulje upije tijekom noći. Osobno smatram da je ova metoda najmoćnija i najučinkovitija; međutim, i najneuredniji. Druga je mogućnost držati ulje najmanje 30 minuta i isprati pod toplim tušem. Treći je da se nakon toga okupate u toploj kupki. Ovo je također vrlo moćna metoda, budući da će toplina vode za kupanje otvoriti pore i poboljšati apsorpciju ljekovitog ulja.

***Ne preporučam nošenje ulja tijekom cijelog dana, jer će vam uništiti odjeću, pogotovo s vremenom.

Svaki dan može zahtijevati drugu metodu. Možete se poigrati s ovim tehnikama i pronaći koja je najkorisnija za vaše potrebe. Bez obzira na metodu, preporučujem uključivanje Abhyange u dnevno/noćnu rutinu 3-7 dana svakog tjedna.

Prije nego što se oprostim, ostavit ću vas s jednom lijepom tehnikom za te dane za koju možete odvojiti samo nekoliko minuta. Vjerovali ili ne, ova jednostavna metoda je vrlo moćna sama po sebi!

  1. Zagrijte ulje, kao što je prikazano gore, ako vrijeme dopušta. Ako nije, zagrijte svaki nanos ulja u rukama tako da ih žustro trljate jednu o drugu.
  2. Masirajte tjeme, čelo, oko ušiju, čeljusnu kost i vrat. Pokušajte se malo usredotočiti na svako područje, posebno kada se nađu osjetljiva mjesta.
  3. Spustite se do stopala i slijedite korak #8 iznad.
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.