Četiri vrste Agnija

fire

vatraProbavna vatra (aka Agni), prema Ayurvedi, toliko je dinamičan koncept da se navodi da je glavni upravitelj nečije energije, vitalnosti i blagostanja. Ukupna probava pojedinca vjerojatno će odrediti cjelokupno zdravlje pojedinca.

Ako je vatra jaka, čovjek može unijeti različite vrste hrane i pravilno apsorbirati, metabolizirati i eventualno eliminirati svaki neiskorišteni dio. Kanali tijela ostat će otvoreni i energije tijela mogu slobodno teći. Ako je vatra slaba ili neuravnotežena, čak ni najzdravija hrana koja se unese neće proći kroz ovaj proces i stoga ostaje u tijelu uzrokujući otrovni talog poznat kao ama. Ta ama tada ispunjava kanale tijela, uzrokujući stagnaciju i blokadu što će na kraju dovesti do bolesti.

Postoje četiri vrste Agnija (probavne vatre) u Ayurvedi. Svaki od njih korelira s određenim tipom doše. Bez obzira koja je dosha u tijelu neuravnotežena, otkriva trenutni agni tip pojedinca. Ovi tipovi agnija poznati su kao:

Ovaj tip agnija povezan je s Vata doshom i obično pokazuje neravnotežu vjetra u tijelu. Uobičajeni simptomi bili bi plinovi, nadutost i grgljanje nakon uzimanja hrane. Apetit i metabolizam imaju tendenciju da variraju i budu nepravilni. Zatvor je čest, a probava je promjenjiva. Kada se ama nakupi kod ovih osoba, na jeziku će se stvoriti smeđe-crna prevlaka. Emocionalne neravnoteže koje se odnose na Vishama agni obično su tjeskoba, strah, nesigurnost, nemiran um, prostran um i brzo fluktuirajuće emocije.

Ovaj agni tip je u vezi s Pitta doshom i otkrit će neravnotežu vatre u tijelu, uzrokovanu vrućim, oštrim i prodornim kvalitetama koje ova dosha posjeduje. Uobičajeni simptomi uključuju preaktivan metabolizam i hipoglikemiju (nizak šećer u krvi). Ove osobe obično imaju oštar apetit koji će dovesti do ekstremne mrzovoljnosti ako se ta glad ne zadovolji. Nakon što unese hranu, osoba s Tikshna agnijem može doživjeti žgaravicu, lošu probavu, suha usta, valunge i upalu. Eliminacija ima tendenciju biti preaktivna i obično je mekana, labava, a ponekad čak i tekuća. Akumulacija ame će se pokazati kao žućkasta, narančasta prevlaka na jeziku. Emocionalna neravnoteža koja je povezana bit će ljutnja, frustracija, naglo raspoloženje, zavist, ljubomora i sklonosti osuđivanju.

Ova metabolička neravnoteža povezana je s Kapha doshom i otkriva poremećaj vode i zemlje u tijelu. Ove osobe pokazuju simptome usporenog metabolizma, prekomjerne tjelesne težine, alergija i općeg osjećaja fizičke i psihičke težine. Apetit je obično prilično nizak i preskakanje obroka nikada nije problem. Iako njihov unos hrane može biti minimalan, debljanje je dosljedno i gubitak težine je teška bitka. Nakon uzimanja hrane ostaje osjećaj težine i letargije, a može doći do mučnine i začepljenosti. Eliminacija je obično redovita iako ponekad može sadržavati sluz ili ulje. Prisutnost ame u sustavu pokazat će gustu, bijelu prevlaku na jeziku. Emocionalna neravnoteža težit će ka tuzi, depresiji, tuposti, zamagljenosti, pretjeranoj emocionalnosti, pohlepi i privrženosti.

Ova vrsta agnija javlja se kada je osoba u potpunoj ravnoteži i sve tri doše ostaju u harmoniji. Probavna snaga je u punom kapacitetu i nema neželjenih simptoma nakon uzimanja hrane. Zapravo, kada netko ima Sama agni, nakon obroka postoji osjećaj vitalnosti, energije i ispunjenja. Ove osobe mogu jesti praktički bilo koju vrstu hrane bez ikakvih štetnih učinaka. Metabolizam je uravnotežen, a eliminacija redovita. Postoji sveukupno stanje Svastha (savršeno zdravlje) i emocije su u ravnoteži. U sustavu nema ama i jezik će biti čist od bilo kakve naslage. Mentalno stanje ostaje uravnoteženo, au srcu vlada potpuno suosjećanje, strpljenje, smirenost i jasnoća. Nažalost, prilično je rijetko pronaći pojedinca ovog statusa, iako je to dostižan cilj uz odgovarajuće vodstvo i disciplinu.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.