Pitajte Ayurvedu: Debljanje u menopauzi

menopausal weight gain

menopausal weight gainDragi Ask Ayurveda,

“Ja sam žena od 50 godina. Iako sam cijeli život bio u relativno dobroj formi, u zadnje 2 godine sam dobio 15 funti iako su moja prehrana i aktivnost ostali isti. Od tada sam probao nekoliko različitih dijeta kao što je Paleo, ali nisam vidio nikakve rezultate. Ono što najviše frustrira je to što se čini da se sva težina skupila duž mog središnjeg dijela tijela. Trenutno prolazim kroz menopauzu; valunzi, noćno znojenje, iritacija i gubitak kose. Čini se da je povećanje tjelesne težine još jedan od simptoma menopauze i pitam se jesam li od sada osuđena na ovu težinu? I još više, ima li Ayurveda rješenje?” Osuđena na propast u menopauzi

Dragi osuđeni u menopauzi,

Hvala što ste se javili s ovom sjajnom temom. Niste sami s ovim problemima, budući da su mi mnogi klijenti dolazili sa sličnim problemima i sretan sam što mogu reći da definitivno Niste osuđeni na propast.

Menopauza je vrijeme velike promjene u životu žene. Događaju se mnoge promjene, kako fizički tako i psihički, i to može biti vrlo teško vrijeme za mnoge žene. Kao što trenutno doživljavate, prijelaz u menopauzu može ometati tri doše sa simptomima Vata, Pitta i Kapha neravnoteže.

Konkretno, problem s težinom rezultat je Kapha neravnoteže, a još specifičnije, Kapha probavne neravnoteže poznate kao Manda Agni ili sporo-slaba probavna vatra. Kako razina estrogena počinje padati neposredno prije i tijekom menopauze, metabolizam se također pomiče, usporavajući prilično dramatično. Osim ako se ne poduzmu mjere opreza, rezultat je debljanje i obično oko središnjeg dijela tijela. Ovo objašnjava zašto vaša prehrana i razina aktivnosti mogu ostati isti, ali vaša težina počinje postojano rasti.

Iako je ovaj problem čest među ženama u 40-im i 50-im godinama, to ne znači da ste osuđeni na propast. Uz pomoć Ayurvede doista možete poboljšati probavu-metabolizam; sprječavanje daljnjeg debljanja i smanjenje već nakupljenih kilograma.

Najbolji savjet koji vam mogu dati po ovom pitanju jest da napravite neke trajne promjene u svojoj prehrani i prehrambenim navikama. To ne znači ekstremne dijete ili izgladnjivanje, već promjene u vrsti hrane koju jedete, i što je još važnije, u načinu na koji jedete. Budući da se spori metabolizam obično smatra Kapha neravnotežom, bit će važno slijediti rutinu Kapha dijete. Evo popisa nekih prehrambenih savjeta koji će vam pomoći da pojačate probavni požar, pospješite metabolizam i s vremenom smanjite nakupljene kilograme.

1. Smanjite ukupni unos hrane.

Hormonske promjene u menopauzi dovode do smanjenog metabolizma, padom stope za čak 20%. Volumen unosa hrane stoga treba odražavati ovaj pad kako bi se uravnotežila ova promjena. Stoga bi ukupni unos hrane trebao početi smanjivati ​​za oko 20% jedući svjesno, kontrolirajući porcije obroka i eliminirajući prejedanje.

2. Pojedite svoj najveći obrok sredinom dana.

Ovo ajurvedsko “pravilo ishrane” je vitalno, posebno kada se radi o Kapha probavnoj neravnoteži, sporom metabolizmu i debljanju. Agni ili probavna vatra je najviša između 12-13 sati, i stoga najveći i najhranjiviji obrok treba uzeti u to vrijeme. Ako se jede meso, mliječni proizvodi ili druga teška hrana, to je obrok u kojem ih treba konzumirati, dok ih inače treba izbjegavati.

3. Jedite prema dosljednom, zdravom rasporedu obroka za mršavljenje (poznat i kao Kapha-smanjenje).

Evo korisne tablice koju možete koristiti:

Kapha diet plan 1

4. Izbjegavajte grickanje i ispašu.

Zbog smanjenog metabolizma, hrana se puno dulje probavlja. Stoga grickanje između obroka još više opterećuje probavni požar, što dovodi do nakupljanja toksičnih tvari i daljnjeg debljanja.

5. Nakon svakog obroka prošećite 15 minuta.

Ovaj jednostavan ritual izvrstan je način za poboljšanje probave nakon obroka. Kretanje nakon jela vrlo je korisno za ubrzavanje metabolizma i pomaganje u probavnom procesu. Alternativno, uvijek treba izbjegavati ležanje nakon jela.

6. Izbjegavajte svu hranu nakon 18 sati.

Ovo je još jedno bitno “pravilo hrane” kada se radi o slaboj probavnoj vatri. Metabolizam koji je već počeo usporavati tijekom menopauze, najsporiji je navečer i tijekom noći. Stoga svaka hrana koja se uzme nakon 18 sati (u prosjeku) povećava rizik od probavnih smetnji, stvaranja toksičnih tvari i debljanja. Alternativno, uzimanje lagane večere prije 18 sati svake večeri pomoći će u poboljšanju metabolizma probave i potaknuti gubitak težine.

7. Smanjite ukupnu razinu stresa.

Visoke razine stresa proizvode povećane razine kortizola što je glavni uzrok debljanja srednjeg dijela tijela. Također je čest pokretač iscrpljene probavne vatre i nakupljanja toksičnih tvari. Pobrinite se da kontrolirate razinu stresa kroz hranjive prakse samonjege kao što su joga, meditacija, Abhyanga (masaža vlastitim uljem), tople kupke, boravak u prirodi, šetnje na otvorenom, vježbanje, opuštanje i izbjegavanje pretjeranog rada.

8. Pobrinite se da spavate dovoljno svake noći.

Spavanje je još jedno područje koje se mijenja tijekom menopauze. Nažalost, san također igra ključnu ulogu u homeostazi naših razina stresa, regulaciji apetita i metabolizmu. Ako također imate problema sa spavanjem zbog prijelaza u menopauzu, ovo će biti još jedno ključno područje na koje se trebate usredotočiti za dovoljan gubitak težine.

9. Koristite ljekovito bilje kako biste uravnotežili hormone i poboljšali probavu i metabolizam.

Biljke mogu biti izvrstan dodatak svakoj terapiji menopauze. Vrlo su korisni u balansiranju hormonalnih fluktuacija, pospješuju probavu-metabolizam i pospješuju gubitak težine.

Tako osuđeni u menopauzi, slijedeći ove snažne promjene u prehrani i načinu života, postići ćete dramatična poboljšanja u ubrzavanju metabolizma i pomoći u mršavljenju. Težina može polako padati, ali uz dosljednost, suosjećanje i samodisciplinu; ovo će sigurno biti postojano i dugotrajno.

Potičem vas da počnete uvoditi neke od ovih promjena već danas, radeći na postizanju svakog od ovih ciljeva na vrijeme. Ne očekujte da ćete sve ove promjene napraviti preko noći, već se umjesto toga naviknite na nekoliko ciljeva svaki mjesec i zatim ih postepeno povećavajte.

Još jednom hvala što ste podijelili dio svoje priče. Znam da mnoge druge žene imaju iste probleme kao i vi, stoga znajte da niste same.

Prije nego se oprostim, samo želim podijeliti nekoliko posljednjih riječi ohrabrenja:

Uvođenjem ovih promjena u vašu dnevnu rutinu, ne samo da ćete primijetiti pozitivan pomak u svojoj težini, već i povećanu količinu energije, samopouzdanja i općeg osjećaja dobrobiti. Pridržavanje ovih preporuka pomoći će vam da uravnotežite hormonske promjene, olakšat će vam prijelaz i poboljšati sve druge negativne simptome menopauze (valunzi vrućine, gubitak kose, itd.) koje također doživljavate.

Obavještavajte me o tome kako ide i kontaktirajte me kad god se pojave pitanja ili nedoumice. U potpunosti vas podržavam tijekom ovog vremena i želim vam snagu i hrabrost da napravite potrebne promjene u svom životu.

Namaste,

Pitajte Ayurvedu

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.