Pitajte ajurvedu: Kako liječite kronični zatvor?

constipation

constipationDragi Ask Ayurveda,

Ja sam relativno zdrav muškarac u ranim 40-ima. Dobro jedem, aktivno radim i općenito se većinu vremena osjećam prilično dobro. Iako sam prilično osviješten o svom zdravlju, nosim se s problemom zatvora otkad znam za sebe. Počeo sam poboljšavati svoju prehranu u srednjim 30-ima, ali nepravilnost i dalje traje. Došlo je do te točke da obično izostajem 2-3 dana tjedno. Dani kada mogu otići na zahod, to je puno posla s malo nagrade. Rijetko se ikada osjećam “potpuno” nakon pražnjenja crijeva. Zatvor je najgori od svega, ali prije otprilike 5 godina također sam počeo dobivati ​​plinove, nadutost i grčeve koji se javljaju nekoliko puta tjedno i čini se da se pogoršavaju. To je stvarno neugodno i uzrokuje mi tjeskobu. Došlo je čak do te točke da sam odlučila ne izlaziti onoliko koliko bih htjela (razvedena sam 5 godina).

Samo da dam malo informacija o sebi, ja sam 5’10 i 145 lbs. Većinu svog života živim u Novom Meksiku i radim kao menadžer u restoranu i baru brzog tempa. Radim oko 50 sati svaki tjedan, sve različite smjene (ponekad do 11 ili 12 sati navečer). I ja već oko 5 godina imam problema s anksioznošću, neredovitim spavanjem i jako suhom kožom.

Isprobao sam mnogo različitih laksativa bez recepta i čak sam posjetio nekoliko zapadnih liječnika, ali bez odgovora ili rezultata. Ponekad uzimam magnezij navečer, što ponekad pomaže, ali ne redovito. Nedavno sam preko prijatelja saznao za Ayurvedu i sretan sam što sam otkrio vašu stranicu! Više sam nego voljan napraviti promjene, ali ne znam ni odakle da počnem. Jako sam znatiželjan što Ayurveda ima za reći o ovim neugodnim problemima i što mogu učiniti da ih prevladam? Hvala unaprijed! Zapeo u crijevima

Dragi Stuck in the Gut,

Jako sam sretan što ste pronašli Ayurvedu, jer je to jedna od naših specijalnosti! Zapravo, priča koju ste tako lijepo podijelili sa mnom klasična je slika iz knjige. Prema Ayurvedi to bi se smatralo nečim što se zove “kronični Vata poremećaj u debelom crijevu”. U engleskim terminima, to jednostavno znači dugotrajno stanje prekomjerne količine zraka i prostora u debelom crijevu.

Vidite, Vata je energetska sila koja se sastoji od elemenata Zraka i Svemira. Po prirodi je suh i nepravilan, pa će stoga kada netko ima povećanu Vatu (ili Zrak i Prostor) u tijelu, imati tendenciju prema nepravilnostima i suhoći (kao što su zatvor i plinovi). Vatina “domaća baza” je u debelom crijevu i stoga, kada se Vata poveća, jedno od prvih područja na koje će se utjecati je debelo crijevo.

Budući da se radi o cjeloživotnom problemu, čini se da već po prirodi imate tendenciju prema pretjeranoj Vati. Činjenica da ste visoki 5’11 i 145 funti (visoki i mršavi) sa sklonošću problemima sa spavanjem, suhom kožom i tjeskobom još više otkriva da u vašem sustavu definitivno postoji velika količina Vate, budući da su to sve Vata sklonosti.

Također navodite da su se ti problemi očitovali ili pogoršali prije 5 godina, što je slučajno u isto vrijeme kada ste se razveli. Kao što vjerojatno znate iz prve ruke, razvod je jedan od najstresnijih događaja kroz koje možete proći i koji remete Vatu. Budući da ste već bili skloni ovim problemima, nakon što je stres postao visok, zatvor, plinovi, tjeskoba itd. postali su gori. Čak i vaš posao voditelja restorana pomalo izaziva Vatu, jer su smjene neredovite, a energija je po prirodi visoka i stresna. Konačno, vanjska okolina u Novom Meksiku također je vrlo provocirajuća Vata, jer je suha, vjetrovita i na visokoj nadmorskoj visini.

Sada kada možemo vidjeti problem (Vata u debelom crijevu), moramo otkriti područja u kojima možemo umiriti Vatu i ublažiti zatvor, plinove, itd. U Ayurvedi, opće liječenje zatvora i plinova bi obično započinjalo slijedeći Vata umirujuću dijetu i način života. Općenito, to bi uključivalo unutarnju i vanjsku primjenu ulja; jesti topla, dobro kuhana jela; koristeći puno grijućih začina i uzimajući Vata umirujuće bilje.

Za takav kronični problem, svakako bih preporučio potpune ajurvedske konzultacije kako biste mogli dobiti dublji tretman, ali evo nekoliko preporuka za početak u međuvremenu.

1. Jedite uglavnom jednostavnu, toplu, dobro kuhanu hranu.

Zatvor je Vata poremećaj i stoga se morate pridržavati glavnih pravila Vata dijete. Glavno pravilo za Vatu je jesti uglavnom dobro kuhanu hranu; održavajući ga jednostavnim, toplim, nauljenim i začinjenim. Kliknite ovdje da biste pročitali više savjeta za Vata Pacifying dijetu.

2. Izbjegavajte sirovu hranu i hladna pića.

Vata neravnoteže kao što je zatvor samo se pogoršavaju sa bilo čim hladnim i/ili sirovim. To uključuje sirovo povrće, sirove sokove, hladne/sirove smoothije, hladno mlijeko sa žitaricama (umjesto zobene kaše ili kaše) i hladne ili ledene napitke.

3. Ne potiskujte prirodne porive.

Suzbijanje prirodnih nagona kao što su ispuštanje plinova, podrigivanje, kihanje, mokrenje i defekacija, povećava Vata u tijelu i stvara blokade u sustavu. Posebno će suzbijanje plinova i/ili defekacije stvoriti daljnje blokade u debelom crijevu i pogoršati zatvor.

4. Slijedite zdravu dnevnu rutinu (Dinacharya).

Rutina je obvezna potreba za liječenje bilo kojeg Vata problema. Pobrinite se da jedete i spavate u zdravo, dosljedno vrijeme svakog dana. Kliknite ovdje da vidite tablicu za ayurvedsku dnevnu rutinu.

5. Uzmite 1 žličicu Rasayana Ghrite 2-3 puta dnevno.

Ovaj ljekoviti ghee prožet je vrhunskim biljkama za smanjenje Vata koje umiruju, liječe i podmazuju crijeva i debelo crijevo. Uzmite 1 žličicu ovog biljnog gheeja u 1/2 šalice vruće vode. Uzimati 2-3 puta dnevno prije jela.

6. Oslobodite se stresa i tjeskobe.

VELIKI uzrok zatvora je kronični stres i tjeskoba. Poduzmite neke mjere brige o sebi kako biste smanjili stres i uravnotežili emocije. Neki izvrsni primjeri su kupke od đumbira, masaža samouljem, tjedna sauna ili parna kupelj, planinarenje ili boravak u prirodi, svakodnevna šetnja, vođenje dnevnika, dovoljno sna i izbjegavanje pretjeranog rada.

7. Redovito izvodite laganu jogu.

Izvođenje nježne rutine joge barem jedan dan svaki tjedan pomoći će uzemljiti energiju (i Vatu), smanjiti stres, uravnotežiti emocije i očistiti blokirane kanale u GI traktu. Većina stilova joge je dobra, ali nježna ili regenerativna je najbolja za Vata neravnoteže.

8. Alternativno disanje na nosnice.

Također se zove Nadi Shodhana. Ovaj nježan rad s dahom je koristan za sve neravnoteže, posebno kada je ukorijenjen u Vati. Naizmjenično disanje na nosnice djeluje umirujuće na živčani sustav, smanjuje stres i tjeskobu, a također pomaže otvoriti začepljene kanale u sustavu. Kliknite ovdje za potpune upute o alternativnom disanju kroz nosnicu.

9. Uzmite jednu šalicu juhe od kostiju, dva puta dnevno.

Juha od kostiju odličan je način za podmazivanje debelog crijeva i ublažavanje zatvora. Također je vrlo ljekovit za crijeva i stijenku crijeva. Uzmite najmanje jednu šalicu tople juhe od kostiju, 2 puta dnevno za kronični zatvor. Kliknite ovdje za moj recept za ajurvedsku juhu od kostiju.

10. Uzmite 1/2 žličice Triphala Churne svaku večer prije spavanja.

Triphala je ayurvedski lijek za mnoge poremećaje uključujući zatvor. Što je najbolje, ne stvara ovisnost i ne stvara naviku. Uzmite 1/2 žličice triphale u 1/2 šalice tople vode svaku večer prije spavanja. To će pomoći u promicanju zdrave eliminacije ujutro.

Tako Zapeo u crijevima, nadam se da ćete isprobati nekoliko ovih preporuka. Ovo će vam sigurno donijeti olakšanje. Iako, kao što sam već spomenuo, kada se bavite kroničnim, dugotrajnim problemima često morate ići još dublje. Stoga će jednog dana možda biti potrebno posjetiti ayurvedskog praktičara radi individualnog savjetovanja.

Puno vam hvala što ste podijelili svoju priču i zauzvrat pomogli drugima sa sličnim problemima. Zatvor je tako čest poremećaj i potrebno ga je liječiti kako bi se postiglo optimalno zdravlje. Nadam se da će i drugi pronaći inspiraciju u ovom članku i pronaći olakšanje koje im je potrebno.

Namaste,

Pitajte Ayurvedu

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.