Pitajte Ayurvedu: Koja je najbolja vrsta ayurvedske detoksikacije za Vata tipove?

Vata kitchari cleanse

“Zanimaju me detoksikacija i ayurveda. Pokušavam provoditi čišćenje barem dva puta godišnje, a u prošlosti sam obično postio ili na sokovima ili čak na vodi. Nedavno sam vidio ajurvedskog praktičara u svom kraju i oni su ocijenili da sam Vata tip. Od tada sam više čitao o Vata tipovima tijela i čini mi se da mi se ne preporučuje post na bazi sirovog soka. Pretpostavljam da to ima smisla budući da sam stvarno prazan, letargičan, imam plinove i imam zatvor tijekom posta na sokovima. Sjajno je što sam saznao ovu informaciju, ali sada planiram napraviti čišćenje u bliskoj budućnosti. Koje je najbolje ayurvedsko čišćenje za Vata tipove? Puno radim, pa se nadam da mogu održati svoju energiju tijekom čišćenja što je više moguće!” Detox dilema

Kao ajurvedskog praktičara, stalno me pitaju o čišćenjima i detoksikaciji; i da, svaki će pojedinac zahtijevati različite metode koje odgovaraju njegovom tipu tijela i osobnim potrebama. Istina je da nikada ne bih preporučio bilo kakav tekući post za Vata tipove. Nije iznenađenje da ste postali letargični, nadut i imate zatvor tijekom prethodnih postova na sokovima, jer Vata tipovi trebaju više tvari čak i tijekom čišćenja. Zapravo rijetko ikome preporučujem gladovanje tekućinom, osim povremeno vrlo rijetko tipova Kapha.

Zdravo ayurvedsko čišćenje sastoji se od tri dijela: prethodno čišćenje, stvarno čišćenje i naknadno čišćenje; oni će biti neophodni za bilo koji tip tijela. Razlika u odnosu na Vatu je što su skloni zatvoru, lakoći, tjeskobi i suhoći; pa je vrlo važno da tijekom čišćenja ne provociramo nijedan od ovih čimbenika. Ayurvedsko čišćenje obično se sastoji od mono-dijete (dijete s jednom namirnicom), koja se sastoji od tradicionalnog indijskog jela poznatog kao kitchari (mung dal s basmati rižom). Međutim, ovo se jelo može modificirati kako bi odgovaralo potrebama pojedinca. Pročitajte više o ayurvedskom Kitchari čišćenju ovdje.

Ayurvedsko čišćenje ima mnogo drugih komponenti, a ne samo dijete. Oni obično koriste biljne formule, medicinski ghee i puno ulja (vanjskog i unutarnjeg). Nemoguće mi je da vas procijenim bez potpune ajurvedske konzultacije, ali radi jednostavnosti ovog članka evo nekoliko općih preporuka za Vata-friendly program detoksikacije*.

*Budući da je jesen sezona Vata, ove će preporuke biti korisne za sve tipove tijela tijekom jeseni.

1. Prilagodite kitchari kako bi odgovarao Vatinim probavnim potrebama.

Vata tipovi možda će trebati koristiti smeđu rižu (umjesto basmati) i/ili cijeli mungo grah (umjesto mletog graha) koji će pomoći da se poveća količina mono-dijete i izbjegne zatvor tijekom čišćenja. Neki drugi zdravi dodaci uključuju korištenje mljevenog korjenastog povrća poput cikle, mrkve i slatkog krumpira, začina koji smanjuju Vata i, naravno, puno, puno gheeja ili sezamovog ulja.

Nabavite naš Vata Kitchari recept ovdje!

2. Koristite puno Ghee-a!

Ovo je vrlo važno za sve tri faze čišćenja. Prethodno čišćenje i samo čišćenje trebalo bi se sastojati od Tikta Ghrije ili Triphala Ghrite ujutro za podmazivanje i čišćenje GI trakta. Obični ghee također treba velikodušno dodati svakom obroku tijekom cijelog čišćenja što će pomoći u poticanju eliminacije i probave. Tijekom post-čišćenja možete svaki dan uzimati obični ghee s medom ili još bolje, rejuvenation Ghee formulu s medom. Ovaj ghee dobar je za sve tipove tijela, a posebno za Vatu!

3. Koristite puno začina za probavu.

Začini su izvrstan dodatak svim ayurvedskim čišćenjima kako bi potaknuli probavni pogon, pomogli u eliminaciji i povećali detoksikaciju. Najbolji izbor začina za Vatu bit će svježi đumbir, kurkuma, crni papar, piskavica, kim, sjemenke smeđe gorušice, crni kumin, hing, ajwain, ružičasta himalajska sol i mineralna sol.

4. Pijte juhu od kostiju tijekom cijelog čišćenja.

Juha od kostiju izvrstan je tonik za Vatu, a opet dovoljno jednostavna za uzimanje tijekom čišćenja. Ako provodite čišćenje i brinete se da nemate dovoljno energije da preživite dane, ovo je izvrstan dodatak za povećanje hranjivih i hranjivih tvari. Možete ga piti između obroka ili čak koristiti kao bazu za recept za kitchari (kao zamjena za vodu). Juha od kostiju također je korisna u sprječavanju zatvora i stvaranju lubrikacije, iznutra i izvana!

Kliknite ovdje za naš recept za ajurvedsku juhu od kostiju.

5. Pijte umirujući biljni čaj.

Kako bi Vata bila uravnotežena tijekom čišćenja, preporučio bih uzimanje umirujuće mješavine čaja svaki dan čišćenja. To će pomoći u smirivanju Vate, ali i biljni čajevi izvrsni su dodaci svakom čišćenju kako bi poboljšali probavu i poboljšali detoksikaciju. Ovi čajevi djeluju na smirivanje tjeskobe i smanjenje stresa koji su ključni emocionalni čimbenici na kojima treba raditi tijekom svakog čišćenja!

6. Svakodnevno mažite tijelo uljem.

Ovo je važna preporuka za svako ayurvedsko čišćenje, a posebno za Vata tipove. Ajurvedsku samomasažu treba provoditi svaku večer prije spavanja, čak i tijekom faze predčišćenja. Vata ulje za masažu je najbolja opcija, jer je prožeto najmoćnijim biljkama koje umiruju Vatu, ali ako ovo nije dostupno, organsko sezamovo ulje je sljedeća najbolja opcija.

7. Svaku večer napravite kupku od sode bikarbone od đumbira.

Znojenje je izvrstan način za pospješivanje programa detoksikacije. Nevjerojatna metoda za to je kupka od sode bikarbone od đumbira, koja ne samo da potiče detoksikaciju putem žlijezda znojnica, već također smanjuje stres i napetost jer smiruje živčani sustav (a time i Vatu). Pokušajte svaku večer napraviti kupku od sode bikarbone od đumbira – prije i tijekom čišćenja.

Ovdje pronađite naš recept za detoksikaciju od đumbira.

8. Uzmite 1 do 2 žlice Sat Isabgola svaku večer prije spavanja.

Sat Isabgol, poznatiji kao psyllium husk, izvrstan je dodatak programu čišćenja Vate za sprječavanje problema sa zatvorom. Sat Isabgol je izvrstan za dodavanje vlakana u prehranu, pospješuje podmazivanje i rast debelog crijeva. Ako ipak uzmete ovo, svakako pijte puno tople vode tijekom dana, jer ima tendenciju stvaranja suhoće ako se ne unese dovoljno vode.

9. Izvedite biljni klistir tijekom čišćenja.

Biljni klistir, poznat kao Basti u Ayurvedi, protokol je broj jedan za tradicionalni Vata program čišćenja. Biljni klistir može se izvesti 1 do 3 puta tijekom čišćenja i odličan je način za smirivanje Vate u njenoj “domaćoj bazi”, debelom crijevu. Različite biljke se mogu koristiti za pripremu čaja za klistir, ali daleko najbolja opcija je Dashamul, posebno za Vata neravnoteže. Ovaj postupak je vrlo moćna metoda za smanjenje suhoće, tjeskobe, problema sa spavanjem, zatvora i plinova tijekom čišćenja i nakon njega.

Tako Detox dilema, sada imate neke općenite preporuke za provođenje sigurnog i zdravog ayurvedskog čišćenja za Vata tipove. Također imajte na umu da čišćenje može biti različitog intenziteta; što dublje želite ići, trebali biste slijediti više ovih preporuka kako biste ostali u ravnoteži i izvukli maksimum iz svog čišćenja.

Imam još jednu posljednju preporuku prije nego što kažem zbogom. Svako čišćenje ili detoksikacija mjera je smanjenja i stoga će energija tijekom tog vremena postati iscrpljena. To znači da je važno ne raditi previše aktivnosti bilo koje vrste tijekom čišćenja; uključujući rad, školu, energičnu tjelovježbu, intenzivnu jogu, pretjerane društvene aktivnosti i predugi boravak na “ekstremnim” elementima kao što su izravno sunce, intenzivna hladnoća ili ekstremni vjetrovi. Ako pretjerate s čišćenjem, može se pojaviti više štete nego iscjeljenje koje namjeravate uspostaviti. Ne mogu ovo dovoljno naglasiti, posebno za osjetljive Vata tipove!

Što god odlučili, planirajte pametno i uvijek slušajte svoje tijelo. Čišćenje može biti iznimno ljekovito ili može biti pretjerano iscrpljujuće, ovisno o primjeni. Zato se općenito preporuča provođenje čišćenja uz vodstvo obrazovanog holističkog praktičara. Slobodno me kontaktirajte s pitanjima ili me obavijestite kako ide. Bit ću jako znatiželjan čuti kakav je u usporedbi s vašim prijašnjim čišćenjima sokom!

Namaste,

Pitajte Ayurvedu

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.