Pitajte ayurvedu: Kako mogu uvesti kurkumu u svoju dnevnu prehranu?

turmeric2 1

kurkuma2Dragi Ask Ayurveda,

“U posljednje vrijeme puno slušam o kurkumi i svim njenim nevjerojatnim zdravstvenim prednostima. Imam problema s aknama i jetrom i čitao sam da kurkuma može biti korisna za ova stanja (između mnogih drugih). Obično ne koristim mnogo začina u jelima i nikad ne kuham indijska jela. Imate li prijedloge kako da kurkumu uvedem u svoju svakodnevnu prehranu? Nemam nikakvog iskustva u kuhanju s njim, ali zvuči kao da bi mi bilo jako korisno pa bih volio pronaći neke načine da ga ubacim.” Kurkuma Novak

Draga početnice s kurkumom,

Sretan sam što otkrivate sve moćne zdravstvene dobrobiti koje nudi ovaj zlatni korijen, jer je ovo jedan od mojih omiljenih začina/biljki u Ayurvedi. Ja je svakodnevno koristim u receptima i čajevima i iskusio sam mnoge zdravstvene dobrobiti kurkume iz prve ruke. Kao ayurvedski praktičar, često ga propisujem svojim klijentima u individualnim biljnim formulama. Srećom, postoji bezbroj načina da kurkumu uvrstite u svoju svakodnevnu rutinu, bilo da je dodajete u obroke, koristite je u čaju ili je uzimate kao biljni lijek.

Prije nego što vam ponudim neke načine da dobijete dnevnu dozu kurkume, želio bih podijeliti širok raspon zdravstvenih dobrobiti koje kurkuma nudi. Doista, bit će jako dobro i za akne i za probleme s jetrom!

  • Čisti i jača jetru i krv
  • Povećajte probavni požar
  • Spaljuje toksine
  • Povećava cirkulaciju
  • Sprječava Alzheimerovu bolest
  • Izvrstan za kožne poremećaje poput ekcema i psorijaze
  • Uljepšava ten
  • Liječi stanja kože poput akni, ekcema i psorijaze
  • Regulira šećer u krvi
  • Ublažava artritis i druga upalna stanja
  • Povećava zdravlje srca
  • Protiv astme
  • Antialergijski
  • Antimikrobno
  • Protiv starenja
  • Antioksidans
  • Antikancerogeno

Kada je u pitanju kurkuma, ako stvarno želimo dobiti ove zdravstvene dobrobiti i vidjeti rezultate, onda je obično dobro uzimati solidnu dozu svaki dan. Posipanjem prstohvata po obroku jednom tjedno ili tako nešto nećete postići velike rezultate. Stoga je korisno pronaći ukusne načine da ga uključite u svoju dnevnu rutinu; bilo da se radi o obrocima, pićima, smoothiejima ili o uzimanju kao biljnog lijeka. Ja osobno radim sve gore navedeno!

Za početak, počnimo s nekoliko jednostavnih trikova za uvođenje kurkume u stvarnu prehranu. Sjajan način na koji sam ga uvukao u svoju dnevnu rutinu prehrane je dodavanjem začina za zobene pahuljice. Pomiješati kurkumu s cimetom i drugim slatkim začinima ukusan je način da je unesete svako jutro.

Kurkuma se može dodati gotovo svakom receptu. Koristim ga u svojim juhama, prženim krumpirićima, soteima, mesnim jelima, jelima od riže, receptima za kvinoju i, naravno, kitchari. Imajte na umu da recept ne mora biti označen kao indijski ili ajurvedski da bi sadržavao kurkumu. Evo nekoliko recepata koje redovito koristim za dobivanje dnevnog lijeka za kurkumu. Kao što možete vidjeti, koristim kurkumu u gotovo svemu što radim, čak i u svojim kolačićima s komadićima čokolade!

Drugi način da kurkumu uvedete u svakodnevnu rutinu su čajevi, smoothieji i drugi recepti za piće. U osnovi se može koristiti kao što biste koristili đumbir, iako ima svoj jedinstveni okus i dat će prekrasnu zlatnu boju vašem receptu. Evo nekoliko sjajnih recepata za napitke koji sadrže kurkumu i sve njezine dobrote. Moj osobni favorit je recept za Zlatno mlijeko.

Recepti za napitke s kurkumom

Konačno, odličan način da dobijete veću dozu kurkume dnevno je da je uzimate kao biljni lijek. To se može umiješati u biljnu formulu u prahu, uzeti kao tinkturu, uliti u ghee, umiješati u medij poput aloe ili meda ili jednostavno uzeti u vodu. Općenito ne preporučam uzimanje biljaka u obliku kapsula, jer su manje jake i ne apsorbiraju se tako lako.

Evo nekoliko kućnih lijekova s ​​kurkumom koje možete isprobati, nakon kojih slijede neki biljni proizvodi koje nudimo. Još jednom, budući da kurkuma nudi lijek za zdravlje, koristimo je u vrlo širokom spektru naših zdravstvenih proizvoda.

Jednostavni kućni lijekovi s kurkumom

  • Za probleme s jetrom i kožom: Pomiješajte 1/2 žličice kurkume i 2 žlice soka aloe u 1/2 šalice tople vode, uzmite dva puta dnevno. Za posebno snažne rezultate dodajte 1/8 žličice nima.
  • Za alergije: Uzmite 1/4 žličice kurkume i 1/4 žličice đumbira, dva puta dnevno u 1 žličici sirovog lokalnog meda. Pomiješajte ovo u 1/2 šalice tople vode i uzimajte tijekom razdoblja alergija.
  • Za probavu: Uzmite 1/4 žličice kurkume, 1/4 žličice đumbira i 1/8 žličice crnog papra, tri puta dnevno. Pomiješajte ovo u 1/4 šalice tople vode i uzmite do 30 minuta prije obroka.

Dakle moj Tumeric Novak, evo više načina nego što možete zamisliti da dobijete dnevnu dozu kurkume. Kao što sam već spomenula, da biste stvarno postigli učinke ovog čarobnog korijena, preporučuje se dosljedno uzimati najmanje 1/2 žličice svaki dan. Srećom s toliko mnogo opcija, to ne bi trebalo biti teško učiniti. Možda ćete morati isprobati nekoliko recepata ili lijekova prije nego što stvarno pronađete one koji su najbolji za vas. Naravno, možete ga učiniti zanimljivim korištenjem više recepata, čajeva i lijekova te mijenjati prema potrebi. Zato se poigrajte, zabavite i uživajte u zdravom dodatku vašoj kuhinji i dnevnoj rutini!

Namaste,

Pitajte Ayurvedu

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.