Smoothie od papaje “kaka”.

PapayaPoopSmoothie scaled

PapayaPoopSmoothie4Jeste li znali da je za naše zdravlje bitno da kakimo svaki dan? Budući da milijuni Amerikanaca svake godine imaju određenu razinu zatvora, i stotine milijuna dolara koji se svake godine troše na laksative koji stvaraju naviku, jasno je da moramo tražiti prirodnije lijekove za ovu jednadžbu. Iako ćete možda trebati prilagoditi svoju prehranu i životne navike, ovaj smoothie od papaje pružit će vam malo olakšanja dok radite na ostalim promjenama; a činjenica da je slatko, kremasto i ukusno jednostavno je šlag na torti!

Zašto Papaya?

Papaja je jedan od najboljih lijekova za borbu protiv probave i problema s eliminacijom jer sadrži probavni enzim poznat kao papain. Ovaj enzim je specifičan za razgradnju proteina, te će stoga biti izvrstan dodatak prehrani ako redovito konzumirate velike količine proteina. Papaja sadrži pozamašnu količinu vlakana koja su korisna za poticanje zdravog crijeva i redovitog rada crijeva. Kao dodatni bonus, papaja je odličan izvor vitamina C, vitamina A i antioksidansa protiv starenja.

Ali ovaj recept za smoothie nadilazi prednosti papaje u poticanju kakanja. Evo nekih komplementarnih sastojaka i zašto su odabrani za ovaj glatki smoothie:

Triphala Churna

Triphala je jedna od najčešćih ayurvedskih biljnih formula za ublažavanje problema zatvora. Sastoji se od tri indijska voća, Amalaki, Bibhitaki i Haritaki, koja imaju blaga laksativna svojstva. Triphala se često uzima zbog svojih učinaka čišćenja; međutim, zbog goleme količine vitamina C dostupnog u ovoj formuli, ona je i snažno sredstvo za jačanje imuniteta i pomlađivanje!

Više o zdravstvenim dobrobitima Triphale pročitajte ovdje.

Namočene chia sjemenke

Namočene chia sjemenke su još jedan učinkovit lijek za zatvor zbog umirujuće, gelaste konzistencije koja se stvara nakon procesa namakanja. Ovo jedinstveno svojstvo će potaknuti lubrikaciju u debelom crijevu, što je odlično za omogućavanje nesmetanog prolaska stolice. Također sadrže veliku količinu topivih vlakana koja su neophodna za zdravo crijevo.

Važna napomena: koliko god su chia sjemenke dobre kada se namoče, zapravo mogu uzrokovati zatvor ako se uzimaju suhe ili u prevelikim dozama (veće nije uvijek bolje). To je zato što su poput spužve i upijaju svu tekućinu u debelom crijevu, uzrokujući suhoću, hrapavost i otežano pražnjenje stolice.

Namočene marelice

Iako se suho voće ne preporučuje kada imate zatvor (ili bilo koji drugi Vata problem), adekvatno namakanje voća prije konzumiranja pretvorit će ove ukusne poslastice bogate vlaknima u lijekove za pospješivanje kakanja. Za najbolje rezultate pokušajte pronaći suhe marelice koje nisu pretvrde. Također izbjegavajte one koje sadrže boje ili konzervanse (pročitajte etiketu sa sastojcima!).

Namočene goji bobice

Goji bobice još su jedno sušeno voće bogato vlaknima koje će, kada se namoče, pomoći da se stvari pokrenu. Oni stimuliraju jetru, a s poboljšanim radom jetre dolazi do poboljšane probave i eliminacije. Goji bobice bogate su vitaminima A, B2 i C, zajedno s mineralima poput kalcija, cinka, željeza i kalija. Iznenađujuće, ova mala crvena bobica sadrži veliku količinu proteina i smatra se “potpunim izvorom proteina”. Ove hranjive bobice pomažu zasladiti smoothie, čineći zdravu prehranu ugodnijom!

Svježi đumbir

Nije tajna da zdrava eliminacija počinje zdravom probavom. Đumbir je izvrstan za poticanje prokrvljenosti trbušne regije i stimulaciju vitalnih probavnih organa. Ovaj zagrijavajući korijen potaknut će sporu probavu (Agni) i isperite sve toksine (ama) koji mogu biti opstrukcija GI trakta.

Kokosov maslac

Kokos je bogat masnim kiselinama srednjeg lanca (MCFA) za koje se pokazalo da omekšavaju stolicu i proizvode blagi laksativni učinak. Dodavanje zdrave masnoće u smoothie potiče bolju probavu sirovih sastojaka koji bi nekim pojedincima mogli biti teško probavljivi. Kao dodatni bonus, kokosov maslac je apsolutno ukusan (po mom mišljenju) i dodaje dekadentnu, kremastu teksturu smoothiju.

Sok od limete

Zbog svoje kiselosti, poznato je da svježi sok limete potiče oslobađanje probavnih enzima, ispire GI trakt i potiče rad crijeva. U Ayurvedi se kaže da kiseli okus povećava Agni (probavna vatra), pospješuje metabolizam i daje energiju tijelu i umu.

PapayaPoopSmoothie2 scaled

Kliknite ovdje za kopiju ovog recepta za ispis.

  • Doshic učinak: Vata ↓, Pitta ↑, Kapha ↓
  • Priprema: 2 šalice
  • Vrijeme namakanja: preko noći (idealno) ili najmanje 3 sata
  • Vrijeme pripreme: 10 minuta

Materijali

  • Miješalica
  • Daska za rezanje i nož

Sastojci

  • 1 žlica chia sjemenki
  • 2 žlice goji bobica
  • 5 suhih marelica (ili 2 do 3 svježe zrele marelice)
  • 1 čajna žličica Triphala Churna
  • 1 šalica vode
  • 1½ šalice kockice papaje (bez sjemenki i oguljene)
  • 2 žlice kokosovog maslaca (zamijenite s 2 žlice nasjeckanog kokosa plus 1 žličica kokosovog ulja)
  • 1 žlica mljevenog svježeg đumbira
  • ½ limete, ocijeđene

Upute

1. Dodajte chia sjemenke, suhe marelice, goji bobice i Triphala Churna u 1 šalicu vode. Dobro promiješajte i namačite preko noći. Ako vrijeme ne dopušta, namačite sastojke najmanje 3 sata, miješajući svakih 30 minuta.

2. Dodajte namočene sastojke i vodu od namakanja u blender.

3. Dodajte papaju, kokosov maslac, mljeveni đumbir i sok od limete u blender.

4. Miksajte na visokoj razini 2 do 3 minute ili dok smoothie potpuno ne postane pire.

5. Ulijte u svoju omiljenu čašu za smoothie i uživajte!

Nekoliko riječi za mudre, pročitajte!

Jeste li znali da se voće NIKADA ne smije jesti s drugim vrstama hrane? Ova uobičajena navika jedna je od najvažnijih nepravilnih kombinacija hrane koju treba izbjegavati i sigurno će vam dodati probleme s probavom i eliminacijom. Stoga će ovaj smoothie najbolje pojesti za doručak (sam), prije nego što se uzme bilo koja druga hrana (ili mliječni proizvod). Nakon što pojedete smoothie, pričekajte najmanje 1 do 2 sata prije nego pojedete bilo koju drugu hranu.

Više o nepravilnim kombinacijama namirnica pročitajte ovdje.

Kliknite ovdje za tablicu nepravilnog kombiniranja hrane za ispis.

PapayaPoopSmoothie scaled

Nastavi čitati

Otkrijte još ljekovitih recepata uz moju 30-minutnu ayurvedsku kuharicu!

Cookbook Cover

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.