Začinjena kvinoja sa sezamom

SpicyQuinoa2 scaled

SpicySesQuinoaIako je kvinoja tehnički sjeme, poznata je kao pseudožitarica zbog svoje lagane i pahuljaste prirode. Kvinoja je izvrsna alternativa bogata hranjivim tvarima kada želite promijeniti ritam od svakodnevne riže ili žitarica. Sama po sebi, kvinoja ima vrlo blag i pomalo orašasti okus, ali kao što naziv ovog recepata govori, ovo posebno jelo je pikantno, izuzetno ukusno i ukusna nadopuna širokom spektru jela!

Ako još niste istražili goleme zdravstvene dobrobiti kvinoje, brzo ćete vidjeti zašto je ova “žitarica” izvrsna alternativa gotovo svim žitaricama. Kvinoja je poznata kao savršen protein jer nam osigurava sve esencijalne aminokiseline koje tijelo ne može proizvesti samo. Osim toga, kvinoja je odličan izvor vlakana, mangana, bakra, magnezija, vitamina B, željeza, kalija, kalcija, vitamina E, omega-3 masnih kiselina i antioksidansa. Ima nizak glikemijski indeks što ukazuje da može biti korisno u stabilizaciji razine šećera u krvi i korisno za prevenciju dijabetesa tipa 2. Za kvinoju se kaže da je tonik za srce zbog svoje sposobnosti snižavanja triglicerida i razine LDL kolesterola.

Sjemenke sezama su još jedan veliki hit u svijetu zdrave prehrane i osiguravaju nam dodatne proteine, vlakna, vitamine i esencijalne minerale (izvrsno za zdravlje žena i zdravlje kostiju!). Crni papar, kumin i sjeme smeđe gorušice dodaju izvrstan pikantan okus i čine ovaj recept odličnim za probavu, cirkulaciju i detoksikaciju.

Zbog lagane, zagrijavajuće prirode ovih sastojaka, ovaj je recept vrlo koristan za jesti tijekom programa čišćenja, bolesti i problema s probavom. Iako mnogi recepti sa žitaricama mogu potaknuti Kapha, ovaj začinjeni recept za kvinoju smanjuje Kapha, što ga čini izvrsnim kada imate problema s težinom, zagušenja, usporene probave i općeg osjećaja težine. Sve u svemu, u ovom začinjenom receptu mogu uživati ​​Vata i Kapha tipovi tijekom jeseni, zime i ranog proljeća; ali nažalost zbog prilično ekstremnih svojstava zagrijavanja sastojaka, trebali bi ga izbjegavati Pitta tipovi (ili oni s Pitta neravnotežom), kao i tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

SpicySesameQuinoa scaled

Kliknite ovdje za kopiju ovog recepta za ispis.

  • Doshic učinak: Vata↓, Pitta↑, Kapha↓
  • Broj posluživanja: 3 do 4
  • Vrijeme kuhanja: 15 minuta

Materijali

  • Srednja posuda za umak
  • Mala tava za prženje
  • Mlinac za začine ili blender
  • Mjerne žlice i šalice

IngredientsSpicyQuinoa scaled

Sastojci

Za kvinoju

  • 2 šalice vode
  • 1 šalica bijele kvinoje
  • 2 žličice gheeja, podijeljene
  • 1/8 žličice soli

Za začin

  • 3 žlice sjemenki sezama (koristite 2 žlice za Kapha)
  • 2 žličice crnog papra u zrnu, cijele
  • 1 žlica sjemenki kima, cijele
  • 1 1/2 žličice sjemena smeđe gorušice, cijele

SpicyQuinoaTop scaled

Upute

Kliknite ovdje za kopiju ovog recepta za ispis.

Priprema kvinoje

  1. Stavite vodu u srednju posudu za umak i zakuhajte.
  2. Dok čekate, isperite kvinoju pod toplom vodom kako biste isprali sve ostatke i škrob.
  3. Kad voda zavrije, smanjite vatru na nisku i dodajte kvinoju, 1 žličicu gheeja i sol. Dobro promiješajte i pokrijte tavu, ostavljajući blagu pukotinu na poklopcu kako biste izbjegli prelijevanje.
  4. Kuhajte ovdje 12 minuta, potpuno pokrivši poklopac oko 6 minuta.
  5. Isključite vatru, ali ostavite tavu na vrućem plameniku. Dodajte 1 žličicu gheeja i dobro promiješajte. Pokrijte tavu i ostavite 5 minuta da se kvinoja rasprši.

Priprema začina

  1. Stavite sjemenke sezama, zrna crnog papra, sjemenke kumina i sjemenke smeđe gorušice u blender za začine i miksajte 1 minutu dok ne nastane prah. Ako mlinac za začine nije dostupan, možete koristiti blender.
  2. Zagrijte malu tavu na srednje jakoj vatri.
  3. Kad se zagrije, dodajte mješavinu začina u prahu i pecite na suhom mjestu 2 do 3 minute, često miješajući.
  4. Dodajte začine u prahu u kuhanu kvinoju i miješajte dok se kvinoja ravnomjerno ne obloži.
  5. Poslužite ovu kvinoju kao začinjenu osnovu za bilo koji recept za dal ili je prelijte bilo kojim jelom od povrća ili curryja.

Savjet za sparivanje: Ovaj začinjeni recept za kvinoju izvrsno se nadopunjuje mnogim jelima uključujući tridoshic crvenu leću Dal, povrće kuhano na pari, pirjani kokos i kelj, pirjani kelj s umakom od zlatnog tahinija, pikantni špinat, kelj i karfiol od cvjetače, Chutney od kokosa i cilantra i Vata-umirujuće povrće od korijena. Također se divno slaže s bilo kojim dalom, sambarom ili soteom od povrća, ili može biti ukusan međuobrok ili lagani obrok sam!

SpicyQuinoa2 scaled

Otkrijte još ljekovitih recepata uz moju 30-minutnu ayurvedsku kuharicu!

Cookbook Cover

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.