Češnjak Zlatni pire krumpir od cvjetače

CauliflowerMashedPotatoes2 scaled

CauliflowerMashedPotatoes2Ponovno je ono doba godine, ispunjeno obitelji, zabavom i da – HRANOM! Blagdansko vrijeme je odlično vrijeme da se potrudite vidjeti obitelj, posjetiti prijatelje i proslaviti zajedništvo, ali može biti i vrijeme ekscesa. Ako tražite zdravo jelo za svoj blagdanski obrok, kolač ili jednostavno svakodnevnu večeru, ovaj zlatni pire od češnjaka je lagana i hranjiva opcija koja će zasigurno privući pažnju vaših prijatelja i obitelji natrag na sekunde.

Ako nikada prije niste probali pire krumpir od cvjetače, mislim da ćete se ugodno iznenaditi koliko može biti podjednako ukusan, pogotovo kada je dobro gotov! Ovaj se recept uglavnom radi od cvjetače kuhane na pari, iako sam odlučio dodati malu količinu običnog krumpira kako bi bili malo glatkiji i kremastiji, bez dodavanja previše škrobne, kalorijski bogate težine. Začinjeni su tek toliko da dodaju izvrstan okus, a da pritom nisu pretjerano jaki. Kurkuma dodaje dašak okusa, bogatstvo ljekovitih svojstava i uzbudljivo daje prekrasan zlatni završetak. Češnjak je neophodan dodatak (osim za vrste Pitta – oprostite!) za oživljavanje okusa i čini ovo jelo jedinstvenim.

Pa zašto cvjetača? Za početak, ovo povrće bogato hranjivim tvarima ima vrlo malo kalorija, što ovaj recept čini odličnom opcijom tijekom programa mršavljenja (molimo, slijedite Kapha izmjene navedene ispod recepta) ili jednostavno za održavanje zdrave težine. Cvjetača je bogata vitaminima C, B i K, zajedno s vlaknima za zdravlje debelog crijeva i antioksidansima koji usporavaju starenje i sprječavaju rak. Zbog visokog sadržaja vlakana i dobro kuhanog povrća, ovaj je recept izvrstan za promicanje zdrave eliminacije i ublažavanje zatvora. Konzumiranje obroka s gheejem i začinima koji pospješuju probavu poput kumina i kurkume pospješuje probavu, ublažava plinove i nadutost te omogućuje bolju apsorpciju hranjivih tvari. hura!

Kliknite ovdje za kopiju ovog recepta za ispis.

  • Doshic efekt: Vata ↓↑*, Pitta ↓↑*, Kapha ↓
  • Poslužuje: 4
  • Vrijeme pripreme: 15 minuta
  • Vrijeme kuhanja: 15 minuta

*Učinite ovo jelo više smanjujući Vata ili Pitta pomoću doshic varijacija navedenih u nastavku.

Materijali

  • Tava srednje veličine s poklopcem
  • Mala tava za prženje
  • Nož i daska za rezanje
  • Mjerice i žlice
  • Ručni blender (po potrebi koristite procesor za hranu ili standardni blender)

CauliflowerMashedPotatoesIngredients scaled

CauliflowerMashedPotatoesIngredientsTop scaled

Sastojci

  • 6 šalica nasjeckane cvjetače
  • 1 šalica nasjeckanog Yukon gold krumpira (ili krumpira po izboru)*
  • 1 šalica juhe od puretine, piletine, kostiju ili povrća (bez soli i domaća je najbolja!)
  • 1 žlica nasjeckanog češnjaka
  • 2 žlice gheeja, podijeljene
  • 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 1/4 žličice sjemenki kumina, cijelih
  • 1/4 žličice kurkume u prahu
  • Mali do veliki prstohvat kajenskog papra (po želji)
  • 1/8 žličice soli
  • Nasjeckani mladi luk, za ukras

*Ako želite jelo bez krumpira, krumpir zamijenite jednakom količinom nasjeckanog pastrnjaka ili nasjeckane cvjetače.

CauliflowerMashedPotatoesTop scaled

Upute

Kliknite ovdje za kopiju ovog recepta za ispis.

1. Narežite cvjetaču i krumpir na prilično jednake kockice veličine zalogaja.

2. Dodajte juhu po izboru zajedno s nasjeckanom cvjetačom i krumpirom u tavu za umak srednje veličine. Poklopite i kuhajte 12 do 15 minuta, ili dok povrće potpuno ne omekša i dobro se kuha na pari do kraja. Promiješajte svakih 5 minuta.

3. Dok se povrće kuha na pari, zagrijte 1 žlicu gheeja u maloj tavi na srednje jakoj vatri. Kad se zagrije, dodajte nasjeckani češnjak, crni papar i sjemenke kumina. Pirjajte na srednjoj vatri 3 minute uz često miješanje.

4. Skinite tavu s vatre i dodajte kurkumu u prahu (ili Agni Churna) i kajenski papar (ako koristite). Dobro promiješajte i zatim ostavite sa strane dok ne zatreba.

5. Nakon što su se cvjetača i krumpir dobro poparili, maknite tavu s vatre. Dodajte pirjani ghee, češnjak i mješavinu začina, zajedno sa soli i preostalom žlicom gheeja.

6. Ručnom miješalicom pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu. Osim po želji, ne bi smjelo ostati komadića. NAPOMENA: Ako ručna miješalica nije dostupna, može se koristiti obična miješalica ili procesor hrane.

7. Poslužite toplo i svaku porciju ukrasite šakom nasjeckanog mladog luka. Po potrebi dodajte još soli, papra ili gheeja. Uživajte u ovom jelu kao ukusnom dodatku svakom obroku ili jednostavno uživajte u maloj zdjelici kao zdravom međuobroku ili laganoj večeri.

Ukusan savjet: Napravite kremasti pire krumpir od cvjetače kuhanjem cvjetače i krumpira u parnoj košari, koristeći vodu za kuhanje na pari umjesto juhe. Nakon kuhanja na pari bacite vodu od kuhanja na pari. Pomiješajte povrće kuhano na pari sa začinima i gheejem i dodatnih 3/4 do 1 šalice toplo-vrućeg mlijeka. Ova varijanta je izvrsna za Vata i Pitta tipove, iako se ne preporučuje za Kapha (oprostite!).

CauliflowerMashedPotatoes2 scaled

Izborne doshic varijacije

Vata:

Cvjetača i krumpir mogu stvarati plinove za Vata tipove; međutim, zbog procesa kuhanja na pari i dodavanja gheeja i začina, ovaj bi recept trebao biti probavljiv za Vata pojedince u umjerenim količinama. Gore navedena kremasta verzija izvrstan je način da ovaj recept učinite hranjivijim i temeljnijim za Vatu, ali nije nužna. Ghee i začini uvijek se mogu povećati, a umjesto kurkume može se koristiti Vata Churna.

pitta:

Općenito, ovaj recept malo zagrijava, ali uz nekoliko izmjena možemo učiniti da ovaj recept više uravnoteži Pittu. Cvjetača je odlična za Pitta tipove, međutim, krumpir je dio obitelji noćurka i može povećati upalu u sustavu. Ako imate problema s upalom, pastrnjak ili dodatni cvjetača možete koristiti umjesto Yukon krumpira. Češnjak i kajenski papar jako griju i trebali bi ih izostaviti iz ovog recepta. Ako ste baš željni okusa češnjaka, smanjite količinu na 1/2 do 1 žličicu. Za Pitta probavne poremećaje kao što su hiperaciditet i upalni problemi u GI traktu, Pitta Churna bi se trebala koristiti umjesto kurkume. Gore navedena kremasta varijanta malo više hladi i stoga je izvrsna opcija za Pitta tipove, ako ih preferiraju.

Kapha:

Ovaj recept smanjuje Kapha iako se mogu napraviti neke izmjene kako bi se još više uravnotežio Kapha. Bijeli krumpir je vrlo škrob i može biti pretežak za Kapha tipove. Ako je to slučaj, krumpir zamijenite dodatnim cvjetačom. Ghee se smatra prikladnim za Kapha u umjerenim količinama, međutim, ako postoji velika Kapha neravnoteža kao što je prekomjerna težina ili visok kolesterol, umjesto njega se može koristiti maslinovo ulje. Količinu ulja treba prepoloviti. Kapha teži usporenoj probavi i stoga su dodatni začini uvijek dobrodošli; crni papar i kajenski papar bit će posebno korisni za pojačavanje probavne vatre i poticanje metabolizma. Inače je ovaj recept odličan za Kapha tipove i tijekom Kapha neravnoteže, te je vrlo lagana i zdrava alternativa običnom pire krumpiru.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.