Brz i jednostavan recept za ayurvedske palačinke (s tajnim sirupom!)

1687109596 AyurvedicPancakeRecipe scaled

AyurvedicPancakeRecipe1Palačinke su možda američka hrana, ali to ne znači da ne možemo njegovati načela ayurvedske prehrane kako bismo napravili zdravu varijaciju prilagođenu ayurvedi. Ovaj recept čini upravo to korištenjem cjelovitih sastojaka hrane kao što su zobene zobi, jaja, punomasno mlijeko (ili mliječna alternativa), datulje, ghee i grijaći začini za probavu – stvarajući nevjerojatno dekadentnu, vlažnu i ukusnu palačinku od cjelovitih žitarica, glutena -besplatno, prirodno zaslađeno, daje energiju i da, prilagođeno djeci!

Često kažem da zdrava hrana ne mora biti bljutava ili dosadna, ali ne mora biti ni komplicirana ni dugotrajna. Ove se palačinke rade u blenderu, što ih čini brzim, jednostavnim i s manje nereda! Čineći domaće kuhane, zdrave recepte ukusnima i pristupačnima, možemo početi prilagođavati naše tipične obrasce prehrane i stvoriti plan obroka koji ćete vi (i vaša obitelj) doista uživati.

Iako su palačinke vrhunac ovog recepta, ne mogu ih podijeliti bez dodavanja svog vrhunskog, super posebnog, tajnog recepta za sirup. Ovaj recept izvorno je inspirirao moj tata i bio je obavezan za naš subotnji jutarnji doručak s palačinkama ili vaflima. Budući da su glavni sastojci njegovog posebnog sirupa bili maslac i smeđi šećer, u međuvremenu sam modificirao njegov recept (uz pomoć Ayurvede) kako bih stvorio zdraviju varijantu koja je bogata, aromatična, kremasta, pomlađuje, daje energiju, povećava Ojas i neophodan za vaš ayurvedski užitak u palačinkama!

Ove su palačinke hranjive za Vata i Pitta tipove, ali mogu povećati Kapha zbog svoje teže, građevne prirode. Sa svojim zagrijavajućim začinima i uzemljujućim sastojcima savršeni su za jesensku sezonu, a u njima možete uživati ​​i zimi (ako vam Kapha nije previsoka). One mogu biti zdravija alternativa za vaš tipični doručak s palačinkama, a bilo koji dodatak možete sačuvati za ukusan, energičan zalogaj za svoju djecu, bebu (savršena hrana za prste!) ili sebe (naravno, u umjerenim količinama).

AyurvedicPancakeRecipe

Kliknite ovdje za kopiju ovog recepta za ispis.

  • Doshic učinak: Vata ↓, Pitta ↓, Kapha ↑
  • Priprema: 7 do 9 palačinki
  • Vrijeme pripreme: 10 do 15 minuta
  • Vrijeme kuhanja: 10 do 15 minuta

Materijali

  • Miješalica
  • Rešetka od lijevanog željeza (najbolje!), tava ili velika tava
  • Mjerice i žlice
  • Mala posuda za miješanje i žlica za miješanje (za tajni sirup)

AyurvedicPancakeRecipeIngredients

AyurvedicPancakeRecipeIngredientsTop

Za palačinke:

  • 1 1/2 šalice organskog punomasnog mlijeka, domaćeg bademovog mlijeka ili alternativnog mlijeka po izboru
  • 2 velika jaja
  • 2 medjool datulje, bez koštica (zamijenite ih 1 žlicom javorovog sirupa ili 1 žličicom melase)
  • 1 žlica gheeja (po potrebi zamijenite kokosovim uljem)
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 žličice cimeta u prahu*
  • 3/4 žličice đumbira u prahu*
  • 1/2 žličice kardamoma u prahu*
  • 5 žigova šafrana (ako su dostupni)
  • 1/8 žličice soli
  • 2 šalice valjane zobi

Za tajni sirup:

  • 1/2 šalice meda
  • 1/4 šalice gheeja (po potrebi zamijenite kokosovim uljem)
  • 2/3 šalice oraha (zamijenite ih bademima ili bilo kojim orašastim plodovima po izboru; izostavite ako orašasti plodovi nisu poželjni)
  • 2 žličice cimeta u prahu
  • 1/4 žličice ekstrakta vanilije

AyurvedicPancakeRecipeTop

Kliknite ovdje za kopiju ovog recepta za ispis.

Priprema palačinki:

1. Počnite zagrijavati rešetku ili tavu na srednje jakoj vatri na velikom plameniku (mali plamenici uzrokovat će neravnomjerno kuhanje). Dodajte malu žlicu gheeja ili kokosovog ulja da se ne lijepi ako je potrebno.

2. Dok se rešetka grije, dodajte mlijeko i jaja u blender.

3. Datuljama izvadite koštice i nasjeckajte ih. Dodajte ih u blender.

4. U blender dodajte ghee, prašak za pecivo, vaniliju, cimet, đumbir, kardamom, šafran (ako koristite) i sol. Zatim dodajte zob na kraju.

5. Miješajte na visokoj razini dok se sastojci ne ujednače i dok ne ostane umjereno gusta, glatka pasta – oko 1 do 3 minute. Ako je tijesto pregusto, pažljivo umiješajte još mlijeka po žlicu. Ako vam se tijesto čini prerijetko, pažljivo umiješajte još zobenih pahuljica žlicom.

6. Tijesto izlijte direktno na zagrijanu rešetku ili tavu. Alternativno, možete uliti tijesto u 1/4 ili 1/3 mjernu posudu za palačinke jednake veličine. NAPOMENA: Dobit ćete oko sedam palačinki od 1/3 šalice i oko devet palačinki od 1/4 šalice.

7. Prvu stranu pecite na srednjoj vatri 45 do 60 sekundi, ili dok donja strana ne bude dovoljno pečena da se lako okreće, ali ne pretamni ili zagori. Zbog debljine cjelovitog zrna zobi, nećete moći procijeniti spremnost po mjehurićima koji se stvaraju na vrhu.

8. Okrenite palačinku i pecite drugu stranu dodatnih 30 do 45 sekundi, ili dok palačinka ne bude pečena do kraja (ali ne prepečena ili zagorjela). Krajnji rezultat trebao bi biti vlažna, pahuljasta i prilično lagana tekstura palačinke.

9. Ispečenu palačinku stavite na tanjur i ponavljajte korake 6 do 8 dok ne potrošite svo tijesto. Po želji, pečene palačinke možete staviti u pećnicu ili toster na toplu postavku kako bi ostale tople dok ne budete spremni za jelo.

10. Prelijte svoje palačinke dolje navedenim tajnim sirupom (preporučljivo!), javorovim sirupom, medom, kokosom, orašastim plodovima ili bilo kojim željenim (zdravim) preljevom. NAPOMENA: Nemojte prelijevati voćem, želeom, džemom ili voćnim sirupom. Ovo se smatra nepravilnom kombinacijom namirnica (više pročitajte ovdje). Datulje su navedene u receptu jer su one jedna od rijetkih iznimaka ovog vitalnog prehrambenog pravila.

Savjet za skladištenje: Čuvajte sve ostatke u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi 1 do 3 dana. Kako biste izbjegli vlaženje, stavite ih odvojeno i nemojte ih slagati.

Savjet za podgrijavanje: Za podgrijavanje prethodno zagrijte pećnicu ili toster na 350 stupnjeva. Redati palačinke posebno na manji lim za pečenje (nemojte slagati palačinke). Stavite ih u toster ili pećnicu i pecite 4 do 6 minuta. Okrenite ih između 2 i 3 minute.

Priprema tajnog sirupa:

1. Dodajte med u malu zdjelu za miješanje.

2. Otopite ghee ili kokosovo ulje u maloj tavi. Nemojte zagrijavati ulje, radije ga dovoljno zagrijte da postane tekuće.

3. Dodajte topli, tekući ghee ili ulje u zdjelu za miješanje. Ako je ulje postalo prevruće, pustite ga da se malo ohladi prije nego što ga pomiješate s medom*. Nakon dodavanja, miješajte ghee i med dok se potpuno ne sjedine.

*Med se nikada ne smije zagrijavati preko 110 stupnjeva (više pročitajte ovdje).

4. Dodajte orahe u čisti mlin za začine ili blender. Pulsirajte dok ne dobijete grube, zdepaste, nasjeckane orahe (malo praha je u redu). Ako ostanu jako veliki komadi, možete ih rukama malo nasjeckati.

5. Dodajte nasjeckane orahe, cimet i vaniliju u mješavinu meda i gheeja. Umiješajte ove preostale sastojke dok se svi ravnomjerno ne izmiješaju.

6. Stavite veliku količinu sirupa na palačinke. Ako su palačinke tople, ovaj sirup bi se trebao prirodno razliti po njima. Međutim, ako je potrebno, možete koristiti nož za maslac kako biste ravnomjerno rasporedili sirup.

7. Mješavina gheeja i meda prirodni je ayurvedski lijek za poticanje pomlađivanja i vitalnosti. Stoga jedite (umjereno), uživajte i energizirajte se!

Savjet za skladištenje: Ostatke sirupa čuvajte u hermetički zatvorenoj staklenci i čuvajte ih u ormariću do 3 mjeseca. Koristite čistu i suhu žlicu za vađenje, jer bi voda ili ostaci hrane mogli dovesti do kontaminacije.

AyurvedicPancakeRecipe2

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.