Kokosov curry hummus

1687111731 CurryHummus2 1024x576 1

Recept za humus s curryjemAko tražite zdravu, ukusnu i slanu hranu za proljeće, ovaj recept za zlatni humus može biti upravo ono što tražite. Humus je jednostavan za napraviti i iznimno je svestran, jer se može napraviti od širokog izbora sastojaka i okusa. Ovaj curry hummus je jedan od mojih omiljenih recepata, jer uključuje neke od mojih najdražih sastojaka kao što su kurkuma, kumin, cilantro, kokosova voda, tahini i svježi sok od limete.

Ovaj humus koristi mnoge začine za probavu kako bi vam pomogao da preradite garbanzo grah bez ikakvih oštrih nuspojava (plinovi, nadutost itd.). Ovi začini također dodaju lijep okus i mnoge skrivene zdravstvene prednosti. Kurkuma je poznati čistač krvi, jača jetru i pomaže u smanjenju upala u tijelu. Kumin se koristi za smanjenje plinova i nadutosti, povećanje probavne vatre (Agni) i sagorijevanje toksina. Cayenne je izborni dodatak za svakoga tko voli malo pojesti svoj hummus (poput mene!). Naravno, cayenne je dobro poznat po svojoj sposobnosti da ubrza probavu i metabolizam, što ga čini zdravim dodatkom za Kapha tipove. Cilantro i limeta daju malo hladnoće cijeloj toj toplini (kao i malo okusa), a tahini je izvrstan za dodavanje malo kremastosti, dok se uvlači u bitne hranjive tvari kao što su kalcij, cink i magnezij. Fuj!

Prije nego što krenemo dalje, moram spomenuti naslovnicu ovog recepta, moćni garbanzo grah (aka slanutak). Ovaj je grah vodeći u sadržaju vlakana, uključujući oko 75% netopivih vlakana što ga čini iznimno dobrim za zdravlje debelog crijeva i srca. Garbanzo grah je povezan sa snižavanjem razine LDL (“lošeg kolesterola”), razine ukupnog kolesterola i triglicerida. Studije su također pokazale korelaciju s redovitom konzumacijom garbanzo graha i poboljšanjem u održavanju gladi, što ga čini izvrsnim međuobrokom ili opcijom obroka za mršavljenje i održavanje težine. Konačno, slanutak je izvrstan vegetarijanski izvor mnogih vitalnih nutrijenata kao što su proteini, željezo, cink, mangan, bakar, folat, molibden i fosfor.

Ali ne dopustite da vas sve ove zdravstvene prednosti zavaraju, ovaj je recept jednako ukusan koliko i zdrav! Dođite i uvjerite se sami…

Kliknite ovdje za kopiju ovog recepta za ispis.

  • Doshic efekt: Vata ↑*, Pitta ↓, Kapha ↓
  • Vegetarijanska, veganska
  • Bez glutena, bez žitarica
  • Priprema: 2 šalice
  • Vrijeme: 15 do 20 minuta

*Pogledajte dodatne preporuke za doshic ispod recepta kako biste ga učinili ugodnijim za Vatu!

  • Blender ili procesor hrane
  • Daska za rezanje i nož
  • Kuhalo za sporo kuhanje (ako koristite sušeni garbanzo grah)
  • Otvarač za konzerve (ako koristite grah iz konzerve)
  • 1/4 šalice sirove kokosove vode
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 limeta, ocijeđena
  • 1/4 šalice nasjeckanog lišća cilantra
  • 1/2 žličice kurkume u prahu (ili Agni Churna)
  • 1 žličica kumina u prahu
  • 1/8 žličice kajenskog papra po ukusu (po želji, izostaviti za Pitta tipove)
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žlice tahinija
  • 1 limenka garbanzo graha (jednako 1 1/2 šalice kuhanog graha)

CurryHummus2 1024x576 1

Kliknite ovdje za kopiju ovog recepta za ispis.

1. Dodajte kokosovu vodu, maslinovo ulje i svježi sok od limete u blender.

2. Nasjeckajte cilantro i dodajte ga u blender.

3. Dodajte kurkumu (ili Agni Churna), kumin, kajenski papar (ako se koristi), sol, tahini i garbanzo grah.

4. Miješajte na visokoj razini 2 do 3 minute ili dok humus ne postane potpuno gladak i kremast. Ako je potrebno više tekućine, promiješajte do pola i dodajte malo kokosove vode.

5. Uživajte u ovom humusu kao umaku od povrća, namazu ili ga uživajte izravno iz staklenke. Hummus je zdrav međuobrok sa svojim visokim sadržajem proteina koji održava apetit i mogu ga redovito jesti i Pitta i Kapha tipovi tijekom toplije sezone.

6. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 6 dana.

Zdravstveni savjet: Humus je ukusniji i bogatiji hranjivim tvarima ako grah možete kuhati ispočetka. To možete vrlo jednostavno učiniti tako da slanutak stavite u sporo kuhalo i kuhate ga 6 do 8 sati na visokoj temperaturi. Procijedite i upotrijebite 1 1/2 šalicu da zamijenite 1 limenku kuhanog graha.

CurryHummus4 1 1024x659 1

Vata:

Kaže se da Garbanzo grah izaziva Vatu zbog svoje lagane i isušujuće prirode. Stoga mnogi Vata tipovi mogu osjetiti plinove i nadutost nakon konzumiranja. Kako biste to izbjegli koristite veću količinu probavnih začina, idealno koristeći barem 1 čajnu žličicu Vata Churne umjesto kurkume. Maslinovo ulje treba koristiti obilno i može se povećati do 2 žlice. Ako grah i dalje izaziva plinove i nadutost, ovaj recept treba izbjegavati dok probavna vatra ne ojača i ne uravnoteži se.

pitta:

Ovaj recept općenito smanjuje Pittu i odlična je opcija tijekom razdoblja visoke Pitte, sredinom kasnog proljeća i tijekom ljetne sezone. Kako bi ovaj recept bio još umirujući za Pittu, preporučuje se potpuno izostavljanje kajenskog papra. Dodatna kokosova voda, cilantro i sok od limete mogu se dodati po želji. Ako je dostupna, Pitta Churna odlična je zamjena za kurkumu.

Kapha:

Garbanzo grah je prekrasna namirnica za Kapha doshu! Lagani su i prozračni, a ipak će dugo zadržati osjećaj gladi. Ovaj recept je odličan izbor za Kapha tipove, iako se po potrebi mogu napraviti neke izmjene. Tahini se može smanjiti na 1 žlicu. Dodatna količina kajenskog papra može se dodati kako bi se povećala probavna vatra, a kurkuma se može zamijeniti s 1 žličicom ili više Kapha Churne.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.