Brz i jednostavan recept za domaći ghee

1687112146 ghee 1 scaled

ghee 1Ghee, koji se ponekad naziva i pročišćeni maslac, ajurvedska je namirnica u svakoj kuhinji. Obično se koristi u kuhanju kao zdrava alternativa ulju ili maslacu i dodaje se mnogim jelima kako bi im se poboljšao okus. Iako je neophodan u ajurvedskom kuhanju, posjeduje dugačak popis ljekovitih svojstava i jednako je bitan u ajurvedskoj medicini. Ayurveda koristi ovaj zlatni nektar tisućama godina za pomoć u probavi, poticanje detoksikacije, poboljšanje razine energije, zamašćivanje tkiva i smanjenje simptoma iscrpljenosti.

Što je Ghee?

Ghee je maslac koji je kuhan na poseban način kako bi se uklonile krutine mlijeka. Ovaj proces eliminira većinu laktoze i kazeina iz maslaca što ga čini puno lakšim za probavu, čak i za one koji ne podnose laktozu. Uklanjanjem mliječnih tvari ukupna svojstva maslaca pretvaraju se iz ne tako zdrave hrane u ljekoviti lijek.

Iako ghee ima konzistenciju mekog maslaca kada je na nižim temperaturama, ubrzo će postati polutekući ili tekući kada se izloži višim temperaturama (počevši od oko 70-75 stupnjeva). Iako ghee ima općenito kremastu teksturu, često ima laganu zrnastost, što je normalan čimbenik koji proizlazi iz uklanjanja krutih tvari mlijeka. Bez obzira je li vaš ghee čvrst, tekući, kremast, zrnat ili kombinacija ovih, okus i zdravstvena svojstva ostat će isti.

Bez prisustva mliječne tvari, ghee ima beskonačan rok trajanja i zapravo će poboljšati ljekovitu vrijednost s godinama. Ne zahtijeva hlađenje. Naprotiv, preporuča se držati ga na sobnoj temperaturi kako bi se izbjeglo dodavanje ustajale, hladne kvalitete gheeju.

Prilikom rukovanja gheejem važno je izbjegavati bilo kakav kontakt s tekućinama ili česticama hrane kako bi se osigurao dugi vijek trajanja bez kontaminacije. To znači da pri svakom serviranju treba koristiti čistu i suhu žlicu!

Koja su zdravstvena svojstva gheeja?

Jedna od najznačajnijih prednosti gheeja je njegova sposobnost da hranu učini probavljivijom kada mu se doda. Smanjuje suhoću i grubost bilo koje hrane, podmazuje GI trakt, sprječava simptome probavnih smetnji i potiče bolju apsorpciju hranjivih tvari. Međutim, zdravstvene dobrobiti gheeja tu ne završavaju. Ovdje je popis nekih od najrasprostranjenijih ljekovitih svojstava koja nam ghee pruža.

  • Povećava probavnu vatru (Agni)
  • Potiče bolju apsorpciju hranjivih tvari
  • Povećava Ojas u sustavu (energija, vitalnost, imunitet)
  • Liječi i umiruje sluznicu probavnog trakta
  • Koristan kod sindroma curenja crijeva, IBS-a, Crohnove bolesti, ulceroznog kolitisa i drugih upalnih crijevnih poremećaja
  • Promiče zdravu eliminaciju, smanjuje simptome zatvora
  • Podmazuje vitalna tkiva tijela, smanjuje unutarnju i vanjsku suhoću
  • Pospješuje otpuštanje i uklanjanje duboko ukorijenjenih toksina (često se uzima u velikim dozama tijekom čišćenja u tu svrhu)
  • Poboljšava zdravlje mozga i živčanog sustava
  • Smanjuje ukupnu upalu
  • Povećava snagu bilja kada se koristi ljekoviti ghee ili se uzima s biljnom formulom
  • Smanjuje Vata i Pitta neravnotežu

Za koga je ghee najbolji?

Kaže se da je ghee tri-doshic što znači da je pogodan za sva tri ayurvedska tipa tijela (Vata, Pitta, Kapha). Međutim, općenito govoreći, ghee je najbolji za Vata i Pitta tipove i treba ga koristiti samo u umjerenim količinama za pojedince s prevladavanjem Kapha.

Ovdje otkrijte svoj tip doshe!

Kada biste trebali izbjegavati ghee?

Iako je ghee vrlo ljekovit kada se pravilno koristi, jednako lako može postati toksičan kada se koristi u neprikladnom kontekstu. Osobe s visokim Kapha poremećajima poput pretilosti, visokog kolesterola i zagušenja ili s teškim toksinima trebaju izbjegavati ghee dok se ne pronađe ravnoteža. U suprotnom, ghee se može konzumirati svakodnevno, pazeći da ne prijeđete 1 žličicu po obroku* osim ako iskusni ayurvedski praktičar ne savjetuje drugačije.

*Tijekom čišćenja često se propisuje veća količina gheeja za kratkotrajnu upotrebu.

Kako mogu koristiti ghee u kuhanju?

Ghee se može koristiti u kuhanju kao zamjena za ulje ili maslac u gotovo svim receptima (pomfrit, juhe, variva, dahl, kitchari, povrće kuhano na pari ili pirjano, kolačići, kolači, kolači, tost, zobene pahuljice itd.). To ne samo da daje ukusan okus hrani, već poboljšava probavljivost obroka i potiče apsorpciju njegovih hranjivih tvari.

Alternativno, možete dodati malu žlicu gheeja (po porciji) nakon što je hrana kuhana. Na primjer, nakon što poslužite zdjelu kitcharija, dodajte 1 žličicu gheeja i dobro promiješajte dok se ghee potpuno ne otopi. Dodajte malo okusa svom povrću kuhanom na pari tako što ćete na njemu otopiti malo gheeja i dodati mrvicu mineralne soli (njam !). Ghee će nedvojbeno poboljšati okus svakog jela!

Kako mogu koristiti ghee kao lijek?

Ghee se često propisuje da se uzima istovremeno s biljnom formulom, posebno kada se radi o Vata poremećajima, mentalnoj neravnoteži, poremećajima živčanog sustava, iscrpljenosti, niskom Ojasu i drugim sličnim neravnotežama. Dodatak gheeja u formulu pojačat će snagu i sposobnost upijanja bilja čineći ih učinkovitijima. Kada se koristi u ovom kontekstu, često se uzima kao 1/2-1 žličica gheeja otopljenog i pomiješanog s propisanom dozom biljne formule u prahu.

Druga metoda korištenja gheeja kao lijeka je zloglasni medicinski ghee. Ovo je ghee koji se polako unosi tradicionalnom ajurvedskom metodom koja omogućuje da ghee preuzme esenciju dotičnog bilja. Ovo je vrlo moćan način uzimanja biljke ili biljne formule i često je mnogo učinkovitiji od uzimanja istih biljaka u obliku praha ili tableta.

Naposljetku, možete jednostavno uzeti ghee sam kako biste omogućili ljekovitim svojstvima da prodru. To se vidi kada se ghee uzima pomiješan s medom za povećanje energije, pomlađivanja i libida, ili kada se ghee otopi i uzme u velikim dozama tijekom ayurvedskih čišćenja kao što su kao Panchakarma (tradicionalno to može biti do 1/2-1 šalice gheeja odjednom, o moj!) i kitchari čisti.

ghee 1

Kliknite ovdje za kopiju ovog recepta za ispis.

  • Doshic učinak: Vata↓, Pitta↓, Kapha↓*
  • Priprema: 2 šalice (1 pinta)
  • Vrijeme: 30 minuta

*Ghee se smatra tridoškim, međutim, povećat će Kapha u suvišku. Osobe s jakim Kapha poremećajem (npr. pretilost, prekomjerna težina, visok kolesterol) trebaju izbjegavati ghee dok se ne pronađe ravnoteža.

  • Lonac srednje veličine (uvjerite se da je potpuno čist i suh)
  • Krpa za sir, debeli papirnati ručnik ili tanka (čista) krpa za suđe
  • Malo mrežasto cjedilo (kada koristite papirnati ručnik ili krpu za suđe)
  • Čista i suha staklena posuda od pola litre ili slična staklena posuda za pohranu
  • 1 funta neslanog, organskog maslaca (koristi se tradicionalno uzgojeni maslac)

Kliknite ovdje za kopiju ovog recepta za ispis.

1. Odvojite 4 štapića maslaca i stavite ih u srednju tavu za umak na srednju vatru za početak.

2. Maslac povremeno promiješajte dok se svi štapići potpuno ne otope. Nakon što se to dogodi, smanjite vatru na nisku.

3. Pustite da otopljeni maslac odstoji nepokriven oko 20-30 minuta. Za to vrijeme primijetit ćete pjenastu bijelu pjenu koja će se početi stvarati na vrhu. To su krutine mlijeka koje se odvajaju od ulja i mogu se povremeno ukloniti čistom, suhom žlicom.

4. Budući da svaka serija može varirati u vremenu, vrlo je važno početi pažljivo pratiti ghee nakon 20 minuta. Primijetit ćete kako će zamućenost izvornog maslaca početi polako nestajati sve dok ne budete mogli vidjeti kroz njega poput ulja. Bijela pjena će se početi taložiti na dnu posude. Nakon što ghee postane potpuno proziran, a skuta na dnu počne lagano smeđiti, maknite ghee s vatre. Ako se ostavi čak i minutu predugo, osjetljivi ghee može zagorjeti i postati neupotrebljiv.

5. Kada je gotovo, pustite ghee da se ohladi oko 15-20 minuta. Procijedite gotov ghee u čistu i suhu staklenu posudu pomoću sirne krpe. Provjerite je li mliječna tvar potpuno ocijeđena. Ako koristite debeli papirnati ručnik ili tanku krpu za suđe, ovu metodu možete koristiti tako da stavite malo mrežasto cjedilo preko staklene posude, a zatim stavite ručnik preko cjedila.

NAPOMENA: Ako je potrebno, možete koristiti debeli papirnati ručnik ili tanku (čistu) krpu za posuđe da procijedite tako da stavite malo mrežasto cjedilo preko staklene posude, a zatim stavite ručnik na cjedilo.

6. Ostat će vam prekrasno, zlatno, prozirno ulje koje će se s vremenom očvrsnuti kada se ohladi na sobnu temperaturu (osim ako je vani vruće, tada će ostati tekuće ili polutekuće).

Savjet za skladištenje: Ghee ima beskonačan rok trajanja i nije mu potrebno hlađenje. Obavezno koristite čist, suh pribor pri svakoj uporabi jer je ghee osjetljiv na plijesan kada se pomiješa čak i s malim količinama hrane ili vode.

Pogledajte neke dodatne savjete ispod slika!

CookingtheGhee

Krutine mlijeka će se povećati kada počnete kuhati ghee.

FinishedGhee

Ghee postaje proziran nakon što je gotov, a potopljene krutine mlijeka počet će smeđiti na dnu posude.

StrainingtheGhee

Kada završite, procijedite ghee u staklenu posudu pomoću malog mrežastog cjedila i tanke tkanine.

Straining the Ghee

Provjerite jesu li krute tvari mlijeka u potpunosti uklonjene kako biste izbjegli kontaminaciju gheeja u budućnosti.

ghee 1

Dodajte procijeđeni ghee u čistu staklenu posudu veličine pola litre. Nakon što se ghee ohladi, imat ćete prekrasan, ukusan zlatni ghee u kojem možete uživati!

  • Ghee se može držati na sobnoj temperaturi neograničeno vrijeme sve dok ne dođe u kontakt s vodom, komadićima hrane ili drugim zagađivačima. Hlađenje se ne preporučuje jer dodaje hladnu, ustajalu kvalitetu gheeja.
  • Ghee može postati tekući ili polutekući na višim temperaturama (oko 70-75 stupnjeva ili više); ovo neće narušiti okus niti zdravstvena svojstva gheeja.
  • Nikada nemojte jesti jednaku količinu gheeja i meda po VOLUMENU (ne težini) u isto vrijeme. To se prema drevnim ajurvedskim tekstovima smatra nepravilnom kombinacijom hrane i toksičnom za organizam.
  • Izbjegavajte uzimanje više od 3 žličice gheeja dnevno (1 žličica po obroku). Redovito uzimanje više od toga može rezultirati visokim kolesterolom, debljanjem, toksinima ili drugim Kapha poremećajima.
  • Kaže se da čvrste tvari mlijeka posjeduju vlastitu ljekovitu vrijednost. Slobodno ih sačuvajte i dodajte malu količinu bilo kojem receptu. Osobno sam svome psu u obrok davala malu žličicu; nepotrebno je reći da je bio sretan pas!
  • Kako biste svom domaćem gheeju dodali još više hranjivih svojstava, pokušajte ga napraviti na dan (ili noć) punog mjeseca. Budući da ghee i lunarna energija imaju slične kvalitete, ghee postaje još ljekovitiji. Recitiranje mantre tijekom kuhanja još je jedan povoljan način da poboljšate ljekovita svojstva vašeg gheeja.
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.