Zlatni energetski doručak od heljde

1687113174 TurmericAshwagandhaBuckwheatBreakfast2 scaled

TurmericAshwagandhaBuckwheatBreakfastDoručak je bitan dio naše jutarnje rutine jer je jedan od glavnih gradivnih blokova koji postavljaju temelje našeg dana. Zdrav doručak ne smije biti količinski ni prevelik ni premalen te ne smije biti ni pretežak ni prelagan. U idealnom slučaju trebao bi sadržavati znatnu dozu nemasnih proteina i vlakana cjelovitih žitarica kako bi nam pružio održiv osjećaj sitosti i energije tijekom jutra i do sredine dana. Ovaj tri-doshic recept za doručak od heljde odgovara svim ovim kriterijima, a dodaje i malo ljekovite moći nekih od mojih omiljenih ayurvedskih biljaka i začina, uključujući ashwagandhu i kurkumu.

Iako je heljdina krupica po prirodi tri-doshic, kaže se da je najbolja za Kapha doshu zbog svoje kvalitete bez glutena, lagane i bogate hranjivim tvarima. Iz tih razloga, heljda je također odlična opcija za “žitaricu” (ona je zapravo škrobno sjeme) za nadopunu većini programa detoksikacije i mršavljenja. Osim toga, heljda hladi za Pitta doshu i lako je probavljiva za Vata, što ih čini balansirajućim i prikladnim za sve tipove tijela. **U nastavku pogledajte recept za naše “Izborne varijante doshica” kako biste ovaj recept učinili još balansiranijim za vaše potrebe doshica!

Heljdina krupica izvrstan je izvor netopivih vlakana, biljnih proteina, željeza, antioksidansa i fitonutrijenata. Neke od glavnih zdravstvenih koristi od redovite konzumacije heljde uključuju njezinu sposobnost poboljšanja ukupnog zdravlja srca, snižavanja krvnog tlaka, snižavanja kolesterola, reguliranja razine šećera u krvi, pomoći u mršavljenju, promicanja zdrave eliminacije i sprječavanja određenih vrsta raka (npr. dojke, debelo crijevo itd.). Iako nam heljdina krupica sama po sebi nudi gomilu zdravstvenih prednosti, ovaj recept ide korak dalje koristeći neke od mojih omiljenih ajurvedskih sastojaka, uključujući ashwagandhu, kurkumu, đumbir, cimet i ghee.

turmeric cinnamon ashwagandha

Zdravstvene prednosti Ashwagandhe

Ovaj uzemljujući korijen dobro je poznata adaptogena biljka koja smanjuje stres i daje nam snagu, energiju, imunitet i cjelokupnu vitalnost. Snažno je sredstvo za pomlađivanje, posebno u odnosu na reproduktivni sustav (povećava plodnost i libido), živčani sustav i naše mišiće (odlično za uzimanje nakon treninga!).

Kliknite ovdje da biste otkrili više zdravstvenih dobrobiti i upotrebe Ashwagandhe.

Zdravstvene prednosti kurkume

Ovaj univerzalni lijek je ajurvedski neophodan u svakom kuhinjskom prostoru! Kurkuma je vrlo raznolika kako u svojoj upotrebi tako iu svojim ljekovitim svojstvima. Neki od najznačajnijih uključuju njegovu sposobnost povećanja probavne vatre, čišćenja krvi i jetre, smanjenja upale, ublažavanja simptoma artritisa, ubijanja neželjenih patogena, uravnoteženja šećera u krvi, sprječavanja Alzheimerove bolesti i uljepšavanja tena, što ga čini izvrsnim dodatkom za vaš jutarnji obrok!

Kliknite ovdje kako biste otkrili više zdravstvenih dobrobiti i upotrebe kurkume.

Zdravstvene prednosti đumbira

Đumbir je moćan, ljut korijen koji ima snažan učinak i na okus i na zdravlje. Najpoznatiji je po svojoj sposobnosti da poveća probavni vatru (najbolje!) i smanji simptome probavnih smetnji (plinovi, nadutost, mučnina, itd.). Međutim, ova je biljka jednako korisna za povećanje cirkulacije, izbacivanje toksina, smanjenje upale, ublažavanje kašlja i začepljenosti te buđenje uma.

Kliknite ovdje kako biste otkrili više zdravstvenih prednosti i koristi đumbira.

Zdravstvene prednosti cimeta

Iako se cimet uglavnom smatra kulinarskim začinom, ova ukusna kora ima i dug popis zdravstvenih dobrobiti. To uključuje njegovu sposobnost povećanja probavne vatre, smanjenja plinova, nadutosti i grčeva; sagorijeva toksine, povećava cirkulaciju, ublažava artritis, liječi Candidu, snižava razinu šećera u krvi i stimulira um.

Kliknite ovdje da biste otkrili više zdravstvenih dobrobiti i upotrebe cimeta.

Zdravstvene prednosti gheeja

Nijedan ayurvedski recept nije potpun bez malo gheeja! Ghee u ovom receptu koristi se za dodavanje malo zdrave masti, pomaže u probavi i podmazuje tkiva. Ghee se obično koristi za povećanje Ojasa (vitalnost, imunitet), povećanje razine energije i naravno dodavanje ugodnog okusa hrani.

Kliknite ovdje kako biste otkrili više zdravstvenih dobrobiti i upotrebe Gheeja.

ghee 1

Kliknite ovdje za kopiju ovog recepta za ispis.

  • Doshic učinak: Tri-doshic, Vata ↓, Pitta ↓, Kapha ↓
  • Posluživanje: 2
  • Vrijeme: 20-25 minuta
  • Bez glutena, vegetarijanac
  • Mala do srednja posuda
  • Mjerne žlice i šalice

buckwheat groats

Kliknite ovdje za kopiju ovog recepta za ispis.

  • 2 šalice vode
  • 1 šalica sirove heljdine krupice
  • Prstohvat soli
  • 1 šalica nezaslađenog bademovog mlijeka (stranica xx)
  • 1/2 žličice kurkume*
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica ashwagandhe* (po želji)
  • 1/4 žličice kardamoma*
  • 1/2 žličice đumbira*
  • 30 grožđica
  • 2 žličice naribanog kokosa
  • 1 žličica gheeja
  • Poprskajte bademovo mlijeko
  • 2 do 4 žličice meda
  • Cimet, za ukras

1. U maloj tavi za umak zagrijte vodu da prokuha. Kad zavrije, smanjite vatru i umiješajte heljdinu krupicu i prstohvat soli.

2. Pokrijte tavu, ostavljajući malu pukotinu kako biste izbjegli prelijevanje, i kuhajte ovdje 15 minuta ili dok heljda ne naraste i tekućina gotovo nestane. Promiješajte svakih 5 minuta.

3. Pomiješajte bademovo mlijeko, kurkumu, cimet, ashwagandhu (ako se koristi), kardamom, đumbir, grožđice, kokos i ghee. Uz često miješanje kuhajte poklopljeno još 2 do 3 minute ili dok heljda ne dobije željenu mekoću.

4. Poslužite u dvije zdjelice. Svaku zdjelu prelijte malo bademovog mlijeka i pospite malo cimeta. Kad se krupica malo ohladi, umiješajte 1 do 2 žličice meda u zdjelu.

5. Redovito uživajte u ovom jelu kao laganom i energizirajućem doručku. Uravnotežuje sve vrste dosha i može se jesti tijekom cijele godine.

TurmericAshwagandhaBuckwheatBreakfast2

Vata:

Zbog lagane prirode heljde, Vata tipovi će možda trebati pomiješati 1/2 šalice čelično rezane zobi s 1/2 šalice heljde (umjesto cijele šalice same heljde). To će dodati malo više srčanosti što će pomoći uzemljiti Vatu za jutro. Slično tome, dodatni ghee i nasjeckani kokos mogu se dodati zbog njihovih prednosti smanjenja Vata. Inače je ovo odličan lako probavljiv doručak u kojem Vata može uživati ​​tijekom cijele godine!

pitta:

Ovaj recept je sveukupno balansiranje Pitte. Ashwagandha i med mogu biti previše topli za neke vrste Pitta u kojima se ista količina shatavari praha i javorovog sirupa može koristiti kao zamjena.

Kapha:

Ovaj recept je nevjerojatna opcija za doručak za Kapha tipove i tijekom Kapha neravnoteže kao što su usporena probava, usporen metabolizam, dijabetes, pretilost (ili opći problemi s težinom), zagušenje, visoki krvni tlak, visok kolesterol i srčani problemi. Za vrijeme ozbiljne Kapha neravnoteže treba izostaviti (ili smanjiti) ghee, grožđice, sol i nasjeckani kokos, a bademovo mlijeko treba koristiti umjereno (zamijenite s više vode ako je potrebno). Kao i uvijek, Kapha će imati koristi od dodavanja velike količine začina koji će pomoći u probavi i ubrzati metabolizam.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.