Kefir od slatkog krumpira i sjemenki lana

SweetPotatoKefirRecipe scaled

SweetPotatoKefirRecipe

Prošli tjedan podijelio sam s vama jednostavan recept za pravljenje vlastitog domaćeg kefira koji radim već dugi niz godina. Međutim, obični kefir može postati prilično dosadan, a s vremenom sam upotrijebio mnogo različitih sastojaka kako bih ga učinio ukusnijim. Iako je ponekad lijepo da sastojci budu jednostavni, jednako uživam učiniti ga malo uzbudljivijim. Ovaj recept za kefir od slatkog krumpira moj je najomiljeniji u nizu i unatoč činjenici da sam se mnogo puta prepustio, još uvijek ga uspijevam pojesti brže nego što bih želio priznati!

Iako je miješani voćni kefir odlična opcija u teoriji, voće se ne preporučuje jesti s kefirom jer je miješanje mliječnih proizvoda s voćem jedna od glavnih nepravilnih kombinacija hrane i nedvojbeno će izazvati haos u vašoj probavi, pogotovo ako ga redovito konzumirate. S tim na umu, bila sam u misiji pronaći zamjenu koja je jednako slatka i ukusna, i moram reći da ovaj recept preuzima tortu!

Ovaj recept za kefir od slatkog krumpira dat će vam snažan poticaj energizirajućim hranjivim tvarima koje povećavaju ojas, poput vitamina A, C i B, antioksidansa, probiotika, vlakana, kalcija, proteina i omega 3 masnih kiselina. Cimet i đumbir dodaju dodatnu aromu, dajući malo pikantnosti i smanjujući težinu ostalih sastojaka. Mala količina meda je uključena kako bi se povećala prirodna slatkoća slatkog krumpira i kefira, zbog čega se čini više kao desert nego kao hranjivi zdravi napitak kakav jest.

Kliknite ovdje za kopiju ovog recepta za ispis.

  • Doshic učinak: Vata↓, Pitta↓, Kapha↑*
  • Čini: 4 šalice
  • Vrijeme pripreme: 5 do 10 minuta
  • Vrijeme kuhanja na pari: 15 do 20 minuta
  • Vrijeme miješanja: 5 minuta
  • Bez glutena, vegetarijanska

*Pogledajte varijacije doshica na dnu stranice kako biste ovo jelo učinili ugodnijim za Kapha!

  • Nož i daska za rezanje
  • Srednja posuda za umak i košara na pari
  • Mješalica velike brzine

SweetPotatoKefirIngredients

  • 3 šalice domaćeg kefira
  • 1 srednji slatki krumpir, nasjeckan na male kockice
  • 2 do 4 žlice svježe samljevenih sjemenki lana*
  • 2 žličice cimeta**
  • 1/4 žličice đumbira
  • 1 žlica meda (po želji)

*Ako se koristi komercijalni blender velike brzine (tj. Vitamix ili Blendtec), sjeme lana može ostati cijelo. Inače ih treba zasebno samljeti (pomoću mlinca za začine ili blendera) neposredno prije pripreme ovog recepta.

**Cimet se može zamijeniti s 1 čajnom žličicom običnog cimeta i 1 čajnom žličicom naših ayurvedskih začina za doručak za bolji okus i dobrobit za zdravlje!

Kliknite ovdje za kopiju ovog recepta za ispis.

Kuhanje batata na pari

SweetPotatoKefir1

1. Nasjeckajte batat na male kockice. Držite kožu na sebi kako biste sačuvali sve hranjive tvari.

2. U tavu srednje veličine dodajte centimetar ili dva vode, a zatim stavite košaru na pari u tavu. Dodajte slatki krumpir u košaru na pari i pokrijte poklopcem. Kuhajte na srednje jakoj vatri 15 do 20 minuta ili dok batat potpuno ne omekša i ne popari se do kraja.

3. Pustite malo vremena da se slatki krumpir ohladi prije nego što ga dodate u blender, jer toplina može ubiti vitalne probiotike u kefiru.

Miješanje kefirskog napitka

kefir blend

1. Stavite kefir, batat kuhan na pari (nakon što se ohladi), svježe mljevene sjemenke lana, med (po želji) i začine u blender velike brzine.

2. Miješajte ove sastojke na visokoj razini 2 do 3 minute, ovisno o jačini blendera. U idealnom slučaju trebali biste imati gotov rezultat glatkog i kremastog napitka. Ako ostanu komadići batata, nastavite miksati!

3. Uživajte u šalici nakon jela kao zdravom desertu ili između obroka kao energizirajućem snacku!

SweetPotatoKefirRecipe1

Vata:

Vata tipovi trebali bi ovo piti na sobnoj temperaturi ili malo toplije kako bi izbjegli povećanje hladnoće Vate. Mogu se dodati i drugi začini koji zagrijavaju, mljevenje, poput dodatnog cimeta, svježeg đumbira, ayurvedskih začina za doručak ili muškatnog oraščića. Budući da sjemenke lana mogu previše isušiti Vatu, treba dodati 1 do 2 žlice umjesto preporučenih 2 do 4 žlice.

pitta:

Ovaj je recept općenito vrlo sladak i osvježavajući za Pitta tipove. Međutim, cimet može biti potrebno koristiti umjereno (1/2 do 1 žličica), a naribani svježi đumbir treba koristiti preko suhog praha. Po želji se može dodati kardamom u prahu (1/4 žličice) kao začin za hlađenje. Med treba zamijeniti ili javorovim sirupom ili datuljama bez koštica.

Kapha:

Ovaj recept sveukupno povećava kaphu zbog hladnih, teških i ljepljivih sastojaka. Da biste ovo učinili malo ugodnijim za Kapha, možete upotrijebiti alternativu domaćem kefiru bez mlijeka, poput bademovog mlijeka ili kefira od konopljinog mlijeka. Mogu dodatno smanjiti količinu kefira na 2 šalice, a preostalu količinu zamijeniti s 1 šalicom vode. Začini se mogu udvostručiti i dodati više probavnih začina kao što su ayurvedski začini za doručak (1/2 žličice) ili kurkuma (1/8 žličice) i/ili klinčić u prahu (prstohvat).

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.